2020. augusztus 26.

Milyen energetikai követelmények vonatkoznak most a tetőablakokra?

Milyen energetikai követelmények vonatkoznak most a tetőablakokra?

Különböző üvegezésekkel, különböző U-értékekkel és egyéb jellemzőkkel kínálják termékeiket a tetőablak gyártók, és első megközelítésben gyakran nem egyértelmű, hogy ezek közül melyiket kell, illetve érdemes kiválasztanunk. Ehhez szeretnénk néhány támpontot adni az alábbiakban.

Tekintsük át először, hogy az elmúlt időszakban milyen követelményszinteket határoztak meg a jogszabályok az épületek energetikai jellemzőivel kapcsolatban:

• Az alapkövetelményként (AK) megállapított szinten a tetőtéri ablakokra az U=1,7 W/m2K minimális értéket határozták meg. Ezzel az elmúlt időszakban már nem kellett foglalkozni, hiszen régóta nem lehet olyan tetőtéri ablakot kapni Magyarországon, ami ennek nem felelt meg.

• A következő az úgynevezett költségoptimalizált követelményszint (KK) volt, amelyhez tetőtéri ablakok esetében 1,25-ös U-érték tartozik. Ennek bevezetése már izgalmasabb volt a gyártók számára, mivel a minőségi ablakokra akkor még alapszinten az 1,3-as érték volt jellemző – ezek tehát már nem feleltek meg az elvárásnak, bizonyos eseteket kivéve.

• A harmadik szint már nem az építési termékre, hanem a teljes épületre vonatkozik, melyet az úgynevezett „közel nulla” energiaigényre kell méretezni, ami azt jelenti, hogy legalább a BB energetikai besorolásba kell tartoznia. (Ezenkívül a ház energiaigényét legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.)

Az első két követelményszinten az építési engedély vagy az egyszerű bejelentés időpontjában kell megfelelni az adott követelményeknek, a harmadiknál viszont már a használatbavételi engedély dátuma a mérvadó. A második szintet – azaz tetőtéri ablakokra vonatkozóan az 1,25-ös U-értéket – már 2017-ben teljesíteni kellett azon épületek esetében, melyek építése vagy felújítása energetikai célú pályázati forrásból valósult meg. 2018-ban már – a finanszírozás forrásától függetlenül – minden új építés esetén meg kellett felelni ennek a KK szintnek, felújítás esetén pedig – annak mértékétől függően – az AK vagy a KK szintnek.

2019-ben annyi változott, hogy középület már csak akkor kaphatott használatbavételi engedélyt, ha megfelelt a „közel nulla” energiaigény elvárásának. Az az épület, ami 2019-ben kapott használatbavételi engedélyt, azt nagy valószínűséggel 2017-18 folyamán tervezték és kivitelezték, vagyis már akkor tekintettel kellett lenni a magasabb szintű követelményre.

Milyen energetikai követelmények vonatkoznak most a tetőablakokra?

Ugyanez igaz azokra a házakra, amelyek 2021-ben fognak használatbavételi engedélyt kapni: ezek már idén épülnek, vagyis már most a „közel nulla” szintet kell ezeknek teljesíteniük, mégpedig most már mindenféle épület – akár családi ház – esetében!

A felújításoknál immár annak mértékétől függetlenül a KK szintet kell elérni, tetőablakok esetében tehát az U = 1,25 W/m2K értéket. A „közel nulla” elvárás – ami ugye a teljes épületre vonatkozik – nem feltétlenül jár azzal, hogy ezt az 1,25-ös értéket a tetőablakoknál tovább kellene csökkenteni.

Sokszor találkozunk azzal, hogy a tervező 1,15-ös U-értéket ír ki tetőablakra – a homlokzati nyílászárókra valóban ez vonatkozik. Sokszor találkozunk azzal is, hogy háromrétegű üvegezést írnak elő – a „közel nulla” teljesítéséhez az esetek többségében valóban nem felel meg a kétrétegű ablak. A Fakro kínálatában történetesen szerepel ilyen: egy speciális hőszigetelő („thermo”) burkolókerettel beépítve – vizsgálatokkal igazolt módon – megfelel a követelményeknek.

A Fakro kínálatában is megjelentek emellett a viszonylag alacsonyabb árkategóriába sorolható, háromrétegű üvegezésű termékek; ezekben az a kompromisszumos megoldás, hogy az üvegek közötti műanyag távtartókat alumínium távtartókkal helyettesítjük, más gyártókhoz hasonlóan. A megrendelő mérlegelheti – gyártótól függetlenül –, hogy ennek az esetleges kedvezőtlen hatásait elfogadja-e az árcsökkenés fejében. Mi ezt az üvegezést egy jól felszerelt, nem alapkategóriás típusban kínáljuk, de a kevésbé árérzékeny vevőknek a műanyag távtartós típust ajánljuk.

 

Végül érdemes itt megemlítenünk a Fakro „csúcsmodelljét”, a négyrétegű üvegezéssel ellátott tetőablakot, ami már a passzívházakra vonatkozó követelményeknek is igazoltan megfelel: U = 0,58 W/m2K értékkel rendelkezik.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog