2023. janur 06.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetõn, padlón

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetõn, padlón

Hõszigetelés nélkül ma már nem lehet gazdaságosan üzemeltetni egyetlen fûtött épületet sem. Mind a lakóházak, mind az irodaépületek energiafelhasználásában kiemelkedõ tétel a fûtés és a hûtés költsége, de tevékenységtõl függõen ipari épületekben sem tekinthetünk el tõle. A folyamatosan szigorodó hõtechnikai követelményeknek az egyes épületszerkezeteknél már csak 20 cm-nél vastagabb hõszigetelésekkel lehet megfelelni. A Ravago Building Solutions Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket.

A Ravatherm XPS termékek alkalmazhatók új építés esetén, valamint nélkülözhetetlenek egy komplex épületfelújítás során is. A Ravatherm XPS 300 WB termék könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas épületlábazati felhasználásra.

Felújításhoz legalább 8-16 cm vastag hõszigetelés beépítése ajánlott, új építésnél az épület lehetõ legalacsonyabb energiafogyasztásának elérése érdekében a 20 cm vastag lábazati szigetelés is megfontolandó.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetõn, padlón

Lapostetõk energetikai felújítása minden esetben egy újabb hõszigetelõ réteg elhelyezésével történik, ami a meglévõ rétegrendre kerül. A meglévõ hõszigetelés szilárdságát és nedvességtartalmát mindig érdemes ellenõrizni. Adott esetben a felújítás elõtt elkerülhetetlen a meglévõ vízszigetelés vagy hõszigetelés javítása, cseréje. Fordított rétegrend felújításakor kifejezetten ajánlott a vízterelõ fólia alkalmazása, így a két réteg XPS hõszigetelõ tábla közé csak minimális csapadék juthat be. Zöldtetõ kialakításakor elengedhetetlen a vízszigetelés cseréje lehetõleg FLL eljárás során gyökérállónak minõsített csapadékvíz elleni szigetelésre.

Épületen belüli felújításkor érdemes megfontolni a talajon fekvõ padló hõszigetelését. A Ravatherm XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hõszigetelés nagyban hozzájárul az épület belsõ komfortjához és a szerkezetek állagvédelméhez. További elõnye, hogy padlófûtés kialakítása esetén a beépített hõszigetelés növeli annak hatékonyságát.

Energetikai felújítás homlokzaton, lapostetõn, padlón

 

Tervezõi segédletek

Az épületszerkezetek tervezésében a cég szakemberei segítenek kiválasztani a megfelelõ rétegrendet és hõszigetelési vastagságot. A weboldalukon található interaktív Kisokos-kiadványokkal és elõadásanyagokkal segítik a tervezõ építészek munkáját. Ezekben a segédletekben olyan hasznos információk találhatók, mint a speciális rétegrendi kialakítások, a hõszigetelés kiválasztási szempontjai, valamint jellemzõ szerkezeti csomópontok.

 

Újdonságok a Ravago Building Solutions-tõl

A minõségi Ravatherm XPS termékek mellett hamarosan elérhetõk lesznek a Ravatherm SW kõzetgyapot termékek is.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog