2013. december 09.

Mikor tagadhatja meg a hatóság a használatbavétel tudomásulvételét?

Mikor tagadhatja meg a hatóság a használatbavétel tudomásulvételét?

Az őszi jogszabály-változásokat követve frissült az Építésügyi hatósági útmutató című digitális kiadvány tartalma; a módosítások többek között a használatbavételre vonatkozó szabályokat érintik. Akik a kiadványt megvásárolták, már az aktualizált szövegváltozatot olvashatják a Digitalstandon; a különbségeket a pontos változásmutató segítségével találhatjuk meg. 

Az Építésügyi hatósági útmutató itt érhető el: https://digitalstand.hu/epitesugyihut

A digitális kiadvány az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és szankciórendszerről közöl teljes körű információt: rendszerezett formában tartalmazza a 2013. január 1-jétől alkalmazandó szabályok magyarázatát. Felépítése látható a – mindenki számára ingyenesen megtekinthető – részletes tartalomjegyzékben. (Emellett – az ismertetés módját bemutatandó – díjfizetés nélkül megtekinthető a 72. és 83. oldal közötti rész.)

A kiadvány tartalma a naptári év során folyamatosan frissül; a legutóbbi jogszabály-változásoknak megfelelő módosításokat 2013. november 15-ével zárta le a szerző.

A mostani módosításokkal leginkább érintett részek a használatbavétel-tudomásulvételi eljárással kapcsolatosak. Mint ismeretes, a használatbavételi engedélyhez kötött tevékenységek köre jelentősen csökkent 2013. január 1-jétől. Főszabály szerint az elkészült épület használatbavételéhez tudomásulvételi eljárást kell lefolytatni. Kizárólag azokban az esetekben kell csak engedéllyel használatba venni az épületet, amelyekben építési engedélyhez kötött építési tevékenységgel jött létre az érintett építmény, építményrész, és

a) műemlék, vagy

b) az építési engedélyezési eljárás lefolytatásához a szakhatóság kikötéssel vagy feltételekkel járult hozzá,

c) ha az építési tevékenység folyamán az engedélyezett tervektől eltértek és az eltérés a szakhatóság állásfoglalásának tartalmát érinti.

A tudomásulvételhez kapcsolódó részletes eljárási szabályok meghatározására döntően 2013. október 1-jei hatállyal került sor – ebből derül ki például az is, hogy pontosan mikor kell benyújtani a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelmet. Ugyancsak október 1-től hatályosak azok a szabályok, amelyekből kiderül, hogy a hatóság pontosan mit vizsgál a tudomásulvételi folyamatban, illetve hogy milyen feltételek mellett tagadhatja meg a tudomásulvételt.

(Erről egyébként nem csak az Építésügyi hatósági útmutatóban, hanem az Építésijog.hu portálon is olvasható – az Építésijog.hu Figyelő szolgáltatás részeként megjelent – tájékoztatás:

http://epitesijog.hu/altalanos-tajekoztatok/epitesugyi-engedelyezes/1221-9-hasznalatbavetel-tudomasulveteli-eljaras )

A hatósági eljárásokban a következő területen történtek még változások az elmúlt időszakban; ezekről az Építésügyi hatósági útmutató 2013 frissített kiadása részletes információt közöl, a tartalomjegyzéknél változásmutatóval jelezve, hogy pontosan hol történtek a változások:

  • Eljárás megindításáról szóló hatósági értesítési kötelezettség
  • Hiánypótlás
  • Építési engedély nélkül végezhető tevékenységek
  • Használatbavételi engedély
  • Bontási engedély
  • Bontási engedély és bontás tudomásulvétele nélkül végezhető bontási tevékenységek
  • Kötelező helyszíni szemle az engedély hatályához kapcsolódóan
  • Építésfelügyeleti hatóságnál indított eljárás illetéke
  • Építésfelügyeleti hatóság ellenőrzései


Érdemes-e most megvásárolni az Építésügyi hatósági útmutató 2013 című digitális kiadványt?

A kérdés azért vethető fel, mert a kiadvány tartalmának frissítését a naptári év végéig ígéri a kiadó, azaz a most megvásárolható kiadás 2014-től már nem követi a jogszabály-változásokat. Ezért annak, akinek csak januártól lesz szüksége az aktuális építéshatósági információkra, érdemes megvárnia a 2014-es kiadás megjelenését, és azt megvásárolni (hiszen az új kiadás már 2014 végéig fogja követni a változásokat).

AKCIÓS LEHETŐSÉG: Az Építésijog.hu Figyelő szolgáltatás egy éves előfizetése esetén a megrendelő most ingyen megkapja a szolgáltatás mellé az Építésügyi hatósági útmutató 2013. és 2014. évi kiadását is! (Az Építésijog.hu Figyelőről itt található részletesebb információ: http://epitesijog.hu/elofizetes )

Ezen kívül – a kiadó decemberi akciója keretében – egy ingyenes szaklap-előfizetést is választhatnak az Építésijog.hu Figyelő előfizetői! Erről itt található további tájékoztatás:

http://epitesimegoldasok.hu/index.php?id=karacsonyi-ajandek-az-epitesijog-hu-figyelo-elofizetoknek 


Kapcsolódó cikkek:

sajátjaink

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás