2011. március 23.

Másfél milliárdos beruházással fejleszti telephelyhálózatát az Axiál

Másfél milliárdos beruházással fejleszti telephelyhálózatát az Axiál

Több mint 200 kiállított új gép, valamint 22, az országban élőben először látható gépújdonság – ezek az adatok jellemezték az Axiál Kft. közelmúltban tartott szakmai napját. A bajai rendezvény programjában gépbemutatók, veterán gépek, gyermekprogramok, bor- és pálinkafalu, valamint tájjellegű konyhák kínálata is szerepelt.

Mint az Axiál sajtótájékoztatóján elhangzott, bár az elmúlt két év során a géppiac jelentős csökkenése volt Európa-szerte tapasztalható, a gépértékesítést követő, a gépek hatékony és üzembiztos üzemeléséhez nyújtott műszaki szolgáltatásokat és alkatrészellátást kiemelten kezelő hosszú távú stratégia ebben a helyzetben is stabilitást tudott adni a cégnek. Az alkatrész- és szervizüzletág folyamatos jelentősége mellett 2003 óta – ha kisebb mértékben is –a használtgép-értékesítés is húzóágazat lett. Ez a három üzletág komoly stabilitást tudott adni az Axiálnak egy olyan évben is, amikor az új gépek forgalma az előző évinek nagyjából a 30%-ára esett vissza. A cég 2010-ben elért nettó 33 milliárd forintos forgalma 5-10%-os eltéréssel ugyanazt hozta, ami egy géptámogatás nélküli 2009-es évre volt várható. Ez az eredmény pedig leképezi a magyarországi piac alakulását is, hiszen a mezőgazdasági szektor 2009-es 130 milliárdos gép és eszköz beszerzések értéke 2010-re 40 milliárd forintra csökkent – hangzott el a tájékoztatón.

A cég vezetői elmondták: az általános gazdasági megtorpanás ellenére kivezető utat csakis előre haladva lehet megtalálni, így a cég hosszú távú stratégiájának részeként 2011-től kezdődően az Axiál Kft. mintegy 1,5 milliárd forintnyi, részben zöldmezős beruházással fejleszti telephelyhálózatát és ezen keresztül a nyújtott szolgáltatások színvonalát.

2011 áprilisában nyitja meg az Axiál Kft. 15. telephelyét Békéscsabán. Ezzel nem csökken az orosházi telephely fontossága sem, hiszen a továbbiakban feladata a partnerek még teljesebb kiszolgálása Békés megye nyugati részén, valamint Csongrád megyében.

Csornán és Miskolcon új fejépületek épülnek, amelyek megnövelt alapterületükkel lehetővé teszik az alkatrész-kiszolgáló területek megnövelését, ezáltal az ügyfelek gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálását. A csornai új fejépületre plusz egy emeletet húznak, ahol irodák kapnak majd helyet, Miskolcon pedig a raktár területét másfélszeresére növelik.

Miskolcon a tavalyi árvíz után a szervizműhelyt modernizálták, területét és belmagasságát növelték, hogy a nagyobb gépek javítását is fűtött helyen végezhessék el az Axiál Kft. miskolci szervizes szakemberei, Csornán pedig már 2010-ben lezárult az alkatrész raktár kapacitásbővítése.

Ezzel együtt Pécsett és Dombóváron 2011 tavaszán zöld mezős beruházással egy-egy új komplett telephely építését kezdi a cég azzal a céllal, hogy e telephelyek esetében tovább javuljanak a szerviz és alkatrész ellátás feltételei. Szolnokon és Zalaegerszegen pedig hasonló céllal első lépésben új telephelyet vásárolnak, majd következő lépésként ezeken a telephelyeken is teljesen új, modern műhely és kiszolgáló épületek építésével kívánnak a szolgáltatási színvonalukon emelni.

Az említett beruházásokat és az azokkal kapcsolatos munkálatokat 2012 végéig tervezik lezárni.

Másfél milliárdos beruházással fejleszti telephelyhálózatát az Axiál [+video]

Az alábbiakban az Axiák Szakmai Napokon bemutatott gépújdonságok közül emelünk ki néhányat, melyek az építőiparban (is) alkalmazhatók:

 

Gehl SL7810 gumihevederes csúszó kormányzású rakodógép

A most bemutatott GEHL SL 7810 típusú kompaktrakodó nem új típus az Axiál rakodógép-palettáján; újdonsága a gép hajtásrendszerében rejlik. A gép VTS rendszerrel – azaz lényegét tekintve gumihevederes meghajtással rendelkezik. A VTS rendszert a meglévő kerekek helyére kell felszerelni, az átalakítás mindösszesen 1-2 órát vesz igénybe. A gumihevederes hajtásrendszer előnye, hogy a gép még a legmostohább munkakörülmények között is hadra fogható.

Hyundai 110D-7E homlokvillás dízel üzemű targonca

2009-től a Hyundai nagy teherbírású homlokvillás targoncákkal is megjelent a piacon. A most bemutatott modell a „legkisebb”, a maga 11 tonnás teherbírásával. A tervek szerint a széria tovább bővül a közeljövőben. A 11-13-14-16 tonna teherbírású modellek mellé két „mamut” targonca érkezik: a hannoveri CeMAT kiállításon mutatkoznak be a 180D-7E és a 250D-7E targoncák 18 és 25 tonna teherbírással. A 110D-7E targonca működéséről a Hyundai földmunkagépekből már jól ismert Cummins motorok gondoskodnak.

Hyundai R140W-9/2pc új 9-es gumikerekes kotró sorozat

Az elmúlt évben a magyarországi érdeklődők számára is elérhetővé vált a Hyundai gumikerekes kotrógépek új, 9-es szériája. A 7A-s sorozatot leváltó modellek nemcsak esztétikailag újultak meg, hanem műszaki tartalmukat is fejlesztették. A gumikerekes rakodógépek erősebb motorokat, továbbfejlesztett hidraulika rendszert kaptak. A 9-es sorozat tagjaiban elérhető már a Hyundai GPS-alapú távdiagnosztikai rendszere, a Hi-Mate. A gumikerekes rakodógépek e típusa speciális kanalakkal, megfogókkal szerelve állattartó telepeken keletkező feladatok ellátására is kiváló.

Hyundai új 9-es homlokrakodó sorozat

2010-ben a Hyundai 9-es szériájú homlokrakodói is megérkeztek Magyarországra. A Hyundai HL-jelzésű homlokrakodó sorozat tagjai 1-7 m3-es kanalakkal működtethetők. A 7A szériában már jól bevált Cummins motorok fejlesztett típusai dolgoznak a gépekben. A 9-es szériás homlokrakodó lényeges paraméterei egyénre szabhatók. A motor teljesítménye az adott feladathoz állítható, és az erőátvitel-oldást is manuálisan szabályozhatjuk. A gép másik nagy előnye a hidraulika rendszerben lévő axiáldugattyús szivattyú, amelynek köszönhetően megvalósul a terhelésfüggő teljesítményszabályozás.

Manitou MT625 kompakt méretű építőipari teleszkópos rakodó

A Bauma szakkiállításon mutatták be a Manitou MT széria legkisebb, teleszkópos rakodógépét. Az MT 625 T különlegessége, hogy sem szélessége, sem magassága nem éri el a 2 métert. Kitűnő segítőtársa lehet a kisebb építőipari cégeknek, lakóház-kivitelezőknek. A kompakt méret mellett 6 méteres emelési magasságra és 2,5 tonna anyag mozgatására képes. A gépben 75 LE-s Kubota motor dolgozik. A Manitou rakodógépcsalád több tagjához hasonlóan számtalan munkaeszköz működtetésére képes.

Manitou MRT 1840 EASY forgóvázas teleszkópos rakodógép

Az MT 625-tel egy időben debütált a Manitou MRT EASY forgóvázas rakodógépcsalád. Az MRT Easy a korábbi M széria továbbfejlesztett változata. A 4 tonna teherbírású gépek 3 emelési magassággal érhetők el: 14, 16, 18 méter. A gépcsalád az MRT Privilege sorozat „kistestvérének” tekinthető. Az Easy széria – ahogy az elnevezés is utal rá – egyszerűbb műszaki megoldásokkal, egyszerűbb fülkével készül. Természetesen mindez kedvezőbb árkategóriát is eredményez.

Hyundai R27Z-9 minikotró

A Hyundai kisebb földmunkagépeiben is elérhetők a 9-es széria megújult modelljei. Az R27Z-9 kód zéró farsöprésű 2,7 tonna önsúlyú gumihevederes mini kotrógépet takar. A zéró farsöpréseses kialakításnak köszönhetően a gép rendkívül kompakt, mindösszesen 1550 mm széles. A minikotró ennek ellenére 2,5 méteres ásási mélységre, és 4 méter feletti ásási magasságra képes. A gép egy 24 LE-s Mitsubishi motorral szerelt, a pontosabb, precízebb kezelhetőség érdekében a tervezők módosítottak a hidraulika rendszeren is.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog