Peri03

2010. június 28.

Bontás nélkül is felújíthatók a palatetők

Bontás nélkül is felújíthatók a palatetők

A sok évtizede felhelyezett, mára kifáradt, töredezett és elmohásodott palafedések cseréjére az egyik legpraktikusabb és egyre elterjedtebb megoldás a bontás nélküli felújítás, amikor a régi pala fölé helyezik az új tetőszerkezetet. Erre a célra nyújt kitűnő megoldást az esztétikus és mindössze 7 kg/m2 súlyú Gerard tetőcsalád.

A palafedések bontás nélküli felújítása az egyik legolcsóbb eljárás, hiszen megtakarítható a régi tető bontási költsége, ugyanakkor esztétikus, minőségi, jól működő tetőfedés nyerhető. Ennek a technológiának sokszor gátja, hogy a régi faszerkezetes tető nem bírja el a nehéz beton- vagy kerámiacserepeket. (Ilyenkor mindig szakember segítségét kell igénybe venni annak megállapítására, hogy a ház tetőszerkezete elég erős-e a régi héjazatra kerülő új tető hordására.) A könnyűszerkezetű, 7 kg/m2 súlyú Gerard tetőcsalád ilyen esetekben is kiváló megoldást nyújthat, hiszen nem nehezedik akkora súllyal a házra, mint a hagyományos cseréptetők, így a házszerkezet elbírhatja a régi és új tetőfedés együttes súlyát. A Gerard tetőcsaláddal történő tetőfelújítás ráadásul bármilyen időjárási viszonyok között (akár hóban, fagyban vagy szélben is) könnyedén és gyorsan elvégezhető, elkerülve, hogy az épület hosszabb időn át tető nélkül álljon.

 

Bontás nélkül is felújíthatók a palatetők Bontás nélkül is felújíthatók a palatetők

 

Ha mégis bontani kell

Ha a tetőszerkezet olyan rossz állapotban van, hogy csak a teljes tető cseréje jöhet szóba, akkor is jó megoldást kínál a pillekönnyű Gerard tetőcsalád. Hiszen nem mindegy, hogy a tetőszerkezet megerősítéséhez mennyi faanyagot kell felhasználni, és ilyenkor is fontos, hogy milyen gyorsan lehet az új tetőt felépíteni. (Bár a tetőhéjazat elbontásakor szem előtt kell tartani az elbontott azbeszttartalmú elemek szakszerű, a törvényi előírásoknak megfelelő elhelyezését, de így végérvényesen megszabadulhatunk az egészségre is káros, kifáradt fedőanyagoktól.) A Gerard tetőcsalád kis súlyának köszönhetően a ház tetőgerendái is kevesebb megerősítést igényelnek, és a – sokszor már évtizedek óta álló – falakra heted akkora súly nehezedik, mint hagyományos cserépfedés alkalmazásakor.

 

Bontás nélkül is felújíthatók a palatetők

 

hírlevél-feliratkozás

épjog