2023. oktber 20.

Mûemlékek felújításáról, bõvítésérõl, újjáépülésérõl olvashatunk a Metszet új számában

Mûemlékek felújításáról, bõvítésérõl, újjáépülésérõl olvashatunk a Metszet új számában

Az idei ötödik szám mûemlékekkel foglalkozik. Ellátogatunk az Andrássy útra, Veszprémbe, Debrecenbe és Pécsre is, a külföldi példák pedig ezõttal Hollandiából, Spanyolországból és Indiából érkeznek. 

Címlapon a Drechsler-palota, azaz az egykori Balettintézet épülete. Lechner Ödön és Pártos Gyula mestermûve méltatlanul hosszú ideig állt üresen, mai megújulását a Bánáti + Hartvig építészirodának köszönhetjük. Az épület hosszú történetét és mai állapotát Seidl Krisztián mutatja be. További magyar példa a veszprémi Szent Mihály-fõszékesegyház felújítása, amely az elmúlt évek egyik nagy port kavart témája volt mûemlékvédõk és lokálpatrióták körében. Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színház 1865-ben, Szkalnitzky Antal terve alapján készült épülete újult meg Kovács Péter és Tisza András tervezõk vezetésével, Pécsrõl pedig olyan példákat mutatunk, amelyek esetében a faszádizmus – azaz a régi épületbõl csupán az utcai homlokzat megtartása, új tartalommal megtöltve – jól sült el.

A külföldi példák között holland kastélyt, spanyol középkori falat és indiai hagyományos építésû falut találunk. A Mai szemmel rovatban a királyerdei Mûvelõdési Házat mutatjuk be, a Zöld Oldalak a történeti épületek energiahatékony felújításával foglalkozik. Az Aktuális rovatban ejtünk szót az idei év mûemlékeket, felújításokat is erõsen érintõ eseménysorozatáról: Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fõvárosa 2023. Az a_pro' rovat is a megõrzést járja körül, csak máshogy: újrahasznosított mûanyagból épült építményt láthatunk, amely a BME diákjainak kezdeményezésére épült a 8. kerületben.

A Metszet itt elõfizethetõ >>

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog