2022. november 30.

Dekorvakolatok: az egyedi felületeknek csak a képzelőerő szab határt

Dekorvakolatok: az egyedi felületeknek csak a képzelőerő szab határt

Otthonunknak többféle módon adhatunk egyedi karaktert, de talán semmi sincs nagyobb hatással a végeredményre a falak végső kialakításánál. Sokaknak ilyenkor elsősorban a színezés vagy a festés jut eszébe, pedig a felületek struktúrájának meghatározása tovább növeli a mozgásteret. A Cemix legújabb terméke, a Magic Decor ezen a téren ad izgalmas eszközt a kezünkbe.

A Magic Decor termékcsalád tagjai speciális felületi struktúrák kivitelezésére kifejlesztett, szilikon kötőanyagú vakolatok, amelyek igazán látványos megjelenést nyújtanak a homlokzati falfelületeken. Az elérhető színeknek, az alkalmazott technikai megoldásoknak és a termékváltozatok különböző tulajdonságainak köszönhetően a lehetőségek és a kombinációk száma gyakorlatilag végtelen. Ha a Magic Decor vakolatokat választjuk, csak képzelőerőnk és kreativitásunk szabhat határt számunkra. A végeredmény ráadásul nem csupán tetszetős és egyedi, hanem rendkívül tartós és időtálló is egyben.

Dekorvakolatok: az egyedi felületeknek csak a képzelőerő szab határt

 

A Magic Decor család tagjai

A Cemix új termékcsaládja három tagot számlál, amelyek elsősorban a szemcseméretben különböznek egymástól:

 • 2793 Magic Decor (0,2 mm szemcseméret),
 • 2792 Magic Decor (1 mm szemcseméret),
 • 2791 Magic Decor (2,5 mm szemcseméret).

Az eltérő finomságúra kevert anyagok segítségével eltérő tulajdonságokkal rendelkező, finom- vagy durvaszemcsés felületi struktúrák alakíthatók ki. Ezek mindegyike megfelel a legújabb, legmodernebb homlokzati trendeknek. A Magic Decor felhasználásával kialakítható felületi struktúráknak alapvetően öt típusa különböztető meg:

 • betonhatású felület,
 • kőhatású felület,
 • faerezetes felület,
 • kefézett felület glitterrel,
 • tégla hatású felület.

Dekorvakolatok: az egyedi felületeknek csak a képzelőerő szab határt

 

Színek és kiegészítő termékek

A Magic Decor vakolatok az Inspiration színkártya valamennyi színében kikeverhetők. Ez összesen közel 340 különböző színárnyalatot jelent, így az egyedi struktúrák mellett a színválasztással is jelentősen bővíthető a látványos felületi megoldások száma.

Az új fejlesztésű vakolatok mellé a Cemix több izgalmas kiegészítő terméket is kínál. Ezek egyik csoportjába a vakolati sablonok tartoznak, amelyek segítségével izgalmas és divatos mintázatokba rendezhetők a felületi struktúrák. A kínálatban jelenleg ciklopkő, klinkertégla és laposkő sablonok érhetők el (méret: 103×88 cm), amelyek a mintázat vágásának köszönhetően sorolhatók egymáshoz.

A kiegészítő termékek másik csoportjába a vakoláshoz és a struktúrák kialakításához használható speciális szerszámok találhatók, amelyek új dimenziókat nyitnak a kreatív alkotóerő kibontakozása előtt. A faerezet mintázó hengert a természetes fa hatású, a gyűrt hengert a kőhatású felület kialakításához, a struktúra kefét pedig a kefés technikához lehet használni.

A Magic Decor vakolatcsalád tökéletes kiegészítő terméke még a Decor Lazur festék, amellyel a struktúráknak mélységet adhatunk és a faburkolat-hatású felületeket életre kelthetjük.

Dekorvakolatok: az egyedi felületeknek csak a képzelőerő szab határt

 

Fontosabb terméktulajdonságok

A 25 kg-os vödrös kiszerelésben, felhasználásra kész állapotban kapható Magic Decor vakolatok kültéren kiválóan alkalmasak a végső felület elkészítésére és a hőszigetelő rendszerek végső dekorációs rétegeként is megállják a helyüket. Ezen felül használhatók ásványi alapvakolatokra, betonfelületekre, valamint jól tapadó, ásványi és diszperziós festékekre és vakolatokra.

A szilikon kötőanyagnak köszönhetően páraáteresztő és vízlepergető felületet biztosítanak. A tulajdonságok sorából érdemes kiemelni még, hogy a termékcsalád valamennyi tagja ellenálló a felületi szennyeződésekkel szemben és hosszú időn át megőrzi színének élénkségét.

A hagyományos struktúrák, mint például a klinker- vagy a betonhatású felületek kialakítása esetén a Magic Decor vakolatok alkalmazásával kevesebb anyagra van szükséges, és kevesebb hulladék is keletkezik. Felhasználása olyan egyszerű, hogy azt akár saját magunk is kivitelezhetjük.

 

 

A Cemix alkalmazástechnikai útmutatója

A Magic Decor vakolatok fontos alkalmazási feltétele, hogy az alapfelületnek meg kell felelnie a vonatkozó szabványoknak. Szilárdnak, stabilnak, laza részektől, portól, szennyeződéstől, olajtól, formaleválasztó szerek maradványaitól és kivirágzástól mentesnek kell lennie.

A vakolat felhordása előtt az alapfelületet Putzgrund vakolatalapozóval kell kezelni. Ezen felül:

 • az erősen nedvszívó felületeket kétszeri alapozással lássuk el,
 • a porló, de még megfelelően szilárd alapfelületeket Tiefengrund-dal kell előkezelni,
 • sima, nem nedvszívó (például festett) felületeket Renti javítóhabarccsal készítsük elő,
 • betonfelületeket Kontakt B Plus tapadóhíddal kezeljük vagy Renti javítóhabarccsal húzzuk át,
 • a kívánt sík felület kialakításához Renti javítóhabarcs javasolt.

A vakolatot rozsdamentes acél simítóval vigyük fel a felületre (hasonlóan, mint a vödrös színezővakolatok esetében), majd használjuk a kívánt textúrának megfelelő szerszámot. Ha finomabb textúrára van szükség, a felület visszanedvesítését követően tovább simítható. A kívánt hatás eléréséhez a felület száradás után csiszolható.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog