2023. február 02.

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

A felületfűtés és -hűtés során az épület helyiségeinek egy vagy több határoló felületét használjuk a hőmérséklet ideális szinten tartására. A padlóba, falba, vagy mennyezetbe telepített panelek láthatatlanul oldják meg ezt a feladatot, és emellett karbantartást és takarítást sem igényelnek. A felületfűtés a legkellemesebb és legegészségesebb fűtésformák közé tartozik, és nagymértékben növeli a komfortérzetet.

A nagy sugárzó felületek különleges tulajdonsága, hogy a hő a hagyományos konvektoros fűtéshez képest számottevő légáramlás nélkül, egyenletesen terjed, ezért a hőérzet kellemes, hatása a nyári estéken meleget árasztó kövezethez vagy falakhoz hasonlítható. A levegőben nem száll a por, ami egészségesebbé és allergiások vagy más légúti megbetegedésben szenvedők számára tünetmentesebbé teszi a belső környezetet. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően felületfűtés alkalmazásakor azonos hőérzet eléréséhez 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet szükséges, mint konvektoros fűtés esetén. Ez a lényeges különbség energiafelhasználás szempontjából a havi fűtésszámlán akár 15-20 százalékos megtakarítást is jelenthet, és környezetbarát megújuló energiaforrások (napenergia, szélenergia, geotermikus energia) alkalmazását is lehetővé teszik.

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

További előnye a sugárzó hőt alkalmazó rendszereknek, hogy ugyanazon rendszer fűtésre és hűtésre is alkalmassá tehető. A nagyméretű sugárzó felületek hűtés esetén hasonlóan természetes érzetet keltenek, mint a sugárzó fűtés. Forró nyári napokon a lakásba lépve olyan élményben lehet részünk, mint amikor egy kellemesen hűvös barlangba látogatunk: az egyenletes, légkeverés nélkül sugárzó hűvös felületek a légkondicionálók közismert mellékhatásaitól teljesen mentesek. Nincs hideg légáram, porkeveredés, legionella-fertőzés, fejfájás, megfázás, és méterről-méterre zavaróan változó hőmérséklet, csak egyenletes, kellemesen hűvös, komfortos környezet.

 

A felületfűtés és felülethűtés előnyei:

 • alacsony üzemi hőmérséklet,
 • kisebb energiafogyasztás,
 • kellemes, természetes hőhatás, magas komfortérzet,
 • láthatatlan, ezért szabad teret ad a legmodernebb belsőépítészeti megoldásoknak,
 • a fűtőtestek nem igényelnek takarítást, karbantartást,
 • nincs légmozgás, nem kering a por a lakásban,
 • bizonyos készülékek és rendszerek fűtésre és hűtésre is használhatók,
 • környezetbarát alternatív energiaforrásokkal is működtethető.

 

A felületfűtés és felülethűtés fajtái

A felületfűtésre és felülethűtésre használt rendszerek több szempontból is csoportosíthatók. Az egyik ilyen szempont a fűtő/hűtőközeg. A hőátadás megoldható víz vagy más fűtő/hűtőfolyadék keringtetésével, ugyanakkor elektromos panelek beépítésével is. Egy másik szempont, hogy milyen felületbe építik be a rendszert. Fűtés szempontjából a legelőnyösebb megoldás a padlófűtés, mert ilyenkor nemcsak a sugárzó hő, de a fűtőfelülettel való közvetlen kontaktus is átadja a meleget, ami tovább növeli a hőérzetet, és ezáltal csökkenti a szükséges energiabevitelt. A padlófűtés jól kombinálható mennyezethűtéssel, ugyanis a lefelé süllyedő hideg levegő így tudja a legegyenletesebben kifejteni a hatását. Ha azonos felületet szeretnénk hűtéshez és fűtéshez is használni, akkor a falfűtő és -hűtő rendszer ajánlott.

Az egyes felületekhez technológia alapján is választhatunk rendszert. A nedves technológiájú rendszereket vakolatba, burkolatba építik be, ezért tartósak, teherbírók és jó hőtárolók, de súlyuk miatt nem mindenhol alkalmazhatók. A száraz technológiájú könnyűszerkezeteknek a gyors és egyszerű beépíthetőség, illetve hőátadás szempontjából a gyors reakcióidő a legelőnyösebb tulajdonságaik. Ilyen megoldások lehetnek a gipszkarton álfalak vagy számos gyorsan szerelhető, előregyártott panel.

 

Padlófűtés

A felületfűtés egyik legkedveltebb formája a padlófűtés. Ebben a megoldásban két fontos komforttényező egyesül: az egyenletesen sugárzó fűtés okozta kellemes hőérzetet tovább javítja a padlóval való közvetlen érintkezés. A járófelületen keresztül a test hőérzete még hatékonyabban érvényesül, ezért ennek a fűtésformának a hatásfoka a legmagasabb. Azonos hőérzet eléréséhez akár 3-4 °C-kal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a konvektoros fűtéshez képest.

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

Padlófűtés lehet melegvizes vagy elektromos rendszerű. A nagy felület miatt a kondenzációs kazánok által termelt meleg víz vagy fűtőfolyadék hőmérsékletét csak kis mértékben kell megnövelni, ami jelentős megtakarítást eredményez. Abban az esetben viszont, ha nem teljes családi házat akarunk fűtéssel ellátni, csak kis területű, ritkábban használt helyiségek vagy nehezen integrálható bővítések padlófűtését tervezzük, gyorsan és egyszerűen telepíthető megoldás lehet az előregyártott elemekből gyorsan lefektethető elektromos padlófűtés.

Az Uponor padlófűtés rendszerei:

 • Comfort E: elektromos padlófűtésrendszer – egyszerűen szerelhető, gyors reakcióidejű, szupervékony elektromos padlófűtés pillanatok alatt.
 • Minitec padlófűtésrendszer (nedves technológia): felújításokhoz kifejlesztett kis rétegvastagságú padlófűtésrendszer, ami meglévő burkolatra is telepíthető.
 • Classic padlófűtésrendszer (nedves technológia): anyagköltség szempontjából a legolcsóbb, de egyben legmunkaigényesebb acélhálós padlófűtés.
 • Tacker padlófűtésrendszer (nedves technológia): hő- és hangszigetelt lemezekből álló, gyorsan fektethető padlófűtés-megoldás.
 • Tecto padlófűtésrendszer (nedves technológia): innovatív, lépésálló panelekből álló technológia, amely pogácsás kialakítású rendszerelemeinek köszönhetően meggyorsítja és garantáltan pontossá teszi a fektetést.
 • Siccus padlófűtésrendszer (száraz technológia): kifejezetten melegburkolatokhoz, fa álpadlókhoz, lamináltparkettákhoz készült, panelekből gyorsan fektethető padlófűtés.
 • Klett padlófűtésrendszer: az öntapadós rendszerlemezhez egyszerűen hozzá kell illeszteni a csövet, amire előre tapadószalagot rögzítenek. Gyors egyszerű, könnyen visszaszedhető.

 

Falfűtés és falhűtés

Falfűtést akkor érdemes választani, ha a meglévő padlóburkolatot meg akarjuk őrizni, vagy egy műemléki felújítást vagy egy faszerkezetes épület emeleti szintjét akarjuk felületfűtéssel ellátni. Ideális választás abban az esetben is, ha egyazon rendszerrel szeretnénk falfűtést és falhűtést biztosítani, mert a padló hűtése kellemetlen érzetet ad, a mennyezet fűtése pedig nem mindig egyeztethető gazdaságosan a hőáramlás elvével.

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

Az Uponor falfűtés- és falhűtésrendszerei:

 • Fix 14 falfűtés- és falhűtésrendszer (nedves technológiájú): mennyezetre is alkalmazható, néhány elemből álló, gyorsan és egyszerűen, közvetlenül a falra szerelhető rendszer.
 • Uponor Renovis falfűtés- és falhűtésrendszer (száraz technológiájú): meglévő falfelületeken és mennyezeteken szárazépítési módszerrel gyorsan szerelhető gipszkartonos rendszer.

 

Mennyezetfűtés és mennyezethűtés

Irodákban és középületekben elsősorban a falazatba épített épületszerkezet-temperáló vagy kazettás mennyezetfűtést használnak, gyakran más fűtési formák kiegészítéseként. Magánházakban és lakásokban ugyanakkor a szárazépítésű gipszkartonrendszerek dominálnak. Előnyük, hogy felújítás esetén nem kell a padlót vagy a falazatot megbontani, elég a gipszkartonba öntött csövekből álló paneleket a meglévő mennyezetre rögzíteni, és a rendszer máris üzembe helyezhető. Az összes mennyezetfűtésre alkalmas rendszer mennyezethűtésre is alkalmazható.

Amit a felületfűtésről és felülethűtésről tudni érdemes

Az Uponor mennyezetfűtés és mennyezethűtés rendszerei:

 • Uponor Thermatop M (nedves technológia): álmennyezeti, blokkosított kiszerelésű kazettás rendszer.
 • Uponor Renovis mennyezethűtés és mennyezetfűtés (száraz technológiájú): szárazépítésű gipszkarton rendszer.
 • Uponor Contec rendszer (nedves technológiájú): betonszerkezet-temperálás.
 • Uponor Minitec mennyezetfűtés és mennyezethűtés (nedves technológiájú): felújításokhoz ajánlott, vékony nedvesvakolati rendszer.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog