2015. május 20.

Üde folt a faluban

Üde folt a faluban

A vogtlandi Oberlandban fekvő Arnsgrün központjában egy már rég nem használt áruházból Alfred Görstner építész vendégházat és oktatótermeket alakított ki. Miután teljesen átalakították és részben megerősítették az épületet, acélbeton födémet helyeztek rá, amely a tó irányában hat méterrel kiugrik.

Erre erősítették fel – ökológiai szempontok figyelembe vételével – a fakeretes szerkezetet, amihez védőburkolatra volt szükség. E célra Mevaco rombusz 110×52×24 alumínium expandált lemezt alkalmaztak.

Üde folt a faluban

Üde folt a faluban

„Korábban dolgoztam már expandált lemezzel” – magyarázza Alfred Görstner – „és ezúttal is az bizonyult ideális megoldásnak. Részint, mert a védőburkolatnak alulról is szellőznie kell. Az expandált lemeznek pedig megvan az az előnye, hogy az alsó szellőzés mellett a felületén újabb levegőmozgás alakul ki, ami jól átszellőzteti a falakat, s ez szerkezeti szempontból is előnyös.

Üde folt a faluban

Üde folt a faluban

Ezenkívül megakadályozza a víz bejutását, hiszen a ferdén álló stégek lefelé néznek. Másrészt van még egy előnye: ha az expandált lemezt keretbe helyezzük, stabillá válik, és nem vetemedik meg. Ezzel azonban tapasztalt lakatost érdemes megbízni, hiszen a keret és a hézagok egymáshoz illesztése nagyon precíz munkát követel.” A Mevaco expandált lemezével a konstruktőröknek a színvilág kialakításakor sem volt nehéz dolguk.

Üde folt a faluban

„A lemezeket vörös színárnyalatban porszórtuk. A modern megjelenés tetszik az embereknek a faluban, és persze az Arnsgrünben megszálló vendégeknek is. Ha valaki ideérkeztekor megkérdezi, hol találja a vendégházat, mindig a következő választ kapja: az az a faház ott, a szép, színes expandált lemezzel.”

Üde folt a faluban

www.mevaco.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog