autodesk

2022. január 11.

A légies formát teljes szintmagasságon átívelő üvegtáblák hangsúlyozzák

A légies formát teljes szintmagasságon átívelő üvegtáblák hangsúlyozzák

Irodaháznak hívjuk, de a budapesti Szervita Square Building valójában ízig-vérig többfunkciós épület, melyben lakások és üzletek is helyet kaptak, és ez a sokszínűség a homlokzati szerkezetekben is visszaköszön.

Budapest egyik legújabb ingatlanfejlesztése a belváros frekventált, de mégis intim pontján épült – a Szervita téren. Mi fiatal korunkban Martinelli térnek ismertük. A huszadik század viharos történelme során egy ideig nem viselhette régi és egyben új nevét, de milyen találó, hogy ez idő alatt azon kevés közterületünk egyike volt, amit építészről neveztek el. (Martinelli az Invalidus-ház – a mai Városháza – hatalmas barokk tömbjének építésze volt.) A tér ugyanis szinte hemzseg a különböző korok értékes építészeti emlékeitől: kezdve a Szent Anna-templom neoreneszánsz homlokzatától a klasszicista lakóházakig és a tér nyugati oldalát határoló páratlan szecessziós és korai modern épületekig. Az új irodaház helyén valaha a nagy múltú Károlyi-palota állt, de erre már alig emlékezhet ma valaki, mert a háborúban találatot kapott, majd helyreállítás helyett városrendezési okokra hivatkozva inkább lebontották. Ezután a telek jó ideig üresen állt, majd a hetvenes években felépült a szocialista modernizmus jegyében az OMFB-székház és a vele összekapcsolt parkolóház tömbje, mely a tér legfiatalabb épületeként a leggyorsabban öregedett, és a szemközti Távközlési Központtal együtt mára eltűnt, s így ennek a kornak a téren nyoma sem maradt. És ez volt az a telek is, ahová Zaha Hadid a sok vitát kiváltott üvegkavicsnak nevezett épületét tervezte, mely a múltnak fittyet hányva hirdette volna a legújabb korok üzenetét, ezt azonban elsodorta a 2008-as gazdasági válság, majd a beruházó csődje. Ide épült tehát egy új irodaház, amelynek finoman tagolt, ívelt üveghomlokzata kulcsfontosságú szerepet kapott abban, hogy a ház modernsége mellett alázattal illeszkedjen a múlthoz is. Illeszkedik, mert legömbölyített formáival belesimul a térbe, számtalan szögben visszatükrözi a környezetét, de illeszkedik azzal a szemléletével is, hogy a régi korokra jellemző műgonddal kezeli a homlokzati részleteket.

Már a tervezés korai fázisában folytak egyeztetések az üvegfalak kialakításáról, és viszonylag hamar kialakult az a vélemény, hogy egyetlen létező rendszer sem tudja kompromisszumok nélkül teljesíteni a műszaki és formai követelményeket, így egyedi alumíniumprofilok préselésére lesz szükség. Egyedi nyílászárók tervezésénél alapvető fontosságú, hogy a szerkezet kritikus részleteit, melyek az épületfizikai tulajdonságait meghatározzák, kipróbált elvek alapján alakítsák ki, hiszen utólagos korrekcióra csak minimális lehetőség van. A Szervita-irodaház esetében ezt a Schüco rendszer hatalmas nemzetközi tapasztalatára támaszkodva az Alukönigstahl Kft. közreműködése biztosította.

Irodaháznak hívjuk, de valójában a Szervita Square Building ízig-vérig többfunkciós épület, melyben lakások és üzletek is helyet kaptak, és ez a sokszínűség a homlokzati szerkezetekben is visszaköszön.

A földszint és az aluljárószerű mélyföldszint kereskedelmi célokat szolgál. Itt hagyományos függönyfalszerkezet került beépítésre a Schüco FWS 50 profiljaival. Mivel a kivitelezés során praktikus okokból a földszint később lezárandó terület, ráadásul általában nagyobb belmagassággal rendelkezik, ezért itt gyakran történik technológiai váltás a homlokzatépítés módszerében is.

Az üvegfal az első emelettől felfelé a Schüco egyedi elemes alumíniumszerkezetével készült, ami üzemi előregyártást biztosított egészen az üvegezésig, és a helyszínen csak a kész egységek rögzítése, beállítása és egymáshoz illesztése folyt. Ez a technológia számos előnnyel bír a hagyományos, helyszínen szerelt függönyfalépítéssel szemben. A műhelymunka minősége jobban kontrollálható, a szerelés gyorsabb, a határidők pontosan tervezhetők, és nincs szükség állványozásra, ami a szűkös belvárosi utcákban nem elhanyagolható szempont. Az előregyártás annak ellenére jó választásnak bizonyult, hogy a ház bonyolult alaprajzi formája miatt rengeteg különböző elemmel kellett dolgozni, mert a homlokzat problémáit és kihívásait már a tervezés során kezelni tudta. Kihívásból pedig akadt bőven. A ház légies formájához a tervezők teljes szintmagasságú üvegezést alkalmaztak – a hatalmas üvegtáblák az első emeleten helyenként elérték a 700 kg-os súlyt is.

 

A légies formát teljes szintmagasságon átívelő üvegtáblák hangsúlyozzák
Az egyedi Schüco elemes homlokzat metszete

 

Az épület két legfelső szintjén a homlokzat visszalépcsőzik, és mögötte lakásokat alakítottak ki. Az elemes homlokzat jellemzően itt is megmaradt, de az alsóbb szintek kétrétegű üvegezése itt három rétegűre vált, és teraszajtókkal, tolóajtókkal egészül ki. Az egyedi homlokzat hőtechnikai értékeit a kétféle üveg mellett számítógépes modellezéssel, végeselem-módszer segítségével lehetett igazolni.

A teljes szintmagasságon átívelő üvegtábla esetén nehéz feladat a homlokzati tűzterjedéssel szembeni ellenállás biztosítása is. A problémát több tényező összehangolásával sikerült megoldani – egy modellezés bizonyította, hogy az ablaksprinkler, a hőmérsékletváltozást toleráló biztonsági üveg és az üveg mögött a födém alá lógó kötényfal együttesen védelmet nyújtanak a tűz szintek közötti továbbterjedése ellen.

A legnagyobb kihívást azonban kétségkívül az épület legömbölyített sarkai jelentették. A ház alaprajza szinte sehol sem egyenes, de a fő frontvonalak enyhe kiöblösödését még megoldja az egyenként sík homlokzati táblák szögbe állítása. Ilyen kis görbületi sugárnál az egyenesekkel történő közelítés szabad szemmel alig észlelhető. A sarkok környezetében azonban ténylegesen íves homlokzati elemek készültek, melyek valamennyi összetevője – kezdve az üvegtől az összes alumíniumprofilon át a lakószintek árnyékolójáig – a legkülönbözőbb beszállítóktól érkezve pontosan összeillő formával illeszkedik egymásra. Az irodaház megjelenése tudatosan használja az üveg tükröződését, ezért fontos volt, hogy a hajlított üvegtáblák olyan technológiával készüljenek, amely a felmelegített síküvegeket a hajlítási sugaruknak megfelelő sablonba rogyasztja és minimális optikai torzulást okoz.

Az elemes homlokzat lég- és vízzárásának kulcspontja az előregyártott keretek helyszíni kapcsolata, tömítése. Minden egyes szinten egy széles körbefutó gumitömítés bújik meg az elemkapcsolatban, ami ezen a házon különleges profilmerevítést kapott, hogy az íves szakaszokon is megtartsa a formáját. Ez a végtelenített gumitömítés felálló szárával vízgátat képez, tömít és víztelenít, valamint a függőleges sorolással is bárhol összeilleszthető, hiszen a sorolások helye emeletenként változik, nem feltétlenül kerül egymás fölé.

Az irodaház elemes homlokzatán a függőleges osztások elé egy-egy T alakú alumínium díszítő tagozat került, ami színével és ritmusával a tér százéves üvegportáljait is felidézi. A díszítőelem szintenként két pengével kapcsolódik a homlokzathoz, de a rögzítés láthatatlan, belül eltűnik az elemsorolásban, kívül pedig egy elegáns takaróléc mögött. A tagozatok éjszaka dekoratív LED-világítást kapnak.

A Szervita-ház belsejébe lépve a hét szint magas átrium vonzza felfelé a tekintetet, amit egy üvegtető koronáz. Érdekes újszerű technológiával készült a Schüco AOC típusú üvegtető napvédelme. A hőszigetelő üvegbe integrált árnyékoló egy speciális, 0,2 mm vastag perforált fémfólia, melyet a külső üvegtábla légrés felőli oldalára visznek fel. A perforáció térbeli kialakítása azt eredményezi, hogy az üveg napszaktól és évszaktól függően több vagy kevesebb napsugarat enged át, miközben a háló mikrostruktúrája az átláthatóságot csak minimálisan befolyásolja.

Az egyedi profilokkal készülő elemes homlokzatok gondos előkészítés után ugyanolyan megbízható tulajdonságokkal rendelkeznek, mint katalógusban dokumentált társaik, de tervezésük folyamatos és időigényes egyeztetést igényel. A fárasztó munka azonban személyre szabott megjelenést és a követelményekhez igazított műszaki megoldást ígér. Az Alukönigstahl Kft. országos tanácsadói hálózattal támogatja az ilyen irányú elképzeléseket az első vázlatoktól a gyártmánytervek elkészültéig.

Ingatlanfejlesztő: Horizon Development Kft.
Projektmenedzsment és generálkivitelezés: DVM group
Építészek: Fekete Antal, Gellár László, DVM Design Kft.
Homlokzati szaktervező: C.E.F. mérnökiroda Kft.
Homlokzatgyártó: Schal-Tech Kft.
Rendszerforgalmazó: Alukönigstahl Kft.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog