2022. janur 20.

Fordított rétegrendû lapostetõ – elvek és lehetõségek

Fordított rétegrendû lapostetõ – elvek és lehetõségek

A zöldtetõket, tetõteraszokat és parkolótetõket, azaz a hasznosított lapostetõket legelõnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tetõ hosszútávú biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend nyújtotta elõnyökkel – mint a vízszigetelés mechanikai védelme, vagy az elõnyös épületfizikai mûködés. Ahhoz azonban, hogy a szerkezet tényleg hosszú élettartamú legyen és teljesítse az energetikai elvárásokat, törekednünk kell a gondos tervezésre és a megfelelõ anyagok használatára.

Hogyan áll össze egy fordított rétegrendû lapostetõ?

A vasbeton födémen elõször elkészül a legalább két százalékos lejtésképzés, erre pedig a csapadékvíz elleni szigetelés. Ennek tetejére kerül a hõszigetelõ anyag – célszerûen Ravatherm XPS zártcellás polisztirol hab, megfelelõ vastagságban és a funkciónak megfelelõ szilárdsággal. Következõ rétegként egy felületstabilizáló-elválasztó rétegre van szükség, ami lehet geotextília, vagy vízterelõ fólia, amelyre klasszikus esetben 5 cm kavicsterhelés kerül. Járható tetõ esetében 3-4 centiméteres zúzottkõ ágyazatot kell elhelyezni, ami páradiffúziós és vízlevezetõ rétegként is mûködik, erre kerül a tervezett burkolat.

Fordított rétegrendû lapostetõ – elvek és lehetõségek

 

Energetika, avagy mire elég a 20 cm?

A szigorodó hõtechnikai követelményeknek a lapostetõn már csak 20 cm-nél vastagabb hõszigetelésekkel lehet megfelelni. A Ravago Building Solutions Hungary Kft. folyamatos termékfejlesztéssel követi a megnövekedett igényeket. Jelenleg termékkínálatukban a 22, 24, 26 és 28 cm vastagságú Ravatherm XPS zártcellás polisztirolhab hõszigetelések is megtalálhatók, melyek több réteg hõszigetelõ tábla termoplasztikus összehegesztésével készülnek. Ezen eljárásnak köszönhetõen megmaradnak az anyag homogén anyagszerkezeti tulajdonságai, teljes vastagsági tartományban kiváló marad az XPS hõvezetési tényezõje.

Fordított rétegrendû lapostetõ – elvek és lehetõségek

 

A vízterelõ fólia szerepe

A kavics leterhelésû és az alátételemekre helyezett járható fordított tetõk esetén a csapadékvíz jelentõs része a táblák alatt folyik el, ami a fûtési idõszakban extra hõveszteséget okoz. Ezt korábban a hõszigetelés 1-2 cm-es túlméretezésével kellett kompenzálni – ma már azonban erre is van megoldás: a magastetõk alátéthéjazatához hasonló módon, a páraáteresztõ tulajdonságú, de vízzáró vízterelõ fólia alkalmazásával, mely 20 cm átlapolással a geotextília helyett a hõszigetelés felsõ síkjára fektetve a csapadékvíz nagy részét a tetõösszefolyóhoz tereli a tetõn, elkerülve így a táblák alatt elfolyó hideg csapadék felmelegedésekor keletkezõ hõveszteséget.

A Ravago nagy vastagságú hõszigetelései ajánlottak minden új építésû épület – ideértve a passzívházakat és az alacsony energiafelhasználású épületeket is – hõszigetelésére, illetve felújítás során utólagos beépítésre.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog