2018. november 08.

Kárpitozott homlokzat

Kárpitozott homlokzat

2015 júniusában a Fatra a.s. technikusai felkérést kaptak a DOX Kortárs Művészeti Központ részéről egy atipikus homlokzati rendszer kidolgozására. A tervezés során az építészeti inspirációt a Details magazinban publikált, franciaországi „Le temps machine” (Időgép) projekt adta. A cél olyan egyedi homlokzat megalkotása volt, amely megjelenésében a gombokkal behúzott kárpitozású kanapékra emlékeztet – megvalósításához pedig igen merész módon a tetőkön alkalmazott Fatrafol PVC-P lemezeket használták.

A megfelelő konstrukció kidolgozásához a kollégák nagyméretű modelleket készítettek, melyeken a megoldásokat tesztelni tudták. Az első modellt 1,5 mm vastag, poliészter hálóval erősített Fatrafol 810/V lemezzel fedték, RAL 7040 (világosszürke) színben. A lemezt raszterben osztott Fatranyl fóliabádoggal rögzítették, melyre a Guardianweld technológiájával pontszerűen hegesztették az anyagot. Az elkészült minta bár homlokzatburkolatként megállta a helyét, esztétikailag mégsem felelt meg az elvárásoknak. A második kísérletben már üvegszövettel erősített Fatrafol 818/V-UV lemezeket használtak, illetve elhagyták a fóliabádogot és helyette a Guardianweld rögzítőpontjait alkalmazták. Esztétikailag ez a megoldás sem bizonyult megfelelőnek, de az is kiderült, hogy a kisebb nyúlással rendelkező lemezek nem alkalmasak a feladatra. Az eredmények fényében a Fatra a.s. szigetelőcsapata bevonta anyacégét is a fejlesztésbe. A futurisztikus „kárpitozott” homlokzat harmadik és jelentősen nagyobb modellje 2017 márciusában született. Az új megközelítés szerint a PVC lemezek rögzítését ragasztott menetesszárak és az induktív hegesztés kombinációjával oldották meg, ezzel elegáns és megbízható választ adva a problémára. A tervezés során a rendszer minden paraméterét újra kellett számolni, hiszen a Fatrafol lemezek immár nem csupán esztétikai funkciót láttak el, hanem a homlokzat védelméről is gondoskodniuk kellett. Ez a megoldás mindenkinek elnyerte a tetszését, és 2017 júliusában elkezdődött a homlokzatburkolat megvalósítása, ami 2018 tavaszára be is fejeződött.

Kárpitozott homlokzat Kárpitozott homlokzat

Ma már bárki gyönyörködhet a napajedlai gyártó vízszigetelő lemezeiből készült rendhagyó homlokzat műszaki és építészeti egyediségében. Bár a DOX homlokzata igazán egyedi megjelenést kapott – hála a projekt előkészítése során végbement intenzív együttműködésnek az építészek, illetve a gyártók és fejlesztők között –, a befektetett munka és a felmerült nehézségek alapján nem várható, hogy ez az alkalmazás a mindennapok gyakorlatában is elterjedne. Ennek ellenére megerősítést nyert, mennyire sokszínűen alkalmazhatók a Fatrafol vízszigetelő lemezei.

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo