2012. június 26.

Erős napfény ellen expandált lemez

Erős napfény ellen expandált lemez

Egy szardíniai ház lakóinak napsugárzás elleni védelmére Pier Francesco Cherchi építész és Ledda Federico lakatosmester lodzsákat alkalmazott árnyékolóként. Az építész elképzeléséhez a Mevaco rombusz, 62x23x3 expandált lemezét alkalmazta. A lemezt acélkeretekhez rögzítette, majd a belső oldalon textillel burkolta.

Pier Francesco Cherchi, a Cagliari-i C+C04 Studios építésziroda mérnöke jól ismeri szűkebb hazája, Szardínia természeti adottságait: a sziget lakói évente több mint 300 nap napsütésnek örvendhetnek, amelynek megvannak a maga árnyoldalai is. A perzselő és vakító nyári napsugárzás ellen muszáj védekezni. Így amikor Cagliari egyik külvárosában lakóházat tervezett, az erős napsütés elleni védekezés szándéka végigkísérte a tervezés folyamatát. „Színvilágunkban a fehérre és a szürke enyhe árnyalataira helyeztük a hangsúlyt” – magyarázza Pier Francesco Cherchi. „A ragyogó napsütésben ezek érvényesülnek a legjobban. Az erkélyeket optikailag meghosszabbítottuk, a külső falakat hasonló szélességben sötétszürkére festettük, így összhangot teremtettünk az alattuk lévő teraszajtóval.”

Erős napfény ellen expandált lemez

Az erkélyek burkolata rombusz, 62x23x3-as expandált lemez, „bár nem az erkélyajtó magasságában, hanem harmadával magasabban” – fejtegeti tovább Pier Francesco Cherchi. „Az expandált lemez így szinte kiemelt homlokzattá válik. A lodzsáknak e fajtájával, amelyeket az itáliai reneszánsz is különösen kedvelt és üveggel zárt le, délen gyakorta találkozhatunk.

Erős napfény ellen expandált lemez

Ma ennek egy modernebb megvalósulását, az expandált lemezt választottuk.” Nemcsak esztétikus, de két fontos szerepet is ellát: „Egyrészt takaróelem, hisz lakott övezetben vagyunk, ahol nincs túlságosan messze a szomszéd épület, másrészt védelmet nyújt az erős napsugárzással szemben.” Amivel ismét visszakanyarodtunk eredeti témánkhoz, hiszen az építész expandált lemez konstrukciójának utóbbi is fontos szerepe: „Az expandált lemezt acélkeretekre feszítettük” – magyarázza Pier Francesco Cherchi – „majd az éleket ráhajlítottuk s ráhegesztettük a keretekre. A belső oldalakra textilborítást helyeztünk, ami megnöveli az árnyékoló hatást.” A teljes kivitelezés Ledda Frederico (Omnimat lakatosműhely, Elmas) nevéhez fűződik.

Erős napfény ellen expandált lemez

Mindezektől függetlenül, mondhatni éghajlati övön innen és túl a Mevaco expandált lemezek számos, kézzel fogható előnyét sorolja az építész: „Azért is alkalmazzuk szívesen, mert költségtakarékosak és könnyen feldolgozhatók. Ha homlokzati elemként építjük be, amellett, hogy megfelelnek a hagyományos építészeti megoldásoknak, modern külsőt kölcsönöznek az épületnek.” S még ha az eget néha felhők borítják is, a ház lakói élvezhetik az expandált lemez lodzsák minden előnyét, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy a következő napsütéses nap nem várat sokáig magára.

Erős napfény ellen expandált lemez

 

hírlevél-feliratkozás

épjog