2024. március 28.

Könnyű lejtelemek lapostetőre

Könnyű lejtelemek lapostetőre

Az Ursa legújabb innovációja az Ursa Tectonic HT ásványgyapot hőszigetelő lapokból készített lejtésképző elemcsalád. Ezek az elemek ék alakban vágva, vonalra és/vagy pontra lejtő kialakítással készülnek és – köszönhetően a speciális gyűrt szálszerkezetnek – egyedülálló méretekben gyárthatók.

A lapostetők az időjárásnak legjobban kitett épületszerkezetek közé tartoznak.Energetikai szempontból vizsgálva a lapostetők szerkezetét: a múlt század közepén elég volt 5-10 cm polisztirol vagy salakfeltöltés, de a szigorodó energetikai elvárások miatt egyre nő az előírt vastagság. Egy régi lapostető U-értéke körülbelül 0,4 W/m2K körüli, tehát hővesztesége 235-240 százalékkal nagyobb a téli fűtési szezonban, mint a jelenlegi elvárt minimum követelmény, de a nyári klimatizálásra fordított összeg is tetemes. Mivel az elmúlt években az energia ára is drasztikusan növekedett, továbbá a szabvány ma Umin = 0,17 W/m2K értéket ír elő, ezért napjainkban minimum 20-24 cm hőszigetelés beépítésére van szükség. Ha ennél gyengébb hőszigetelés van a régi tetőn, és a nedvesség elleni szigetelés is felújítást kíván, akkor komplett hőszigetelő és új nedvesség elleni szigetelőréteg készítése az egyetlen megoldás.

Könnyű lejtelemek lapostetőre Könnyű lejtelemek lapostetőre

 

Tetőteherbírás kontra szigetelési önsúly

Az eredeti, statikailag a régi elvárásokra méretezett tetők általában nem bírnak már el nagyobb terhelést. Ilyenkor jó megoldást nyújt az olyan termék, amellyel a lehető legkevésbé terheljük a tetőt, és mozgatása, beépítése is könnyű. Ilyen az Ursa Tectonic HT Flatroof termékrendszere: az elemek teherbírás és önsúly aránya – a speciális gyűrt szálszerkezeti kialakítás miatt – kiemelkedő. A kiváló (0,037 Wm2K) hőszigetelő értékkel rendelkező Ursa Tectonic HT választása a szállítási költségeket és a helyszíni anyagmozgatás munkaigényét is előnyösen befolyásolhatja.

Könnyű lejtelemek lapostetőre

De mi lesz a tető lejtésével?

A lapostetőknél a vízlefolyás érdekében mindig kell 2-3 százalékos lejtést kialakítani (a lapostetőkön a minimális lejtés mértéke az ÉMSZ irányelv szerint 2 százalék, viszont magán a hőszigetelésen elhelyezett vízszigetelés lejtésének minimum 2,5 százaléknak kell lennie). Amennyiben a teherhordó szerkezet vagy az alépítmény ezt nem biztosítja, akkor ennek megoldására szolgál az ék alakú lejtésképző elem. Gondoskodni kell arról is, hogy – a tető méretétől függetlenül – a tetőnek legyen minimum két ponton vízösszegyűjtése és levezetése, valamint hogy a víz útja ne haladja meg a tető felületén a 10 métert.

Könnyű lejtelemek lapostetőre Könnyű lejtelemek lapostetőre

Az Ursa szakembereinek legújabb innovációja az Ursa Tectonic HT ásványgyapot hőszigetelő lapokból készített lejtésképző elemcsalád. Ezek az elemek ék alakban vágva, vonalra és/vagy pontra lejtő változatban készülnek és – köszönhetően a különleges szálszerkezetnek – egyedülálló méretekben gyárthatók. A maximum 1200 × 2000 mm-es elemek könnyűek, könnyen mozgathatók és beépíthetők. Más lejtelemekkel összevetve – ahol számos darabból áll össze a lejtésképzés – a mindössze néhány elemből összeállított HT lejtelemeknél jelentősen egyszerűbb a lapok sorrendjének értelmezhetősége, így a lerakás is számottevően gyorsabb.

A vízelvezetésben fontos szerepet játszhatnak az Ursa Tectonic HT lejtéskorrekciós hőszigetelő elemek, melyek külső (vonal menti) vagy belső (tölcsér elv szerinti) vízgyűjtéssel és kivezetéssel/levezetéssel csapadékelvezetésre alkalmas szigetelőtestek.

Az Ursa Tectonic termékek minimum 80 százalékban újrahasznosított alapanyagokból készülnek, azaz maximum 20 százalékban tartalmaznak frissen kitermelt alapanyagot, így gyártásuk jóval kisebb környezetterheléssel jár, mint az egyéb ásványgyapotoké.

TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HT "FLATROOF"-RÓL >>

 

Könnyű lejtelemek lapostetőre

 

 

 

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog