2020. október 20.

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel

A családi házak felújításához nyújtanak praktikus megoldást a Xella Magyarország Kft. kínálta termékek: homlokzati és belső válaszfalak kialakítására az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelem-családok, meglévő homlokzati falak és pincefödémek utólagos hőszigeteléséhez a Multipor hőszigetelő lapok, a födém- és ferde tetőszerkezetek kialakításához pedig az Ytong vasalt pórusbeton födémpallók és tetősík pallók.

Bővítés, hozzáépítés

Jelentősebb felújításokkor a meglévő épületet általában bővítik is, garázs építése vagy egyéb melléképület, de akár lakószobaszám-növelés is lehet a cél. Erre az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelemek, illetve az Ytong Pve válaszfaltégla használata javasolt. A homlokzati falszerkezetek és belső válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetők.

 

Födémfelújítások, födémcserék

A faszerkezetű födémek Ytong födémpallókkal történő helyettesítésének legnagyobb előnye, hogy könnyen, gyorsan, száraz építésmóddal készíthető el, és a beavatkozás által jelentősen javul a födém teherbíró-, valamint a hang- és hőszigetelő képessége. Az Ytong födémpallók alkalmazásával zsaluzás nélkül lehet új, szilárd födémet létrehozni, akár a meglévő fafödém lecserélése után, akár a hozzáépítés födémének kialakítása esetén is. A födémpallók alkalmazásakor nincs szükség jelentős betonozási munkákra, száraz technológiával építhető, és az új födémszerkezet beépítés után azonnal terhelhető.

 

Ráépítések

A meglévő tartószerkezet állapotának ellenőrzésére minden esetben vizsgálatokat és számításokat kell végeztetni. Ráépítésekkor az új tartó- és épületszerkezetek terhei többletterhelést jelentenek a meglévő falak, födémek számára. A meglévő tartószerkezet teherbírási tartalékai minden esetben korlátozottak, ezért nem mellékes, hogy az új falak, födémek milyen önsúlyúak. A csekély önsúly ebben az esetben előny. Az Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal és emellett megfelelő szilárdsággal is, könnyen összeépíthető a meglévő szerkezetekkel, kevés hulladékkal járó gyors kivitelezést tesz lehetővé.

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel 

 

Tetőtér-beépítések

Az üres tetőterek beépítésénél az egyik fő probléma a hiányzó hő- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával elegánsan kezelhetők. Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást és egyben kellemes belső klímát teremtenek. A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítőbordákkal, térdfalkonzolokkal, koszorúkkal. Így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetők a térdfalak belső oldalán, nem kell a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot. A falazó- és válaszfal elemekkel gyorsan készíthetők a térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazása esetén az épület teljesen homogén belső felületet kap, ami megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belső klímát eredményez.

 

Tetőcserék

Amennyiben egy régi épület beépítetlen tetőterében új lakrészt szeretnénk kialakítani, előfordulhat, hogy egyidejűleg a tetőszerkezet cseréjét is meg kell oldani. Az ilyen esetekben probléma a kis önsúlyú szerkezet és a megfelelő hő-, hang- és tűzgátlás egyidejű biztosítása. Az Ytong tetőpallók minden igényt kielégítenek, illeszkednek sokféle tetőformához és szerkezeti kialakításhoz (például lapostetők, koporsófödémek, egy- és kéthéjú tetők, manzárdtetők stb.), megfelelő szilárdsággal rendelkeznek és kiváló épületfizikai tulajdonságaik révén kiegyenlített belső klímát biztosítanak, ugyanis megszűnik a tetőterek jellegzetes túlmelegedése. Emellett a határoló szerkezetek hő-, hang- és tűzgátló képessége átlagon felüli marad. A tetőpallókra a szarufák közvetlenül rögzíthetők, így azok között elhelyezhető a szükséges hőszigetelés, illetve azokon a további tetőrétegrend.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

épjog