2012. szeptember 18.

Hullámzó tenger a mennyezeten

Hullámzó tenger a mennyezeten

Az ausztriai Parndorf bevásárlóközpontjának egyik éttermében, a Bistro Asia Cocosban a Mevaco alumíniumból készült, Creative Line Arabica perforált lemeze gondoskodik a tenger illúziójának megteremtéséről. Az ötletes hullámok az ügyesen elhelyzett LED-világítással varázslatos fény-árnyék hatást hívnak életre.

Feltűnő építészeti megoldásokkal kitűnni a tömegből a Cocos étteremlánc határozott célja. Az egységes megjelenés helyett a hangsúlyt sokkal inkább az éttermek és bisztrók egyediségére helyezik. Ennek legújabb példája az Asia Cocos Parndorf bevásárlóközpontjában, ahol 37700 m²-en 170 üzlet kínálja árucikkeit. A konstrukciót a hamburgi építészek, Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth irányításával az osztrák Günter Plattl, a rohrbachi Alu Hofstätter mérnöke készítette.

 

Hullámzó tenger a mennyezeten Hullámzó tenger a mennyezeten

 

„Egy bevásárlóközpontban az emberek valami különlegesre vágynak” – magyarázza Ralf Kürbitz. „A hatalmas forgatagban azonban vágynak egy csendes kikötőre is.” Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth ennek a két követelménynek akart megfelelni, amikor a Mevaco alumínium, Creative Line Arabica motívumú lemezéből tengert idéző hangulatot varázsolt a mennyezetre. Az építészek ennek érdekében kiszámították a hullámok amplitúdóját, a dinamikus formák megvalósítása pedig Günter Plattl, az Alu Hofstätter mérnökének és csapatának feladata volt, akik a Mevaco perforált lemezekből megfelelő ívelésű szalagokat készítettek. Később ezeket keretekhez hegeszették, majd a mennyezethez erősítették. A perforált lemez hullámok LED-izzókkal kombinálva különleges fényeffektusokat hívnak életre” – mondja Ralf Kürbitz. „Mivel vannak olyan pontok, amelyek több fényt vernek vissza, s vannak olyanok, amik inkább sötétségbe burkolóznak, az emberi szem újabb és újabb fény-árnyék játékot érzékel.”

 

Hullámzó tenger a mennyezeten

 

Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth számára e kreatív ötletek megvalósítása olyan kihívás volt, ami sokoldalú szakértelmet, kölcsönös bizalmon alapuló, intenzív együttműködést is igényelt. „A Mevaco-val és az Alu Hofstätterrel számunkra ez egyáltalán nem okozott nehézséget” – hangzik az építészek pozitív összegzése.

hírlevél-feliratkozás

épjog