2012. január 24.

Már hőszigetelést és napcellát is kínál idén a Bramac

Már hőszigetelést és napcellát is kínál idén a Bramac

Három éve napelemes rendszert, idén már PIR-táblás hőszigetelő rendszert és napcellát (photovoltaikus elemeket) is kínál a Bramac – jelentették be január 24-én. A cégtől megszokott módon ez esetben is teljes rendszert kínál – rögzítéssel, ragasztó- és tömítőszalaggal, párazáró fóliával.

A photovoltaikus elemekből még csak pilotprojektek készülnek idén, de a 2008-ban bevezetett napelemes üzletág 2011-es százmilliós bevétele és a szolárpiacon megszerzett harmadik helyezés bizakodással tölti el a céget.

Az idei nagy áttörés az „intelligens” tetőrendszertől várható. A Bramac Thermnél alkalmazott technika nem ismeretlen hazánkban sem, a lényeg a szarufák fölé helyezett PIR (poliizocianurát, egyfajta jobb tűzállóságú poliuretán) táblákban van. A cég által német alapanyagból Magyarországon gyártatott PIR anyaga a szokottnál is jobb hőszigetelő képességű, a lambda-érték 0,022 W/mK. (Ez az érték az új építésű tetőkhöz ajánlott, párazáró, alufóliakasírozású „Bramac Therm Top” táblára vonatkozik.) A páraáteresztő (az SD érték 3-40 a vastagság függvényében), fóliakasírozású „Bramac Therm Kompakt” felújításokhoz javasolt, ennek lambdája 0,024 W/mK.

 

Már hőszigetelést és napcellát is kínál idén a Bramac

 

Mindkét terméket felületfolytonos, szarufa feletti hőszigetelésként ajánlják (hiszen ilyen hőszigetelő képességű terméket vétek szarufák közé tenni), felújításnál elég lehet a legvékonyabb, 8 centiméteres tábla, míg új építésnél 10 cm az ajánlott. Persze passzív-, aktív-, ökoházaknál akár 24 centiméterig is lehet növelni a vastagságot, hűtőházaknál két rétegben 30 cm a felső határ.

 

Már hőszigetelést és napcellát is kínál idén a Bramac

 

A fóliakasírozás egyben vízhatlan alátéthéjazatot is képez, ehhez szükséges a dupla ragasztósáv, ami persze egyben a szélzárásról is gondoskodik. Megszokott már a szarufák feletti szigeteléseknél a ferde csavaros rögzítés, ehhez rendszerben kínálja a cég a csavarokat, „durocoat” felületkezeléssel. Ezek mennyiségét a cég szívesen kiszámolja, hiszen a meteorológiai terhektől, hajlásszögtől függ, és a szükséges csavarszám más az élek mentén, illetve a sarkokban. Átlag 1,5-2,5 darabra van szükség négyzetméterenként. Szintén rendszerben van a fólia folytonosítására szolgáló ragasztószalag, a belső reflexiós párazáró fólia és ennek tömítőszalagja, kittje, valamint az egészen kifinomult technikájú csőcsatlakozó, amelynek kiforrott a kivitelezéstechnikája.

 

Már hőszigetelést és napcellát is kínál idén a Bramac

 

A Bramac, mely 28 éve van a piacon és a legismertebb tetőfedőanyag-márka, 2012-re stabilizációt, majd lassú növekedést vár. A Monier-hez tartozó Bramac-csoport árbevétele egyébként 2011-ben már nőtt.

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog