Építészkongresszus

2017. augusztus 03.

Hét plusz egy hasznos tipp tetőfelújítóknak

Hét plusz egy hasznos tipp tetőfelújítóknak

Az idei nyár is bővelkedik viharokban, amik a háztetőket sem kímélik, a megrongálódott tetők miatt pedig gyakoriak a súlyos beázások. Az előzetes jelzések alapján a következő évtizedekben a szélrekordok várhatóan sokszor megdőlnek majd, és a nagyobb erejű viharok gyakorisága is nőni fog. Mivel a tetőket több évtizedre tervezzük, célszerű a korábbinál nagyobb biztonságra törekedni, amelyhez a Terrán tetőspecialista szakemberei hasznos tanácsokat adnak.

  1. Lehetőleg minőségi alapanyagokat vásároljunk. Olyan cserepet, tetőszerkezeti megoldást érdemes választani, amelyek világszínvonalú gyártástechnológiával készülnek. A sajnos sok helyen még fellelhető azbesztet tartalmazó palatetőt környezetkárosító hatása miatt is javasolt lecserélni.
  2. Ajánlott megfelelően képzett ács szakember véleményét kikérni, illetve a kivitelezéssel megbízni. Előny, ha vannak ellenőrizhető referenciái.
  3. A szélsőséges időjárás miatt ajánlatos például betoncserepeket választani, amelyek idő- és viharállók, és kiválóan megfelelnek a Kárpát-medence egyre gyakrabban szélsőséges időjárási viszonyainak is.
  4. Törekedjünk viharbiztos tetőre, csupán néhány ezer forintos többletköltséggel (például viharkapcsok) már jóval viharbiztosabb tető készíthető.
  5. Vegyük igénybe a gyártók ingyenes szaktanácsadását, a nagyobb cégek telefonon, emailben, de akár a helyszínen is segítséget nyújtanak.
  6. Alapvetően a legjobb megoldás, ha tetőrendszerben gondolkozunk, hiszen az adott gyártó tetőcserepei mellé kínált rendszerelemek felhasználásával lesz garantáltan tartós és viharálló a háztető.
  7. Vásárláskor tájékozódjunk, hogy a gyártó vállal-e teljes garanciát, esetleg milyen kiegészítő garanciákat nyújt (például van olyan tetőfólia, amire akár 15 év is lehet). Kérjünk garancialevelet, és győződjünk meg annak érvényesítéséről. A garanciális idő is változó, azonban most már van olyan hazai betoncserép gyártó (például a Terrán), amelyik 50 évet vagy akár életre szóló garanciát is vállal.

+1 TIPP: Ahhoz, hogy a háztető biztosan viharálló legyen és akár egy életre szólóan ellássa funkcióját, lehetőleg ismert, nagy múltú, tapasztalt gyártót, illetve márkát válasszunk, így lehet a tetőfelújítás valóban előnyös és hosszútávon kiválóan megtérülő befektetés.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog