2024. február 05.

A szálas és a műanyaghab szigetelések új alternatívája

A szálas és a műanyaghab szigetelések új alternatívája

A hőszigetelő képesség javítása mind a meglévő épületállomány esetén, mind új építéseknél elengedhetetlen, ezáltal biztosítva az ingatlan gazdaságos üzemeltetését és hosszú távú fenntarthatóságát. A hőszigetelő anyagokat ma Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években egyéb, speciális igényeket szintén kielégítő hőszigetelési megoldásokra alkalmas termékek is rendelkezésre állnak a piacon.

A pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredménye a Multipor ásványi hőszigetelő lap: a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Multipor lap hazánkban 2008 óta kereskedelmi forgalomban is elérhető. A millió apró pórusba zárt levegő – mely természeténél fogva kiváló hőszigetelő – biztosítja az építőanyag kiemelkedő hőszigetelő képességét. A Multipor stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő anyag, mely nem tartalmaz éghető komponenseket (A1 tűzvédelmi besorolás), így új alternatívája a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigeteléseknek. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártása környezettudatos technológiával, ásványi alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. A lap kiváló minőségét az is alátámasztja, hogy a kivitelezés során tömör, stabil, nyomásálló és alaktartó marad.

A szálas és a műanyaghab szigetelések új alternatívája

 

Optimális megoldás különböző alkalmazási területeken

• Homlokzati hőszigetelés

Az új építésű, alacsony energiaigényű, illetve passzívházak külső falszerkezetének fontos elemei a megfelelő hőszigetelő képességű anyagok. A szigetelés kiválasztásakor a hőszigetelő tulajdonságokon felül az anyag egyéb műszaki paraméterei is meghatározók. Ilyen például, hogy a hőszigetelés környezetbarát, kellően stabil szerkezetű, nem éghető és könnyen beépíthető legyen. A Multipor lapok alkalmazásával kialakított hőszigetelés ezen elvárásokat mind teljesíti.

• Belső oldali hőszigetelés

A Multipor termékkel történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet szigetelése a külső oldalon nem valósítható meg. Ilyen esetek például a műemléki homlokzatok (az eredeti homlokzat megtartása miatt), beépítési korlátok, társasházak homlokzatai (tulajdonjogi problémák miatt). A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete lehetővé teszi, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül készüljön. Az anyagszerkezet a fűtött tér páratartalmát képes felvenni, majd azzal egyidejűleg a kapilláris szerkezetnek köszönhetően azt visszavezetni a belső tér felé (kiszárad).

A szálas és a műanyaghab szigetelések új alternatívája

• Alulról hűlő födém szigetelése

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások határozzák meg. A szigetelőanyag kiválasztásánál nem csupán a lap hőszigetelő tulajdonsága számít, más fontos műszaki paraméterekre vonatkozó követelmények is megjelennek. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és a felületképzés szükségessége. A Multipor hőszigetelés nem éghető termék, tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. Továbbá a lapok beépítésével könnyen, felületképzés nélkül is tartós és esztétikus megjelenésű födémszerkezet valósítható meg.

• Sómentesítő rendszer

Egészséges, költséghatékony és környezetbarát megoldás a sóval terhelt falazatok javítására, felújítására. Hatékony módszer a mezőgazdasági vagy ipari objektumként használt épületek lakó, illetve kereskedelmi célra történő átalakítása során, templomok és műemléki létesítmények falazatainak renoválására.

A Multipor ExSal Therm rendszere olyan egyszerű megoldást kínál a nedves, salétromos falazatok kezelésére, amely egyidejűleg az épület energiahatékonyságát is javítja. A falszerkezet előzetes kiszárítása nem szükséges, a rendszer nedves belső falfelületre közvetlenül alkalmazható. A Multipor ExSal Therm rendszer a nedvességet és a sótartalmat magába szívja, emellett kitűnő a hőszigetelő képessége, így biztosítva a komfortos lakóklímát.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog