2012. szeptember 11.

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

A 41/2000. (XII.20.) EüM-KöM együttes rendelet 2001. január 1-jétől betiltotta az azbesztrostot tartalmazó termékek, anyagok forgalmazását és felhasználását. Mivel a pala is tartalmaz azbesztet, a prognózisok szerint az évtized közepére tömegesen szorulnak majd renoválásra azok a tetőszerkezetek, amelyeket 30-50 évvel ezelőtt palával fedtek.

A pala a jégeső, a szerkezeti mozgások, az öregedés miatt repedezik, töredezik, porlik, illetve mohásodik, ami nem csupán esztétikai probléma, hanem – a mechanikai sérülésekhez hasonlóan – funkcionális és műszaki gondokat is okoz, hiszen az épület beázásához vezet. A palatető elemeinek palával történő pótlására nincs lehetőség, hiszen ilyeneket káros azbeszttartalma miatt már nem forgalmaznak. A lapokat nem szabad sem vágni, sem fúrni. Az elbontás költsége egy-egy családi ház esetében több száz ezer forintra is rúghat, mert a törmelék veszélyes hulladéknak minősül, elszállítását csak speciális szaktudással és jogosítványokkal rendelkező cégek végezhetik. A helyettesítő anyag kiválasztása műszaki (vízelvezetési, statikai, rögzítéstechnikai, épületfizikai) problémákat vethet fel, hiszen ezeket az épületeket úgy tervezték, hogy a falaknak, illetve a tetőszerkezetnek csak kis súlyt kell tartaniuk, így – a legtöbb esetben – nem bírják el a sokkal nehezebb hagyományos (beton vagy kerámia) cserépfedést.

 

Mit lehet tenni?

A fedésre használt pala 10-15 százalékban tartalmaz azbesztszálat, ami csak az anyag szétmorzsolásakor, roncsolásakor (fűrészelés, törés stb.) kerül a levegőbe és veszélyezteti az egészséget. Amenynyiben ilyen jellegű károsodás még nem következett be, a palafedésre – annak elbontása nélkül – új segédváz, és arra új Lindab tetőrendszer építhető. A Lindab svédacél alapanyagból készülő rendszereinek kis önsúlya miatt minimális többletterheléssel kell számolni, így áthidalhatóvá válnak a szerkezeti komplikációk. Mivel nem kell elbontani a régi palát, nem kell elszállíttatni a veszélyes hulladékot, mégis tartós, új fedés védi az épületet, ezért ez gazdaságos felújítási módszer, amely a nagyszilárdságú anyagnak, a tökéletes vízzáróságnak és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállóságának köszönhetően egyszersmind korszerű megoldás is. A kiváló műszaki paramétereken túl a divatos trendeknek, vagy akár a klasszikus ízlésnek is megfelelő, esztétikus tetőzet valósítható meg a sokféle színárnyalatban, mintázatban és profillal (trapéz-, cserép- vagy síklemez) kapható Lindab termékek alkalmazásával.

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására 

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

 Megoldás az azbeszttartalmú palatetők felújítására

Tanácsok a kivitelezéshez

A munkálatok megkezdése előtt szakemberrel meg kell vizsgáltatni a meglévő tetőszerkezeti elemek (lécezés, szarufa) állagát és teherbíró képességét. Ha ez megfelelő eredményt hozott, a régi palafedésen keresztül fa segédváz (ellenlécre léc, vagy deszkázat) szerelhető a meglévő tetőszerkezethez, statikailag méretezett átmenő csavarokkal. Amennyiben a megmaradó palafedés másodlagos vízelvezetés céljára alkalmas, nem kell tetőfóliát elhelyezni, ellenkező esetben az új tetőfedés alá páraáteresztő fóliát kell beépíteni Az itt kialakuló légrést a pára elszállítása érdekében ki kell szellőztetni, ezáltal egyrészt elkerülhető a vizesedés, beázások és penész megjelenése, másrészt a tetőtér hővédelme is jelentősen javul.

Az új tetőfedés egyszerűbb megjelenésű gazdasági, vagy melléképületnél Lindab Coverline trapézlemez lehet, lakóépületnél Lindab Topline műanyag bevonatos, vagy Roca kőzúzalék bevonatos cserepeslemez, míg elegánsabb lakó- vagy középületnél SRP click síklemez tetőprofil, vagy akár a legváltozatosabb tetőformák fedésére is alkalmas PLX korcolt síklemezfedés.

A biztonságos és esztétikus vízelvezetés érdekében az elavult, károsodott ereszcsatornát is javasolt lecserélni – a tetőfedéshez illeszkedő Lindab Rainline minőségi rendszerre.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo