2012. október 08.

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

Számtalan jogos elvárásunk van a tetővel szemben, amelyek főleg az épület védelmével, költséghatékonyságával, tartósságával vannak összefüggésben. Emellett a tető legyen esztétikus, illeszkedjen az épülethez, színét, formáját tekintve passzoljon elképzeléseinkhez. Jó helyen keresgélünk, ha a kerámia tetőcserepek között válogatunk. 

Okker, natúr piros, téglavörös, bordós, barnás és más földszínek, a természet színei. Ha kerámia tetőcserépre gondolunk, elsősorban ezek a természet hangulatát idéző színek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül.

A kerámia tetőcserepek, így a Lentiben gyártott Creaton sajtolt és préselt, hagyományos méretű és formavilágú, illetve a modern, mega méretű cserepek sokszínűsége nem szab határt a kreativitásnak: a több mint 1200 féle szín és forma közül válogathatunk, így szinte nincs két egyforma tető.

Egy tetőfelújítást, tekintettel a ráfordítás nagyságára és az épület használhatóságában játszott szerepére, mindig megalapozott döntés előz meg, és gyakran az anyagi megfontolások kerülnek előtérbe. Aki azonban kerámia tetőcserepek közül választ, a gazdaságos megoldás mellett a látvánnyal is elégedett lesz.

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

Formák és színek: vissza a gyökerekhez

A modern építészeti irányzatok mellett reneszánszát éli a természetes és hagyományos magyar táj formavilágát tükröző stílus, amelynek elmaradhatatlan eleme az úgynevezett hódfarkú tetőcserép. Egyre gyarapodnak a régi parasztházak küllemét a mai kor ízlésével ötvöző modern családi házak, ahol a stílus, a szín és forma összhangját a modern technika alkalmazásával előállított építőanyagok is tükrözik.

A hagyományos formavilághoz való visszanyúlás legtöbbször a természetes anyagok, a fa, a kő és a kerámia használatát is jelentik egyúttal.

A tetőfedés esetén ehhez a gondolati világhoz a több ezer éves múlttal rendelkező, hagyományos formavilágú kerámia tetőcserép kézenfekvő választás.

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

Az örök klasszikus a hódfarkú tetőcserép

A tetőfedésben a hódfarkú tetőcserepek a tradicionális formavilág megtestesítői. Ennek a kisméretű, a felújításokon gyakran megjelenő cserépnek ma már a természetes vöröstől a kerámiára jellemző földszínek mellett a legváltozatosabb színárnyalatai, felületei és vágási formái közül válogathatunk.

Természetesen a hódfarkú és hornyolt termékek között is megtalálhatóak a NUANCE, engóbozott és a csak a hódfarkú kollekciót gazdagító EXKLUZÍV NUANCE cserepek.

A jellegzetes karcsú, visszafogottan elegáns forma és színvilág, valamint az engóbozás harmonikus szépségű felületet hoz létre a tetőn.

A kerámia tetőcserepek tartós színe alapanyaga, az agyag minőségétől, színétől, és az alapanyaghoz kevert természetes anyagokkal az égetés során kialakított kémiai kötéseitől, valamint a felületére kerülő engób, azaz földfesték anyagától és színétől függ, amely az égetés során nem egy felületet képez a cserépen, hanem abba beleégve, annak részévé válik.

A hódfarkú cserepek között is érdekes színfoltot képviselnek az úgynevezett antikolt hatású termékek, amelyek már felhelyezésükkor rusztikus hatást keltenek.

A hódfarkú és hornyolt tetőcserepek a meglévő tetőidomokhoz, méretekhez, léctávolságokhoz mindenben alkalmazkodnak, így kiváló választást jelentenek a több évtizeddel korábban épült tetők felújításához.

Az ezekkel végezhető egyszeres fedés egyrészt egyszerűsíti a munkát, ugyanakkor e cserepek – már csak méretük miatt is – könnyítik a különleges formai megoldások, tetőhajlatok, ívek kivitelezését. Emellett a viszonylag kis súly, a minimális törési és vágási veszteség is hozzájárul a költségek alacsonyan tartásához.

A hornyolt tetőcserép a hódfarkú tetőcserép továbbfejlesztett változata. Kiemelkedő előnye az egyszeres fedés biztonságát növelő oldalsó hornyolás, amely a szélsőséges időjárás hatásaival szemben ellenállóvá teszi a tetőt.

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

PIHENTETŐ NAPOK a Bambara Hotelben!

Tartós kerámia tető-megoldások mellé nyerjen karácsonyi ajándékként pihentető napokat a Creatontól!

Mindazok, akik 2012. november 30-ig legalább 200 000 Ft értékben engóbozott kerámia tetőcserepet vásárolnak, még december folyamán sorsoláson vesznek részt, ahol karácsonyi ajándékként 2 személyes, 2 éjszakára szóló pihentető napokat nyerhetnek a vadonatúj felsőtárkányi, Afrika hangulatát idéző, egzotikus Bambara Hotelben.

Jogos elvárások a tetővel szemben – szépség, tartósság, hagyomány

A PIHENTETŐ NAPOK játékról minden információt megtalál a www.akcio.creaton.hu  oldalon.

www.creaton.hu

info@creaton.hu 

hírlevél-feliratkozás

épjog