2023. február 21.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Az alulról hűlő helyiségek födéme – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Szigetelésének lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödémé, ez pedig speciálisabb anyagválasztást kíván.

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel: Érdemes alapul venni egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületet, és gyors előkalkulációkat végezni az építőipari szigetelések kivitelezése terén.

Az épületeken leglátványosabb a külső falak utólagos szigetelése lehet – ám ez sajnálatosan a legkevésbé gyorsan megtérülő beruházás is egyben… Egy normál méretű, minden különlegességtől mentes családi háznál körülbelül 160 négyzetméternyi homlokzat szigeteléséről beszélhetünk, 15 cm vastagságban. Ez 2023-ban a legalacsonyabb áron elérhető polisztirol szigetelőtáblák felhasználásával és a legjutányosabb munkadíjak kialkudásával sem úszható meg nettó 5 millió Ft-os költség alatt. És ez még csak a falszigetelés! A nyílászárók cseréje további tetemes költséget jelent, de ezt a két munkálatot mindenképpen együtt érdemes elvégeztetni.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Mi legyen a B terv? Javasolt a padlásfödém és a pincefödém együttes szigetelése. A kettő kombinációjával biztosítható hasonlóan alacsony hőveszteség, mint ami a teljes homlokzat szigetelésével elérhető lett volna – azonban a kettő összköltsége nemhogy nem haladja meg, de meg sem közelíti a külső falnál kalkuláltakat!

Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként (nem járható padlásfödémre) a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapotból elegendő 30 cm vastagság – alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. További előny, hogy a zárófödém szigetelése nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a szigetelés munkadíja is megtakarítható. Költségét tekintve elvileg 400-500 ezer forint körüli összegből már kihozható.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Az alulról hűlő helyiségek födéme – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Szigetelésének lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödémé, ez pedig speciálisabb anyagválasztást kíván. A beépítendő szálas ásványgyapot tábla így nyilván az alapnál magasabb árkategória lesz, de a pince kiterjedését tekintve többnyire nem több mint 80 m2, így ennek az épületrésznek a szigetelési költsége még profi anyagok alkalmazásával sem haladja meg az egymillió forintot. Hozzá kell tenni, hogy a pincefödém szigetelési költségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen installálási módszert alkalmaznak: dübeles vagy a jelenleg legkorszerűbb és kedvezőbb árú ragasztásos metódust. A tapasztalatok szerint több százezer forintban mérhető a különbség a két megoldás között: amennyiben a mennyezeti szigetelőtáblákat négyzetméterenként 4 dübellel, speciális fúrószerszámmal, kemény fizikai munkával rögzítik, a munkadíj akár másfélszerese is lehet a könnyebben végezhető, egyszerűen – kb. 4 kg/m2 – ragasztóval történő felrakás költségének.

 

Górcső alatt a legmodernebb módszerek

A háztulajdonosok – érthető okokból – törekszenek arra, hogy a lehető legalacsonyabb költségberuházással tudják megvalósítani házuk szigetelését. A kivitelezési munkák hatékonysága, költsége is befolyásolja a megtérülést, és ismert, hogy a nagyobb tudású termékeket általában egyszerűbb, így olcsóbb is beépíteni.

Az URSA vállalat felismerte és körbejárta ezt a piaci igényt, és olyan szigetelési megoldást kínál, amely nemcsak költséghatékony, de energiatakarékossá is teszi az épületet. Több szempontból is forradalmi újításnak számítanak az új – akár barkács szaktudással is installálható – URSA TECTONIC pincefödém/garázsfödém ásványgyapot szigetelőtáblák.

Az épületenergetikai követelmények fokozódásával és az energiárak növekedésével egyre számottevőbben jelentkezik az épülettulajdonosok részéről a „mindent is szigeteljünk” igénye. A földszinti lakótér alatti helyiségek – méretes pince, műhely vagy garázs – igazi energianyelők tudnak lenni. Ennek az épületszerkezetnek a jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket lehet kielégíteni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk kedvezően befolyásolni.

A kivitelezői kapacitások hónapokra előre foglaltak, ezért az URSA szakemberei fejlesztéskor a beépítés egyszerűsítését tartották szem előtt: merész gondolattal annak irányába mozdultak el, hogy akár házilag is elvégezhetővé tegyék a födém szigetelésének elkészítését. Természetesen mindezt amellett a kitétel mellett, hogy megfelelő szaktudás nélkül azért ehhez sem szabad hozzáfogni! Régóta léteznek olyan „csináld magad” lehetőségek, amelyek egy ügyesebb kezű ember számára nem jelentenek megugorhatatlan kihívást – most pedig az ezermester háztulajdonosnak módja nyílik arra, hogy ne csak a laminált parkettát rakhassa le, hanem akár kisebb építési-szigetelési feladatokat is elvégezhessen: önállóan.

Az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból: a kifejezetten alulról hűlő mennyezetek szigetelésére szolgáló, URSA TECTONIC „CEILING” (UPh/Vv) fantázianevű terméket.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

A speciális TECTONIC technológiával történő gyártás során az ásványgyapot szálak a Föld tektonikus gyűrődéseihez hasonló „mintázattal” vannak egymásra torlasztva. A hidrofobizált (víztaszító) felületű, nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési és öntartó teljesítményüket éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik. Ezek a kiváló deklarált hővezetési tényezővel (0,036 W/mK) rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.

A szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú öntartó igénnyel felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága és alaktartása is nagyon jó, ráadásul nincs hőtágulásuk, hő hatására nem zsugorodnak és érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra.

Az URSA TECTONIC „CEILING” termék különlegessége, hogy mivel nem kell dübelezni, azaz csak ragasztással is felrögzíthető a szigetelendő mennyezetre, ezért rendkívül egyszerűen, könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

A csak ragasztással rögzített felületeknél a dübelezés indukálta pontonkénti hőveszteség sem jelenik meg a szerkezetben. A dübelezés elhagyása okán értelemszerűen nincs szükség drága szerszámokra: sem speciális fúróhegyre, sem pedig különleges minőségű fúrókalapácsra. Végezetül az sem utolsó szempont, hogy a ragasztóanyag négyzetméterenkénti költsége kedvezőbb, mint a speciális fémdübel 1 négyzetméterre vetített ára – így nemcsak a munkadíjon, hanem az anyagköltségen is elérhető megtakarítás.

Sok érv szól a „házilagos kisipari” kivitelezés mellett, aminek további előnye, hogy a munkálatra szánt idő teljesen rugalmasan osztható be: ahogy a szabadidő engedi, olyan tempóban lehet haladni a pincefödém szigetelésével. Az URSA TECTONIC „CEILING” hosszú távon biztosít valóban megtérülő, egészség- és környezetbarát komfortot a háztulajdonosok számára.

Az URSA új, csak ragasztással rögzítendő mennyezetszigetelése kiváló példa arra, hogy mind költséghatékonysági, mind minőségi (teljesítmény) szempontból érdemes néha szakember-szemszögből is egy egyszerűbb kivitelezési megoldás mellé állni.

www.ursa.hu

További tudnivalók >>

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog