2013. augusztus 13.

Az új szakmagyakorlási rendelet három csoportba osztja a tevékenységeket

Az új szakmagyakorlási rendelet három csoportba osztja a tevékenységeket

A Magyar Közlöny 119. számában hirdették ki az építésügy szereplői által nagy izgalommal várt új szakmagyakorlási rendeletet. Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet mindenkit érint, aki a tervezés vagy kivitelezés során részt vesz az építmények létrehozásában. 

Az új szabályok három csoportra fogják osztani a jelenlegi ún. szakmagyakorlási tevékenységeket:

a) Engedélyhez kötött szakmagyakorlási tevékenység: településrendezési tervezési, építészeti-műszaki tervezési, településrendezési szakértői, építésügyi műszaki szakértői, építési műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői tevékenység a névjegyzéket vezető szerv engedélyével folytatható [266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 3. § (1) bek.].

b) Bejelentéshez kötött szakmagyakorlási tevékenység: aki energetikai tanúsítói tevékenységet kíván folytatni, köteles az erre irányuló szándékát a névjegyzéket vezető szervnek bejelenteni [266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 4. §].

c) Engedély vagy bejelentés nélkül végezhető tevékenység: a beruházáslebonyolítói tevékenység 2014. január 1-jét követően bejelentési kötelezettség teljesítése nélkül folytatható [266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 47. § (11) bek.].

A szakmagyakorlási tevékenységek 2014. január 1-jétől: a településrendezési tervezési, az építészeti-műszaki tervezési, a településrendezési szakértői, az építésügyi műszaki szakértői, az építési műszaki ellenőri, a felelős műszaki vezetői és az energetikai tanúsítói tevékenység.

Azon szakmagyakorlási jogosultságok tekintetében, amelyeket a Szakmagyakorlási rendelet 1. és 2. melléklet nem tartalmaz – kivéve az építésügyi igazgatási szakértői és a geodéziai tervezési szakterületet, amelyeket 2014. július 1-jét követően engedély nélkül lehet folytatni – az Szakmagyakorlási rendelet hatálybalépésétől számított 30 napon belül (vagyis 2013. szeptember 1-jéig) a területi kamara titkára köteles a jogosultság megszűnéséről a szakmagyakorlót írásban értesíteni [266/2013. (VII. 11.) Korm. rend. 47. § (6)-(8) bek.].

A szakmagyakorlási tevékenységekre vonatkozó részletes előírásokról az Építésijog.hu portál fog részletesebb információkat, magyarázatokat közzétenni (érdemes feliratkozni a portál hírlevelére).

A szakmagyakorlás kérdései hangsúlyosan fognak szerepelni a 2013. október 2-i budapesti építési jogi konferencián is, melyről itt találhatók részletek:

http://kamaraikepzesek.hu/epitesi-jog-konferencia-a-resztvevo-online-epitesjogi-tamogatast-is-kapnak 


Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog