2014. március 11.

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

Kifejezetten talajjal érintkező beton-vasbeton szerkezetek helyszíni szigetelésére fejlesztették ki a Voltex bentonitos szigetelőrendszert. A robusztus, 6 mm vastag, 5 négyzetméteres szigetelőlemezekben magas minőségű nátrium-bentonit granulátum található két réteg geotextília közé tűnemezeléssel beszorítva.

Ezzel az eljárással a négyzetméterenkénti 5 kg nátrium-bentonit granulátum elmozdíthatatlanul rögzül a geotextília-rétegek között (mivel nem por alakban kerül a lemezekbe, nem szóródik ki a lemezszéleken).

A mélyépítési szigetelési eljárások között alig akad olyan, mellyel hőmérsékleti és szárazsági megkötések nélkül a szigetelés akadálymentesen, késedelem nélkül elvégezhető. A Voltex szigetelés érzéketlen fagyra, nedvességre, tulajdonságainak köszönhetően akár vízfátyolban álló épületrészre, esőben, hóban, fagyos időben is fektethető.

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

Másik különleges tulajdonsága a bentonitgranulátum duzzadó-öngyógyuló képességének eredménye. Az építkezés során a Voltex szigetelésen keletkező esetleges sérülések ugyanis vízzel érintkezve, az állandó duzzadási képesség eredményeként begyógyulnak. A szigetelésen átvezetett szögek, dübelek, visszahorgonyzó szerkezetek, ankerszárak körül a bentonitgranulátum vízzáróan körbezár.

Egy réteg Voltex bentonitlemez 50 cm vízzáró betonéval megegyező szigetelőképessége mellett – robusztussága okán 1,5 mm – repedésáthidaló tulajdonsággal is rendelkezik. A bentonittal összetűzött geotextília szőtt elemi szálai betonozáskor belekötnek a frissbetonba, így a Voltex szigetelőlemez a monolit betonszerkezettel együtt a víz által megkerülhetetlen szerves egységgé, a betonszerkezet vízzáró héjazatává válik.

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

A Voltex szigetelés fektetése nem igényel speciális szaktudást. Az átfedések, átlapolások, toldások a hagyományos szigetelésekéhez hasonlóan készíthetők. Függőlegesen a szigetelés kétoldalú zsaluzatban, résfalon, cölöprendszereken, illetve szádfalon is elvégezhető, vagyis számos olyan vasbeton szerkezeten, melyeken hagyományos szigetelések nem készíthetők. Függőleges fektetésnél a szigetelőpaplanok rögzítése szegbelövéssel vagy tányéros dübellel is történhet, anélkül, hogy ez a szigetelés vízzárását negatívan befolyásolná.

A szigetelőpaplanokat tűzőgéppel tűzik egymáshoz, az átfedésekhez bentonitgranulátumot, illetve Bentoseal maszszát használnak.

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

A szigetelőrendszer szigetelőképességét a talajvíz változó állása, nyomása, kiszáradási, újranedvesedési folyamatai nem befolyásolják, nem korlátozzák. A Voltex szigetelésen a betonvasszerelés közvetlenül, szigetelésvédő beton készítése nélkül végezhető. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szigetelés költsége a hagyományos eljárásokéval azonos nagyságrendben kalkulálható.

A Voltex szigetelőrendszer számos külföldi és hazai referenciával, CE jelöléssel és érvényes ÉME engedéllyel rendelkezik, ezáltal a termékre teljesítménynyilatkozat is kiadható.

 

Amit a bentonitról tudni érdemes

A bentonit agyagkristályai különálló rétegekből állnak, melyek töltéseloszlása egyenlőtlen. Az egyes rétegek negatív töltése kationok (nátriumionok) megtapadásával kompenzálódik. Vízzel érintkezve az ionok hidratálódnak, ezáltal a rétegek közé kerülő víz megkötődik, megnő az egyes rétegek távolsága, azaz a bentonit megduzzad. A természetes nátrium-bentonit saját súlyának az ötszörösét is képes folyadékként felvenni, miközben térfogatának akár 15-szörösére duzzad. A bentonitos termékek, duzzadószalagok, szigetelőlemezek, valamint fóliák kivételes szigetelőképességét a természetes nátrium-bentonit biztosítja. Szigetelő-, illetve munkahézag szalagként beton, illetve tömörített talajrétegek közé beszorítva folyadék hatására duzzadónyomás alakul ki, ami által akár 6 bar víznyomás ellenében is vízzáróan szigetel.

Öngyógyuló vízszigetelés mélyépítési feladatokra

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

2021. január 1-jétől jelentősen változtak az egyszerű bejelentésre vonatkozó előírások

2021 januárjától új szabályok alapján adják ki a lakóházak hatósági bizonyítványát

A szomszédok már tájékozódhatnak az egyszerű bejelentésű épületekről is

2021-től nem csak 25 % megújuló energiával lehet teljesíteni a Közel Nulla Energiaigény követelményét

Továbbra is elektronikusan folytathatóak le a településképi és településrendezési eljárások

épjog