2013. június 10.

Környezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelések

Környezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelések

A hőszigetelések közül is kiemelkedik ökologikus voltával a fagyapot, különösen a lágyfarostnak is nevezett cementmentes (például cellulózkötésű) változata. Egy átlagos családi ház fagyapot hőszigetelésével annyi szén-dioxidot kötünk meg, mint amennyit egy alsó kategóriás autó 200 ezer kilométeren kibocsát.

A Steico termékei ráadásul javítják a lakókomfortot, gazdaságosak és környezetbarátok, akár fa tartószerkezetről, akár hőszigetelésről van szó. Minden termék rendelkezik az FSC (fenntartható erdőgazdálkodást bizonyító) igazolással.

 

A termékcsoportok

  • Fagyapot (lágyfarost) hőszigetelések: évtizedes tapasztalattal, innovatív feldolgozási eljárásokkal a természetes faanyag minden előnyével rendelkeznek, ráadásul a faanyag erdőritkításokból származik, és a fagyapot hozzáadott kötőanyag nélkül készül.
  • Páraszigetelő fóliák: a teljes megoldás érdekében tartós és biztonságos termékek egy kézből.
  • Tartószerkezetek: optimalizált természetes szerkezetek alacsony anyagfelhasználással, különösen a fa I-tartók esetében.

A rendszerek előnye a nyári hővédelem: a magas nyersanyagsűrűségnek köszönhetően jobb a hőszigetelések hőtároló képessége, mint a hagyományos termékeknek, valamint a diffúziónyitottság: különösen felújításoknál előny, hogy ezek az anyagok diffúziónyitottak, így a penészedés elkerülhető.

Környezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelések

 

Tetők, tetőfelújítások

Ha kívülről történik a felújítás – a tetőhéjazat cseréjére általában úgyis szükség van –, nagyobb biztonsággal készíthetők el a tető kényes csomópontjai. Ilyenkor a szarufák közé 12 cm SteicoFlex szigetelés kerül, erre SteicoMulti UDB lélegzőfólia felületfolytonosítva, erre SteicoUniversal vagy SteicoSpecial szarufák feletti hőszigetelés. Az egész szerkezetre elért hőszigetelési értékek és hőfokcsillapítás (nyári felmelegedés késleltetése):

Környezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelésekKörnyezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelésekKörnyezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelések 

 

A belülről történő felújítás kényesebb, de előnye, hogy a héjazat megmaradhat, és a kivitelezés közben nincs beázás. Javasolt rétegfelépítés: a lécezet alá távtartó léc kerül, erre 22 mm SteicoUniversal lemez, alá 100 mm SteicoFlex a szarufák közé. A szarufák alá 10 cm-es lécezet, közé újabb 100 mm SteicoFlex, majd SteicoMulti VAP renova és gipszkarton zárja le a tetőt. Az így kialakuló szerkezet U-értéke 0,23 [W/m2K], fáziskésleltetése 8,9 óra. Természetesen, ha van hely, tanácsos a gipszkarton alatt szerelőhézagot hagyni, hogy ne sérüljön meg a párafékező fólia.

 

Falhőszigetelés

A fagyapot falszigetelés előnye a szokott tulajdonságok mellett (energiamegtakarítás, hőtároló képesség növekedése, hőhídhatás csökkentése), hogy nyitott páratechnikailag a fal, így kicsi a nedvesedés, penészedés veszélye. Ráadásul a stabil külső felületnek köszönhetően akár szerelvényezni is lehet a felületen, illetve kisebb egyenetlenségek áthidalhatók a tartószerkezettel. Javasolt rétegfelépítés: a meglévő falra a tartószerkezet közé SteicoFlex hőszigetelés kerül, erre 60 mm SteicoProtect lemez, ami vakolható. Az egész szerkezetre elért hőszigetelési értékek és hőfokcsillapítás (nyári felmelegedés késleltetése):

Környezetbarát, megújuló anyagú hőszigetelések 

 

A szerkezet előnye az is, hogy a felület szélzáró, tartós. Fa tartóvázként célszerű a SteicoWall I-tartó alkalmazása, így lényegesen csökkenthető a tartóváz hőhídhatása.

hírlevél-feliratkozás

épjog