2013. szeptember 26.

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

A Hoesch könnyűszerkezetes épületelemek rendelkezésre álló széles választéka gazdaságosan alkalmazható homlokzatok utólagos hőszigetelésére, épületek külső és belső szerkezeti korszerűsítésére, tetőterek hasznosítására, akár egyszerűbb, akár kimondottan speciális igények esetén is.

Ilyen speciális igény lehet hűtőházak, tisztaterek kialakítása, vagy akár egy régi épület energetikai korszerűsítése, esetleg belső terek jobb helykihasználást lehetővé tevő utólagos belső födémmel történő átalakítása. Ezekben az esetekben a Hoesch Építőelemek Kft. trapézlemezei és PIR habbal, valamint ásványgyapot maggal gyártott szendvicspanelei az egyhéjú vagy szigetelt lapostető kialakításától az akusztikai előírásoknak megfelelő üzemi körülmények kialakításáig alkalmas választékot kínálnak.

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel  Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

A hőszigetelt, falra, illetve tetőre ajánlott szendvicspanelek az építészeti elképzelések és költségvetési megfontolások alapján rendelhetők, akár rejtett rögzítéssel is.

A termékek a vonatkozó európai szabványnak megfelelően CE tanúsítvánnyal rendelkeznek, és a 2013. évi új előírásokhoz igazodva úgynevezett teljesítményigazolást is biztosítanak a megrendelő számára.

Fontos igény panelek esetében a megfelelő tűzvédelmi osztályba sorolás, valamint a tűzállósági határértékek ismerete, amely értékekről a Hoesch Építőelemek Kft. ez irányú táblázata ad tájékoztatást. A táblázat mindkét hőszigetelésű és felhasználású termékre vonatkozóan tartalmazza a tűzvédelmi osztályt és a tűzállósági határértékeket.

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

 

Hoesch megoldások tetőfelújításokhoz

Hőszigetelést nem igénylő tetők felújításakor leggyakrabban a kishullámú trapézlemezeket alkalmazzák, a javasolt 0,75 mm vastagsággal, amivel szakszerű kivitelezés mellett a pallóterítés is elkerülhető, költségtakarékosabbá téve a kivitelezést.

3-5° közötti tetőhajlásnál a lemezek lehetőleg keresztirányú illesztés nélkül fektetendők, kizárólag felső övi toldással, az uralkodó szélirány figyelembe vételével.

Bizonyos esetekben szükséges lehet a különleges megjelenést eredményező íves lemezek alkalmazása. Megfelelő statikai méretezéssel megtámasztott vagy önhordó ívek, valamint 4 méter sugár alatt úgynevezett poligonívek formálhatják a tetőt.

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

 

Kis hajlásszögű tetők külső héjalása

Kis hajlásszögű tetők esetén, már 1,5°-os tetőhajlástól beépíthető a Rib-Roof (hegesztve alumíniumból, keresztirányú toldás nélkül). Acél esetében a tetőhajlás mértékének minimuma 3° keresztirányú toldás nélkül és 5° keresztirányú toldással. Az „álkorcolt” elem – lévén nagy részben nagyszilárdságú acélból – az épülethez igazodó hosszban készül, így lehet bármilyen nagyságrendű a tetőfelület, a gerinctől az ereszig keresztirányú toldás nélkül kialakítható.

 

Tető szigetelése, átépítése PIR hab és ásványgyapot töltésű panelekkel

A 75, 95, 115, 135 mm PIR habszigeteléssel készülő szendvicspanelek külső fegyverzete a HP 35 profillemezeknek felel meg. A 95, 115, 135, 155 mm vastagságú ásványgyapot töltésű panelek egybordás kivitellel készülnek. A panelek 5-9° tetőhajlás esetén keresztirányú toldás nélkül, 9° felett keresztirányú toldással fektethetők. Az illesztés az ábra szerinti úgynevezett habmentes zónával valósítható meg, 100-150-200 mm átfedéssel, amely igény szerint a lejtéstől és a beépítéstől, tehát az alkalmazás helyétől függ. Az illesztést a gyári bevágás, illetve a gyártás közben elhelyezetett kasírfólia is segíti. Bár a statikai számítás meghatározza a maximális szelementávolságot, tűzvédelmi határértékek betartása érdekében ez nem haladhatja mag a 2 métert.

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

Épületátalakítások és -felújítások könnyűszerkezetes építőelemekkel

 

További információ www.hoesch-bau.hu, illetve szilvia.toltszeki@hoesch-bau.hu, vagy a +36-30-337-2668 telefonszámon.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog