2011. szeptember 18.

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

Az erkélyek, illetve az ott lévő bútorok csapadéktól, széltől való védelmére régóta alkalmaznak erkélyüvegezéseket – ezek hátránya azonban, hogy teljesen, vagy maximum egy nyíló szárnyat kivéve fix üvegezésűek. Nem is beszélve a sok esetben esztétikátlan – és újrafestésre szoruló – osztókról és ablakkeretekről, melyek gátolják a tökéletes kilátást.

A mozgatható, sínben futó ablaktáblákkal készülő erkélyüvegezések nagy előnye, hogy alkalmazásukkal könnyen és gyorsan nyitottá vagy zárttá tehetők az erkélyek, akár részben, akár teljesen. Az üvegek között nincs vastag függőleges keret, mely esetleg látványosan megbontaná a homlokzat építészeti egységét, illetve akadályozná a kilátást. Zárt állapotban az erkélyüvegezések hangszigetelő rétegként is funkcionálnak.

 

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

 

Családi házaknál a teraszfedésnek kiemelt jelentősége lehet, hiszen megfelelő megoldás alkalmazásával a teraszok jobban, az időjárástól függetlenül használható épületrészekként funkcionálhatnak. Az üvegfedés nem sötétíti le a teraszt, mégis véd a csapadék ellen, nyáron pedig árnyokolók alkalmazásával tehető kellemessé a teraszon tartózkodás.

 

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

 

Létezik olyan megoldás is, ami tulajdonképpen a teraszfedés és az erkélyüvegezés kombinációja: mozgatható üvegtáblák segítségével a terasz bármikor nyitottá vagy teljesen zárttá tehető. Alkalmazásával sem a hirtelen jövő nyári zápor, sem a hűvösebb, szelesebb esti időjárás nem zavarja meg a teraszon tartózkodást.

E megoldások továbbfejlesztett változatai – melyeknél már a hőszigetelő képesség is fontos szerepet játszik – akár teljes értékű lakótérként funkcionáló télikertek kialakítására is lehetőséget nyújtanak. A télikerteknél elengedhetetlen a gondos előtervezés, mert e szerkezeteknél nagy jelentősége van a formának, a tájolásnak, a szellőztetésnek és a csatlakozási csomópontok megfelelő kialakításának.

 

Mozgatható erkély- és teraszbeépítések

 

Farkas Ági

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog