2017. augusztus 09.

Legalább tíz-húsz százalékkal nőttek a kivitelező cégek költségei

Legalább tíz-húsz százalékkal nőttek a kivitelező cégek költségei

2017 elejétől előre nem látott áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon – a trendeket az ÉVOSZ felmérése is kimutatja. Az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépített termékek áremelkedései, továbbá a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik 2016. év közepén szerződtek és szokásosan 5-6 % árváltozást terveztek csupán vállalási áraikba – írja a szövetség közleménye.

A lapunkhoz is eljuttatott dokumentumból kiderül: a piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező együttes felelőssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése.

A lakáspiacon elsődlegesen a lakossági megrendelők – ahol közvetlenül a kivitelezőkkel vannak szerződéses kapcsolatban – gondolják azt, hogy a négyzetméterárak emelkedéséért a kivitelező a felelős. A nagy értékű építésiberuházások közbeszerzési piacán is hajlamos néhány megrendelő az áremelkedéseket a generálkivitelezők nyakába akasztani.

A valós helyzet bemutatása érdekében az ÉVOSZ 400 építési vállalkozást kérdezett meg arról, hogy a környezetében milyen árváltozásokat tapasztalt az elmúlt egy évben. A megkérdezettek mintájában mikro-, kis-, közepes és nagyvállalkozás egyaránt szerepelt, országos lefedettséggel. A legjelentősebb árnövekedések Budapesten és térségében tapasztalhatók. A budapesti és országos helyzetról és várakozásokról az itt letölthető ÉVOSZ-anyagban található bővebb információ >> Felmeres-EVOSZ-arvaltozasok-2017.pdf

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo