2014. augusztus 25.

Alacsonyabb hűtésköltség korszerű árnyékolástechnikával

Alacsonyabb hűtésköltség korszerű árnyékolástechnikával

A korszerű, energiatakarékos épületeknek ma már nemcsak a hőszigetelés, hanem a megfelelő árnyékolás is elengedhetetlen része. Hasznos funkciói mellett az árnyékoló azonban a szerkezet építészeti elemévé is válhat, változatos szín- és formavilágával a minőségi árnyékoló házunk dísze lehet.

Egyben meg is változtatja az építészet megszokott, statikus önkifejezési módját, mivel az állandóan változó fényviszonyokra és a pillanatnyi fényigényekre reagálva dinamikus textúraként öltözteti fel a homlokzatot.

A lakó- és irodaépületek hűtésének energiaigénye évtizedek óta növekszik, aminek egyik oka, hogy a homlokzatokon egyre nagyobb üvegfelületek jelennek meg. Ezért különösen fontos, hogy költséges és drága klímatechnika helyett olyan fenntartható megoldásokat keressünk, amelyek környezetbarát módon gondoskodnak a megfelelő belső hőmérsékleti viszonyokról. A túlzott klimatizálás megfékezése az úgynevezett passzív hűtési technikák támogatásával kezdődik, amelyek közül a legfontosabb a napvédelem.

Az Európai Bizottság Intelligens Energia Ügynöksége (IEEA) két évvel ezelőtt indította el a Keep Cool elnevezésű projektjét, melynek célja, hogy passzív intézkedésekkel tartósan biztosítsa az épületek használói számára az ideális hőérzetet a nyári hónapokban. A Keep Cool azon technikákat hivatott népszerűsíteni, amelyek minimális vagy zéró energiafelhasználással képesek megteremteni az ideális belső hőmérsékletet.

A Keep Cool keretein belül kiemelt szerepet kapott az árnyékolástechnika is. A projekt bemutatja, hogy milyen sok energia takarítható meg a hűtés, világítás és fűtés területén a passzív technikák – mint például a zsaluziák, redőnyök és napellenzők – segítségével. Kiemelt szerepet kaptak a multifunkcionális rendszerek is, amelyek egyszerre biztosítják a napvédelmet, a nappali világítást, a tükrözés és a betekintés elleni védelmet és a külvilággal való kapcsolatot. Az összegyűjtött adatok így a tervezők mellett a felhasználók számára is hatékony segítséget nyújtanak a megfelelő rendszer kiválasztásában.

Alacsonyabb hűtésköltség korszerű árnyékolástechnikával

A Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. számtalan megoldást kínál az otthoni és irodai árnyékolás területén. A hagyományos épülettípusok – mint a lakóépületek és irodaépületek – számára a francia Institutes Armines és az Osztrák Energia Ügynökség végzett szimulációs számításokat, amelyekből kiderült, hogy az árnyékolástechnika a leghatékonyabb módszer az ideális nyári hőérzet biztosítására és a hűtés energiaszükségletének csökkentésére. Az eredmények azt mutatják, hogy megfelelő árnyékolással az energiamegtakarítás nagyságrendileg nagyobb, mint amekkora az energiahatékony készülékekkel, az energiatakarékos világítással vagy mechanikus szellőzéssel elérhető. Különösen érvényes ez a nyílászárókon kívül felszerelt napvédelemre.

Az árnyékolástechnikát – a Keep Cool projekt irányelvei szerint – Nyugat-Európában már kiemelt figyelemmel kezelik mind az energiatakarékossági felújítási pályázatok, mind az új építésű lakó-, iroda- és ipari épületek esetében. A vizsgálati eredmények is azt mutatják, milyen jelentős energiamegtakarítás érhető el a napvédelem alkalmazásával. A leghatékonyabb napvédelem pedig akkor érhető el, ha az építész már a tervezés korai fázisában figyelembe veszi azt. A tudatos tervezést és a Hella árnyékolóit vagy akár a falazatba épülő tokrendszereit választva egyszerre lehet biztosítani a lakók és használók jó közérzetét, zavartalan kényelmét és az energiafelhasználás csökkentését is.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog