2014. május 27.

Módosultak a kivitelezési dokumentációra vonatkozó szabályok

Módosultak a kivitelezési dokumentációra vonatkozó szabályok

A március 15-től hatályos rendelkezések pontosabban meghatározzák, hogy mikor kötelező kivitelezési dokumentációt készíteni. Ugyancsak változások történtek abban, hogy mikor lehet eltérni a kivitelezési dokumentáció tartalmában az építésügyi hatósági engedéllyel jóváhagyott engedélyezési tervdokumentációtól.

A Kivitelezési kódex előírása alapján egyes építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységek csak kivitelezési dokumentáció alapján végezhetőek. Kivitelezési dokumentációt kell készíteni, ha az épület, építmény meghaladja a 300 m2 szintterület, három építményszinttel rendelkező, vagy 1000 m3 bruttó térfogatú. Ezen túlmenően tartószerkezeti kivitelezési dokumentációt is kell készíteni a Kivitelezési kódexben meghatározott feltételek esetén. 2014. március 15-i hatállyal történő jogszabály módosítással ezek a feltételek megváltoztak. (Érintett jogszabály: 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet. Módosította: 62/2014. (III.6.) Korm. rendelet.)

A módosítás lényege az, hogy a korábban nevesített fal-, vagy oszlopköz-meghatározások egységes „szerkezet" elnevezést kaptak, így az épületeknél, ahol bárhol létrejön a 5,4 m-es szerkezeti támaszköz (a monolit vasbetonból készült tartószerkezetek esetén túl), illetve távolság, már tartószerkezeti kiviteli dokumentációt kell készíteni.

A Kivitelezési kódexben ezen kívül módosították, illetve pontosították, hogy mikor lehet eltérni a kivitelezési dokumentáció tartalmában az építésügyi hatósági engedéllyel jóváhagyott engedélyezési tervdokumentációtól.

A részleteket az Építésijog.hu portál cikkében olvashatják az előfizetők:

http://epitesijog.hu/figyelo/1569-modosultak-a-kivitelezesi-dokumentacio-szabalyai

Az Építésijog.hu-előfizetéssel kapcsolatban itt található információ:

http://epitesijog.hu/elofizetes

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog