2010. július 01.

Kontrasztos színvilág, játékos kavalkád

Kontrasztos színvilág, játékos kavalkád

Úgy megépíteni egy idősek otthonát, hogy az visszaadja az ott lakók életkedvét, bizony, nem könnyű feladat. Hogy ez mégis sikerülhet, arra példa az alsó-ausztriai Raabs/Thaya új létesítménye: az alapanyagok és színek játékos kavalkádjával olyan idősek otthona épült, melyre bármely nagyváros is büszke lehetne.

Az osztrák-cseh határ mentén fekszik Raabs an der Thaya – ebben a mindentől távoli helységben az Edelmüller és Zobl Építésziroda olyan idősek otthonát teremtett 2007-ben, amit bármely metropolisz is joggal megirigyelhet. A leglenyűgözőbb talán a hálószobák épületszárnyának kontrasztos színvilága, ahol két, tűzlépcsővel öszökötött, perforált lemezből készült erkély fut egy fahomlokzat előtt. Ez egészen pontosan nemesfával furnérozott műgyanta homlokzat, mely a borvörösből bíborvörösbe hajló természetes fa színével élénk kontrasztot képez a mentazöld erkéllyel.

 

Kontrasztos színvilág, játékos kavalkád

 

Zobl még arra is ügyelt, hogy az erkélykorlátokon elhelyezze „kézjegyét”, azaz a tartóoszlop nélküli, hajlított sarokelemet. Mivel a napozóteraszok perforált lemezei lentről felfelé szélesednek, a két szélső korlátbetétet merevítőkkel kellett megerősíteni és felcsavarozni. Az idősek pedig szabadon élvezhetik az erkélyről az életük alkonyát megszínesítő környezetet és a lenyűgöző kilátást.

 

Kontrasztos színvilág, játékos kavalkád


 

hírlevél-feliratkozás

épjog