2013. március 04.

Építészeti látványossággá vált a biomassza erőmű

Építészeti látványossággá vált a biomassza erőmű

A Hoesch egyik legújabb fejlesztésű prémiumterméke a Hoesch Planeel Siding könnyűszerkezetes acél homlokzati elem, kiegészítve más Hoesch elemekkel már több európai nagyprojektnél is bizonyította, hogy alkalmazásával az átlagon felüli elvárások is megvalósíthatók.

A felső-ausztriai Baumgartenbergben épült, regionális biomasszát újrahasznosító, környezetbarát erőmű – évente 1600 tonna szén-dioxid-kibocsátást megelőzve – 220 °C-os vízzel látja el a közeli fóliagyártó üzemet, a regionális hálózatba táplált fennmaradó hőenergia pedig a nyári hónapokban körülbelül 2 ezer lakosú város ellátásához elegendő.

A hőerőmű a csúcstechnológia alkalmazása mellett igazi 21. századi építészeti látványosság, mely külsejében is a megújuló energiaforrások használatára utal egy lombos fát szimbolizálva. A tervező elképzelései megvalósításához változatos eszközökkel élt. Alapként a Hoesch Planeel Siding homlokzatrendszer elegánsan egyszerű fehér elemeit alkalmazta vízszintesen fektetve, melyen a csíkban futó fekete lemezek a lombozatot, az erőműbe is belátást engedő ablakok a lombokon beszűrődő fényt jelenítik meg, az ajtó a fa törzsét.

Építészeti látványossággá vált a biomassza erőmű

Sötétedés után, és a téli hónapokban a fekete csíkelemek alatt elhelyezett LED-lámpák segítségével kivilágított erőmű távoli, csillogó lombkoronára emlékeztet, elbűvölve a szemlélőt.

A homlokzatrendszerré fejlesztett Hoesch Planeel Siding sávos elemek alkalmazásával különleges homlokzat jött létre. Az új fejlesztésű matt-de-luxe színskála fehér és fekete, tükröződésmentes bevonata igazodott a tervező elképzeléseihez. A multifunkcionális rendszersín, az elemek vízszintes fektetése, a rejtett rögzítés és a fugakialakítás tette lehetővé a teljesen sík felületek létrehozását, a hőtágulás okozta deformációk elkerülését és a különleges homlokzati megvilágítás beépítését.

Építészeti látványossággá vált a biomassza erőmű

A biomassza erőmű építése során egyéb Hoesch Építőelemek Kft. által is forgalmazott termékeket is felhasználtak: Hoesch homlokzati falkazettát, kishullámú és magasbordás teherhordó trapézlemezeket, valamint a rejtett rögzítésű Hoesch Isorock Vario kőzetgyapotos szendvicspanelt, mely a fokozott tűzvédelmi követelményeket is kielégíti. A külső és a belső burkolati elemek egyaránt különleges ZM EcoProtect horganyzással ellátott termékek, 25–30 μm műanyag bevonattal ellenállnak a környezeti és időjárási hatásoknak.

A különleges megjelenés mellett az elemek tartóssága, környezetbarát minősítése, gyors, egyszerű szerelhetősége gazdaságossági szempontból is méltán váltotta ki az épülettel találkozó építész szakemberek elismerését.

Töltszéki Szilvia

hírlevél-feliratkozás

épjog