2013. március 04.

Láthatatlan hőszigetelés

Láthatatlan hőszigetelés

Az energiatakarékosságra irányuló törekvések során egyre vastagabb és korszerűbb anyagokból készül az épületburok, ám ennek kialakításakor nem lehet figyelmen kívül hagyni a kis felületű, de hőhídképződés szempontjából problémás pontokat. Lakóépületeknél ilyen pont a konzolos vasbeton szerkezetek (erkélyek) kapcsolata az épülettel.

Az itt kialakuló hőhíd ellen a legjobb hőtechnikai tulajdonságot eredményező megoldás, ha az erkélyeket Schöck Isokorb hőszigetelő tartóelemmel választjuk el, mert így az épület öszszefüggő hőszigetelő burka nem szakad meg.

Láthatatlan hőszigetelés

Hogy miért eredményez ez a megoldás jobb hőszigetelést a hagyományos körbeszigeteléshez képest, ezt már egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk. Most inkább azt nézzük, milyen változást eredményez ez az épületek építészeti megjelenésében.

A „láthatatlan hőszigetelés” az építészeti tömegformálás teljesen új lehetőségét kínálja. Vékony, könnyed szerkezetek valósíthatók meg, amelyek hőszigetelés szempontjából nem igényelnek kompromisszumokat.

A kötöttségek nélküli kialakítást az teszi lehetővé, hogy a Schöck Isokorb rendszerben minden építési szituációra található megoldás: a tervezők munkáját több mint 30 különböző geometriájú elemtípus segíti. A rendszer fontosabb típusai:

 • az Isokorb K típus a klasszikus, konzolos erkélyekhez alkalmazható elem;

  Láthatatlan hőszigetelés
 • az Isokorb K elemnek készülnek olyan változatai is (például az Isokorb K-HV), amelyek lehetővé teszik, hogy két, egymáshoz képest eltolt (különböző síkú) födémlemezt kapcsoljunk össze;

  Láthatatlan hőszigetelés
 • sok építésznek talán eszébe sem jut, pedig a vasbeton gerenda hőtechnikai elválasztása is megoldható az Isokorb S elemmel;

  Láthatatlan hőszigetelés
 • a rendszer tartalmaz megoldásokat attikafalak és mellvédek bekötésére is;

  Láthatatlan hőszigetelés
 • modern megjelenésű lakóépületeknél, iroda- és középületeknél gyakran jelenik meg az acél teherhordó szerkezet – az Isokorb KS

  Láthatatlan hőszigetelés
  és QS elemekkel vasbeton szerkezetbe fogott acélgerendák alakíthatók ki hőszigetelő kapcsolattal.

  Láthatatlan hőszigetelés

A bemutatott lehetőségeken túl a Schöck Isokorb rendszer szinte bármilyen más építési helyzetre is megoldást kínál intelligensen teljesítve a modern architektúra minden követelményét.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog