2023. február 21.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Az alulról hűlő helyiségek födéme – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Szigetelésének lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödémé, ez pedig speciálisabb anyagválasztást kíván.

Mielőtt belevágnánk bármilyen termék magasztalásába, kezdjük egy kis gazdaságossági-megtérülési kitekintéssel: Érdemes alapul venni egy átlagos „kádárkocka” jellegű épületet, és gyors előkalkulációkat végezni az építőipari szigetelések kivitelezése terén.

Az épületeken leglátványosabb a külső falak utólagos szigetelése lehet – ám ez sajnálatosan a legkevésbé gyorsan megtérülő beruházás is egyben… Egy normál méretű, minden különlegességtől mentes családi háznál körülbelül 160 négyzetméternyi homlokzat szigeteléséről beszélhetünk, 15 cm vastagságban. Ez 2023-ban a legalacsonyabb áron elérhető polisztirol szigetelőtáblák felhasználásával és a legjutányosabb munkadíjak kialkudásával sem úszható meg nettó 5 millió Ft-os költség alatt. És ez még csak a falszigetelés! A nyílászárók cseréje további tetemes költséget jelent, de ezt a két munkálatot mindenképpen együtt érdemes elvégeztetni.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Mi legyen a B terv? Javasolt a padlásfödém és a pincefödém együttes szigetelése. A kettő kombinációjával biztosítható hasonlóan alacsony hőveszteség, mint ami a teljes homlokzat szigetelésével elérhető lett volna – azonban a kettő összköltsége nemhogy nem haladja meg, de meg sem közelíti a külső falnál kalkuláltakat!

Átlagos családi háznál nagyjából 100 négyzetméternyi padlásfödém szigetelésével kell számolni. Legegyszerűbb megoldásként (nem járható padlásfödémre) a legmagasabb hővezetési tényezőjű szálas ásványgyapotból elegendő 30 cm vastagság – alacsonyabb lambdájú anyagból pedig ennél kevesebb is bőven elég. További előny, hogy a zárófödém szigetelése nem ördöngösség, semmiféle különleges szaktudást nem igényel, így akár a szigetelés munkadíja is megtakarítható. Költségét tekintve elvileg 400-500 ezer forint körüli összegből már kihozható.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

Az alulról hűlő helyiségek födéme – eleve a helyiség földszint alatti elhelyezkedéséből, továbbá a használat céljából eredően is – számos fizikai-környezeti tényezőnek ki van téve. Szigetelésének lényegesen ellenállóbbnak és öntartónak kell lennie, mint egy egyszerű padlásfödémé, ez pedig speciálisabb anyagválasztást kíván. A beépítendő szálas ásványgyapot tábla így nyilván az alapnál magasabb árkategória lesz, de a pince kiterjedését tekintve többnyire nem több mint 80 m2, így ennek az épületrésznek a szigetelési költsége még profi anyagok alkalmazásával sem haladja meg az egymillió forintot. Hozzá kell tenni, hogy a pincefödém szigetelési költségét az is nagyban befolyásolja, hogy milyen installálási módszert alkalmaznak: dübeles vagy a jelenleg legkorszerűbb és kedvezőbb árú ragasztásos metódust. A tapasztalatok szerint több százezer forintban mérhető a különbség a két megoldás között: amennyiben a mennyezeti szigetelőtáblákat négyzetméterenként 4 dübellel, speciális fúrószerszámmal, kemény fizikai munkával rögzítik, a munkadíj akár másfélszerese is lehet a könnyebben végezhető, egyszerűen – kb. 4 kg/m2 – ragasztóval történő felrakás költségének.

 

Górcső alatt a legmodernebb módszerek

A háztulajdonosok – érthető okokból – törekszenek arra, hogy a lehető legalacsonyabb költségberuházással tudják megvalósítani házuk szigetelését. A kivitelezési munkák hatékonysága, költsége is befolyásolja a megtérülést, és ismert, hogy a nagyobb tudású termékeket általában egyszerűbb, így olcsóbb is beépíteni.

Az URSA vállalat felismerte és körbejárta ezt a piaci igényt, és olyan szigetelési megoldást kínál, amely nemcsak költséghatékony, de energiatakarékossá is teszi az épületet. Több szempontból is forradalmi újításnak számítanak az új – akár barkács szaktudással is installálható – URSA TECTONIC pincefödém/garázsfödém ásványgyapot szigetelőtáblák.

Az épületenergetikai követelmények fokozódásával és az energiárak növekedésével egyre számottevőbben jelentkezik az épülettulajdonosok részéről a „mindent is szigeteljünk” igénye. A földszinti lakótér alatti helyiségek – méretes pince, műhely vagy garázs – igazi energianyelők tudnak lenni. Ennek az épületszerkezetnek a jól megválasztott hőszigetelésével nemcsak az „alap” hőszigetelési követelményeket lehet kielégíteni, hanem a teljes födémszerkezet akusztikai léghanggátlását is tudjuk kedvezően befolyásolni.

A kivitelezői kapacitások hónapokra előre foglaltak, ezért az URSA szakemberei fejlesztéskor a beépítés egyszerűsítését tartották szem előtt: merész gondolattal annak irányába mozdultak el, hogy akár házilag is elvégezhetővé tegyék a födém szigetelésének elkészítését. Természetesen mindezt amellett a kitétel mellett, hogy megfelelő szaktudás nélkül azért ehhez sem szabad hozzáfogni! Régóta léteznek olyan „csináld magad” lehetőségek, amelyek egy ügyesebb kezű ember számára nem jelentenek megugorhatatlan kihívást – most pedig az ezermester háztulajdonosnak módja nyílik arra, hogy ne csak a laminált parkettát rakhassa le, hanem akár kisebb építési-szigetelési feladatokat is elvégezhessen: önállóan.

Az URSA új technológiával egyedülálló minőséget hívott életre üveggyapot alapanyagból: a kifejezetten alulról hűlő mennyezetek szigetelésére szolgáló, URSA TECTONIC „CEILING” (UPh/Vv) fantázianevű terméket.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

A speciális TECTONIC technológiával történő gyártás során az ásványgyapot szálak a Föld tektonikus gyűrődéseihez hasonló „mintázattal” vannak egymásra torlasztva. A hidrofobizált (víztaszító) felületű, nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési és öntartó teljesítményüket éppen a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik. Ezek a kiváló deklarált hővezetési tényezővel (0,036 W/mK) rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek.

A szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú öntartó igénnyel felrögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága és alaktartása is nagyon jó, ráadásul nincs hőtágulásuk, hő hatására nem zsugorodnak és érzéketlenek a téli-nyári hőingadozásra.

Az URSA TECTONIC „CEILING” termék különlegessége, hogy mivel nem kell dübelezni, azaz csak ragasztással is felrögzíthető a szigetelendő mennyezetre, ezért rendkívül egyszerűen, könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni.

Pénztárcabarát a pincefödém-szigetelés

A csak ragasztással rögzített felületeknél a dübelezés indukálta pontonkénti hőveszteség sem jelenik meg a szerkezetben. A dübelezés elhagyása okán értelemszerűen nincs szükség drága szerszámokra: sem speciális fúróhegyre, sem pedig különleges minőségű fúrókalapácsra. Végezetül az sem utolsó szempont, hogy a ragasztóanyag négyzetméterenkénti költsége kedvezőbb, mint a speciális fémdübel 1 négyzetméterre vetített ára – így nemcsak a munkadíjon, hanem az anyagköltségen is elérhető megtakarítás.

Sok érv szól a „házilagos kisipari” kivitelezés mellett, aminek további előnye, hogy a munkálatra szánt idő teljesen rugalmasan osztható be: ahogy a szabadidő engedi, olyan tempóban lehet haladni a pincefödém szigetelésével. Az URSA TECTONIC „CEILING” hosszú távon biztosít valóban megtérülő, egészség- és környezetbarát komfortot a háztulajdonosok számára.

Az URSA új, csak ragasztással rögzítendő mennyezetszigetelése kiváló példa arra, hogy mind költséghatékonysági, mind minőségi (teljesítmény) szempontból érdemes néha szakember-szemszögből is egy egyszerűbb kivitelezési megoldás mellé állni.

www.ursa.hu

További tudnivalók >>

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog