2011. január 17.

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

A Trav redőnytok szerkezetépítéskori beépítésével megtakarítható az árnyékolástechnikai megoldások utólagos beszerelésével járó többletköltség és kényelmetlenség. Szerkezetépítéskor elegendő a redőnytokot elhelyezni a falazatban, a redőny vagy más árnyékoló a későbbiekben is beszerelhető.

Beépíthető redőnytokok alkalmazása – az esztétikai kérdéseken túl – az ingatlan bekerülési költségének minimális növekedése mellett jelentős használati érték növekedést eredményezhet, hiszen a redőnyök árnyékolástechnikai funkciójukon túl az energiamegtakarításban is szerepet játszanak, mivel télen segítenek a hőt az épületen belül, míg nyáron kívül tartani.

 

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

 

Egy épület hűtési energiaigénye 1 °C-ra vetítve háromszorosa a fűtési energiaszükségletének. A belső tér nyári felmelegedését jelentős részben a direkt beeső napfény okozza, amely elleni hatékony védelemben jelentős szerephez juthatnak az épülettípushoz műszakilag illeszkedő árnyékolástechnikai berendezések (redőnytok, árnyékoló eszközök és az azokat működtető berendezések). A korszerű, energiatakarékos épületeknek ezért elengedhetetlen része az árnyékolás, amellyel az épületek energetikai számítása során is lehet, sőt érdemes számolni.

 

Esztétikus, hatékony hő- és hangszigetelő

A Trav olyan, a szerkezetépítés során beépíthető redőnytok, amely lehetővé teszi redőny vagy más árnyékoló utólagos beszerelését úgy, hogy annak tokszerkezete a homlokzaton nem jelenik meg. A termék kiváló hő- és hangszigetelő képességgel rendelkezik (38-as falvastagságnál U=0,19 W/m2K), így az előírásoknak megfelelően elkészített falazat egyenrangú részét képezi.

 

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

 

Sokoldalú alkalmazhatóság

A Trav rendkívül széleskörűen alkalmazható: 300 mm-től 610 mm-ig terjedő falvastagsághoz és nyílásmérethez, illetve bármilyen anyagú és alakú nyílászáróhoz beépíthető, de olyan nem szokványos alaprajzokhoz is alkalmazható, mint például a kiugrók. A Trav alkalmazása bizonyos esetekben az egyetlen megoldásnak is nevezhető: nem szokványos alakú (szegmensíves, alakos) és alaprajzi elrendezésű (szög alatt sorolt, íves homlokzatokba helyezett) nyílászárók árnyékolására is kitűnő megoldást nyújt.

 

Egyszerű és gyors beépíthetőség

Mivel a Trav redőnytok beépítése nem igényel zsaluzást, és szerkezete 1,5 méterig önhordó (maximális megoszló terhelés: 250 kg/fm, maximális pontterhelés: 100 kg), egyszerűen és gyorsan beépíthető. Panel- és monolit vasbeton födém esetén nincs szükség áthidalás kialakítására (3 méter feletti fesztávnál statikus méretezése ajánlott). Sorolt vagy szélesebb nyílászárók esetében 4 méter szélességig egy darabból gyártható.

 

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

 

Speciális változatába nemcsak redőny szerelhető, hanem akár raffstore vagy textilárnyékoló is, ezt azonban célszerű a megrendeléskor eldönteni. A Trav 25 vagy 30 cm-es szerkezeti magassággal készül, a különböző igényeknek megfelelően többféle üregmérettel.

 

www.hella.info

Az árnyékolás is szerepet játszik az épület energetikai értékelésében

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog