2022. mjus 29.

Otthontervezés: a tervezõasztaltól a kivitelezésig

Otthontervezés: a tervezõasztaltól a kivitelezésig

 

Az otthontervezés igen összetett és sokrétû folyamat, amelyet érdemes apróbb részekre bontani annak érdekében, hogy jobban megértsük, mibõl is lesz a cserebogár…

 

Az építkezési munkálatok legfõbb szakaszait sok szempont alapján kategorizálhatjuk, de a készházakkal foglalkozó cégek aszerint tesznek különbséget közöttük, hogy az adott ingatlan milyen állapotban van jelenleg — azaz mekkora része készült már el a háznak.

Ennek megfelelõen négy fõ kategóriát határoztunk meg:

  1. Tervezési szakasz
  2. Tereprendezés, földmunkák
  3. Szerkezetkész állapot
  4. Kulcsrakész ház

Az alábbiakban ezeket a szakaszokat mutatjuk meg részletesen, lépésrõl lépésre.

 

1. Tervezési szakasz

Otthontervezés: a tervezõasztaltól a kivitelezésig

Ebben a korai fázisban még nem kerül sor tényleges fizikai építésre — ám mégis ez az otthontervezés talán legfontosabb része.

Ahogy a gyakorlat sem ér semmit elmélet nélkül, úgy a megvalósítás is csak akkor lesz megfelelõ, ha részletes, precízen kidolgozott terv alapján történik.

A tervezés magába foglalja a statikai számításokat, a beépítendõ elemeket, a becsült anyagköltséget és minden olyan egyéb tényezõt, ami az építkezést befolyásolhatja.

A tervezés befejeztével és elfogadásával végül megkezdõdhet a tényleges, gyakorlati munka — ám még ekkor sem az építésé lesz a fõszerep.

 

2. Tereprendezés, földmunkák

Ahhoz, hogy az építést el tudjuk kezdeni, elõször bontásra van szükség.

Ha szerencsénk van a telekkel, csupán a terep rendezésére és a földterület kiegyenlítésére kell erõforrásokat elkülönítenünk — a legtöbb esetben azonban sajnos nem ez a helyzet.

Önmagában még ez is sok teendõt jelentene, hiszen ha túl sok a föld, akkor el kell belõle szállítani, amennyiben viszont túl kevés, hozatni kell még belõle.

Az olyan veszélyes és gépi munkát igénylõ folyamatok, mint az épületbontás pedig bizony nagy szakértelmet igényelnek, ezért biztosan szükségünk lesz egy megbízható, minõségi kivitelezõre. Hasonlóan nehéz és körülményes például a pincetömb kiemelése is — ezekhez mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

Amikor a terület egyenletessé válik és eltûnnek a romok, már csak azt kell eldönteni, hogy melyek lesznek azok a részek, ahol az építmények állni fognak.

Ahova végül nem tervezünk építeni, ott — a házépítés befejeztével de még a kertépítés elõtt — érdemes lehet a felszínhez közeli talajréteget kicserélni annak érdekében, hogy a növények (például a gyep) egészségesen és megfelelõen tudjanak majd fejlõdni.

A földmunkák befejezésekor pedig elindulhat az építés!

 

3. Szerkezetkész állapot

A házaknak három fontos elemük van statikai szempontból: az alap, a falak és a tetõ. Ha ezek nem megfelelõen lettek kialakítva, abban az esetben életveszélyessé válhatnak.

A minõségi, megbízható kivitelezõ mellett célszerû független mûszaki ellenõrt is felkérni, hogy felügyelje és ezáltal idõben észrevegye az esetleges problémákat, jogkörének köszönhetõen pedig akár vissza is bontassa a nem megfelelõen kialakított részeket.

Szerencsére ha a kivitelezõ valóban megbízható és hozzáértõ, akkor a tervek alapján fog dolgozni, így ha a tervek megfelelõek, akkor a kivitelezés is rendben lesz.

Amire még érdemes kiemelt figyelmet fordítani, azok az alapanyagok, illetve a beépítendõ építõanyagok. Az olyan modern megoldások, mint a szendvicspanel vagy a porotherm tégla rendkívül gyors munkát tesznek lehetõvé mindamellett, hogy tulajdonságaikban — például hõszigetelésben — is megfelelõ minõséget képviselnek.

A mûszaki ellenõr, illetve az kivitelezõ csapat szakmai képességei ezért is olyan fontosak, mert ha képben vannak a modern trendekkel és építési megoldásokkal, akkor ajánlásokkal is segíthetik az otthontervezést, ezáltal olyan alapanyagok fognak bekerülni a házba, amelyek modernek, idõtállóak és akár még olcsóbbak is, mint a kevésbé modern de mégis népszerû alternatívák.

 

4. Kulcsrakész ház

Otthontervezés: a tervezõasztaltól a kivitelezésig

Amennyiben a ház alapszerkezete elkészül, megkezdõdhetnek a belsõ munkálatok. Itt fõleg a beltéri hõszigetelésre, a nyílászárók beépítésére és a gépészetre érdemes gondolni — elõtte azonban még a belsõ falakat is fel kell építeni. Ezek bár nem bírnak teherhordó funkcióval, mégis rendkívül fontosak a hangszigetelés és a térelválasztás szempontjából.

Éppen ezért célszerû egyetlen folyamatként kezelni a belsõ terek kialakítását — a falak kialakításakor törekedjünk arra, hogy olyan anyagokat használjunk, mint például a porotherm 30 N+F, ami amellett, hogy rendkívül tartós és nagy szilárdságú, a külvilág zaját is rendkívül hatékonyan zárja ki.

Amikor pedig elkészülnek a falak, valamint az elõbb említett részfolyamatok is befejezõdnek, akkor bekerülhetnek a burkolatok, szaniterek, radiátorok, aljzatok, kapcsolók és minden egyéb olyan elem is, amire a mindennapi életben szükségünk lesz.

Ekkor válik a ház kulcsrakésszé.

Akad azonban még teendõ, hiszen a belsõ tereket be is kell rendezni annak érdekében, hogy kényelmesen érezzük magunkat az otthonunkat. Amikor pedig ezzel is elkészülünk, nincs más teendõnk, mint élvezni a munkánk gyümölcsét!

 

(X)

 

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog