2010. július 28.

Erkélylemezek hőszigetelése

Erkélylemezek hőszigetelése

Az erkélylemezeknél kialakuló hőhidak elkerülésére nyújt biztonságos megoldást a külső és belső vasbeton lemezt egymástól elválasztó, és hőszigetelő kapcsolattal összekötő Schöck Isokorb elem. Ezzel a megoldással jobb hőtechnikai tulajdonságok érhetők el, mint a hagyományosan használt „körbeszigeteléssel”.

Bár az erkélylemezek csak kis felületen érintkeznek a homlokzattal, ezeknek az épületfizikai szempontból problémás csomópontoknak a figyelmen kívül hagyása számos kellemetlen következménnyel járhat. Ilyen például az erkéllyel érintkező helyiség fokozott energiafogyasztása – az erkélycsatlakozásnál elvezetett hő miatt ugyanis az adott helyiség több fűtőenergiát igényel az állandó hőmérséklethez. De problémát okozhat a penészképződés is, mivel az erkélycsatlakozásnál keletkező hőhíd környékén a fal felületi hőmérséklete hidegben a 9 °C harmatponti hőmérséklet alá csökkenhet. Ilyenkor a helyiség levegőjében lévő pára lecsapódik, a nedvesség pedig ideális táptalaj a penészgombák számára.

Az erkélylemezeknél kialakuló hőhidak elkerülésére megoldást nyújtó, a külső és belső vasbeton lemezt egymástól elválasztó, és hőszigetelő kapcsolattal összekötő Isokorb elem részei:

• 8 cm keményhab hőszigetelés;

• az alsó övben fellépő nyomóerő ellen beépített speciális nyomólapok;

• a kialakuló igénybevételeknek megfelelő vasalás, ami a korrózió által veszélyeztetett helyeken rozsdamentes acélból készül.

 

Erkélylemezek hőszigetelése

 

A rozsdamentes betonacél alkalmazásának nemcsak a hosszú élettartam szempontjából van jelentősége, hanem hőtechnikailag is fontos szereppel bír. Sokan nem tudják, hogy a rozsdamentes betonacél hővezetése négyszer rosszabb, mint a hagyományos acélé. Mivel a hőhídmegszakító elemek hőszigetelő képességét döntően az alkalmazott vasalás anyaga és mennyisége határozza meg, könnyen belátható, hogy hagyományos betonacél használatával nem lehet számottevő javulást elérni az elemek hőtechnikai paramétereiben.

 

Erkélylemezek hőszigetelése

 

Az Isokorb rendszer újdonsága a 12 cm vastag Isokorb XT elem. Ennek hőszigetelő teste Neoporból (grafitadalékos polisztirolból) készül, ami a hőszigetelő képesség további javulását eredményezi. Az XT elemek hangszigetelő minősítés mellett a németországi Passzívház Intézet (PHI – Passivhaus Institut) minősítésével is rendelkeznek.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog