2010. november 27.

Az expandált lemez ötvözni az otthonosságot a nyitottsággal

Az expandált lemez ötvözni az otthonosságot a nyitottsággal

„Minden műemlék kihívás az építészek számára. Tiszteletben kell ugyanis tartani a meglévő épületet, és hozzá kell illeszteni a szükséges új elemeket, mégpedig úgy, hogy a műemlék a modern elemeknek ne csupán tartóváza, hanem valóságos alapja legyen.” – mondta G. P. Wirth, egy nürnbergi, műemlékvédelem alatt álló ipari jellegű épület felújítását vezető építész.

G. P. Wirth azt a jelenséget, hogy miért érzi magát az ember egy műemlék jellegű épületben otthonosan, egy farmerhez hasonlítja, amit annál jobban szeretünk, minél régebb óta viselünk. A divatipar ezt felismerve alkotta meg és dobta piacra az előremosott farmert, amelyben az embernek az a kényelmes érzése támad, mintha már régóta hordaná. Ezt felidézve nevezi Wirth a régi épületeket idéző hangulatot „Prewashed építészetnek”: előremosott – eső, vihar, szél, no és persze a nap által –, a szó valódi értelmében.

G. P. Wirth építészről azt kell tudni, hogy Nürnbergben az ő nevéhez fűződik az egyik legmodernebb projekt, egy tetőtéri lakás kialakítása. A megbízó a műemlékek értő felújításával jó hírnevet szerzett P & P Wohnbau Bayern GmbH építési vállalat volt. Ismertség tekintetében G. P. Wirth sem marad alul, hiszen építészi leleményességét a tetőterek lakássá, illetve irodává történő átalakításában egész Dél-Németország dicséri. Elmondása szerint az expandált lemezt mint alapanyagot nemcsak azért kedveli, mert az kiválóan harmonizál az ipari jellegű műemlékek hangulatával, hanem azért is, mert az képes az egymástól oly eltérő dolgok egységét megteremteni, ötvözni az otthonosságot a nyitottsággal. „A legrosszabb, ami történhet, hogy az ember átlátható, játékos mellvédelemeit a megrendelő nem értékeli, és eltakarja valamiféle csőből készült paravánnal” – mondja Wirth. Elképzeléséhez a legideálisabb alapanyag az expandált lemez: az intim szféra megteremtése mellett gondoskodik az átláthatóságról, a szellősségről és a napfényről. Wirth kísérletezett már más alapanyagokkal is, így üveggel és fával, de véleménye szerint az expandált lemez tulajdonságaival egyik sem ér fel.

 

Előremosott építészet

 

A Sonnenesplanade egy műemlékvédelem alatt álló ipari jellegű épület. Csendes zöldövezetben fekszik a belvárosban, jó a megközelíthetősége. Az épület, amelyet a 20-as években a posta járműgarázsnak építtetett, évekig üresen állt. Stílusát tekintve a Bauhaus irányzathoz tartozik, a maga korában forradalminak számító úgynevezett Dywidag-héjszerkezetes tetejét kupolák ívelik át. Az újkori Európa egyik első ipari épületeként éppen ezért helyezték műemlékvédelem alá. Tízévnyi Csipkerózsika álmából felébresztve 2007/2008-ban 64 igényes lakást alakítottak ki benne – a felújításkor a szükséges új elemeket a meglévő épületet tiszteletben tartva illesztve hozzá. A fémszerkezeteket készítő Roger Keller (Fürth-Burgfarmbach) által az erkélykorlátokhoz és a kertkapuhoz alkalmazott Mevaco-expandált lemez modern, ipari jellegű alapanyagként kitűnően illeszkedik a projekthez. Ezt minden bizonnyal a nürnbergiek is így gondolják, hiszen a lakások nagyon kelendőek. Arról nem is beszélve, hogy a város az épülettel benevezett egy nemzetközi városépítészeti versenybe.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog