cemix

2019. február 06.

Ásványi hőszigetelés mint tűzvédelmi kéreg

Ásványi hőszigetelés mint tűzvédelmi kéreg

A Multipor ásványi hőszigetelést sikeresen tesztelték tűzvédelmi kéregként – a valósághű tűzvizsgálatok során a lapok 900 °C-os terhelésnél is sértetlenek maradtak. A lapok és az ásványi könnyűhabarcs önmagukban nem éghetőek, és a kísérletek azt mutatják, hogy fal-, tető- vagy mennyezetszigetelésként tűzterheléskor nem mennek tönkre és nem válnak le az alapfelületről.

Németországban az egyik nagy hivatásos tűzoltóság rendszeres és gyakorlatias képzéseket tart a lakástüzek elleni harcok jegyében. Ebből a célból a tűzoltóság Multipor ásványi hőszigetelő lapokat épített be szabványos, tengeri árufuvarozásra használt konténerbe, ami – használatából adódóan – gazdaságosan cserélhető vagy megújítható tűzálló belső kérget igényel.

A Multipor kielégítette az ilyen jellegű alkalmazás kívánta, korábban már különféle bevizsgált anyagok alapján meghatározott követelményeket. A tűzvizsgálathoz a konténer mennyezetét, három falát és padlóját burkolták Multipor lapokkal. A lapok felragasztása könnyű ásványi ragasztóhabarccsal történt úgy, hogy a rendszer rétegfelépítése megfeleljen a határolófalak külső vagy belső oldali, illetve lefelé hűlő födémek hideg oldali szigetelésekor szokásosnak. A tűzoltóság munkáját megkönnyítette, hogy a gyakorlatias tűzpróbát különleges szerkezetek beépítését nem igénylő tűzvédelmi burkolattal lehetett elvégezni.

A tűzpróbán az ásványi hőszigetelés nemcsak több percen keresztül ellenállt a 900 °C-os hőterhelésnek, hanem sértetlenül viselte az oltóvíz sokkszerű hűtését is, egyetlen lap sem sérült meg vagy esett le – ez a viselkedés pedig szükség esetén időt enged a menekülésre és óvja a tűzoltók épségét tűzoltás közben. A burkolat mögött a léghőmérséklet mindössze 40 °C-ig emelkedett, megvédve ezzel az acélkonténert a tönkremeneteltől.

 

Ásványi hőszigetelés mint tűzvédelmi kéreg
A kéreg ellenállt a tűz okozta hőterhelésnek, a közvetlen lángoknak és a leboruló égő anyagoknak a hőszigetelő lapok törése vagy leesése nélkül

 

A Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal ellátott konténer 2015-ös tűzpróbáját tudományos kutatások követték, melyek alapján a gyártó központi kutatólaborja, a Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft GmbH segítségével célirányosan fejlesztik a tűzvédelmi megoldásokat.

 

Ásványi hőszigetelés mint tűzvédelmi kéreg
A füst jelentősen korlátozza a mentési lehetőségeket – ez is elkerülhető a Multipor lapokkal, melyek amellet, hogy nem éghetők, a füstképződéshez sem járulnak hozzá

 

A vizsgálatok alapján elmondható: a Multipor ásványi hőszigetelés nemcsak nem tűzveszélyes, hanem mint beépített rendszerelem tűz esetén is megőrzi integritását, a lapok nem válnak el az alapfelülettől. Az ásványi hőszigetelés magas hőmérséklet esetén sem fejleszt füstöt vagy egyéb mérgező gázokat. Lefelé hűlő födémek hideg oldali szigetelésekor a Multipor ásványi hőszigetelő lapok hőszigetelésen túl tűzvédelmi bevonatként is figyelembe vehetők, amivel jelentős költségek takaríthatók meg.

  • 100–120 mm vastag vasbeton födém szerkezet esetén, legalább 10 mm betontakarással tervezve, 60–100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet kielégíti a REI 90 tűzállósági határérték-követelményt.
  • 120 mm-nél vastagabb vasbeton födém szerkezet esetén, legalább 10 mm betontakarással tervezve, 60–100 mm Multipor kiegészítő hőszigeteléssel a szerkezet kielégíti a REI 120 tűzállósági határérték-követelményt.

Vonatkozó szabványok: DIN EN 13501-2. DIN 4102

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog