2023. március 23.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

A magyarországi települések utcaképéhez – sajnálatos módon – szinte elmaradhatatlan módon hozzátartoznak a nedves, foltos, sókivirágzásokkal teli épületlábazatok. Pedig az esetek nagy részében a megfelelő felújító vakolatokkal ezek a problémák évtizedekre megoldhatók lennének.

Hagyományos vakolatok alkalmazása esetén a falakban lévő nedvesség a homlokzati felületre szinte akadálytalanul érkezik meg, és ott párolog el. Itt (az úgynevezett párolgási zónában) a vízben oldott különféle sók lerakódnak. Ezt a felületi sókivirágzást nevezi a köznyelv salétromosodásnak. A felületen maradt sók először csak a falazat legkülső rétegét (pl. homlokzatfesték) károsítják, de idővel a sók kristályosodásával járó térfogatnövekedés a teljes vakolatréteget tönkreteheti.

A Baumit Sanova felújító vakolatok titka a porózus szerkezetben rejlik. A legalább 40 százalékos légpórustartalomnak köszönhetően a párolgási zóna a vakolat belsejében alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre már pára formájában érkezik. A sók megkötése és kristályosodása is a légpórusokban történik, ahol a kristályosodással járó térfogatváltozás a vakolat szerkezetét nem károsítja.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

Előtte...                                                                   ...utána

A folyamat eredményeként a felújító vakolatok szépen, lassan telítődnek ugyan a sókkal, de ez az időtartam nagyon lassú: a nedvesség- és sótartalom függvényében akár 30-40 évig is tarthat. Fontos látnunk tehát, hogy a felújító vakolatok soha nem a nedvesedés okát, hanem annak káros következményeit szüntetik meg hosszútávra!

A falazatokból vett minták vizsgálati eredményének ismeretében – a só- és nedvességterhelés mértékétől függően – többféle lehetséges rétegfelépítés közül kell kiválasztani a megfelelőt. A Baumit ezeket a vizsgálatokat díjmentes szolgáltatásként elvégzi és ingyenes felújítási javaslatot ad.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

A lábatlani református templom

A Baumit Sanova termékcsaládja sokféle felújítási problémára tud megoldást nyújtani, így a nedves és sóterhelt falazatokra is. Egymással összehangolt termékek kipróbált, hosszú élettartamú rendszeréről van szó, melyet az egyszerű alkalmazhatóság, és a könnyű kézi és gépi feldolgozhatóság jellemez.

Baumit Sanova Felújító vakolatok alkalmazása nedves és sóterhelt falazatok esetén

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog