2020. oktber 20.

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel

A családi házak felújításához nyújtanak praktikus megoldást a Xella Magyarország Kft. kínálta termékek: homlokzati és belsõ válaszfalak kialakítására az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelem-családok, meglévõ homlokzati falak és pincefödémek utólagos hõszigeteléséhez a Multipor hõszigetelõ lapok, a födém- és ferde tetõszerkezetek kialakításához pedig az Ytong vasalt pórusbeton födémpallók és tetõsík pallók.

Bõvítés, hozzáépítés

Jelentõsebb felújításokkor a meglévõ épületet általában bõvítik is, garázs építése vagy egyéb melléképület, de akár lakószobaszám-növelés is lehet a cél. Erre az Ytong Classic és Ytong Lambda falazóelemek, illetve az Ytong Pve válaszfaltégla használata javasolt. A homlokzati falszerkezetek és belsõ válaszfalak gyorsan, kevés hulladék mellett gazdaságosan kivitelezhetõk.

 

Födémfelújítások, födémcserék

A faszerkezetû födémek Ytong födémpallókkal történõ helyettesítésének legnagyobb elõnye, hogy könnyen, gyorsan, száraz építésmóddal készíthetõ el, és a beavatkozás által jelentõsen javul a födém teherbíró-, valamint a hang- és hõszigetelõ képessége. Az Ytong födémpallók alkalmazásával zsaluzás nélkül lehet új, szilárd födémet létrehozni, akár a meglévõ fafödém lecserélése után, akár a hozzáépítés födémének kialakítása esetén is. A födémpallók alkalmazásakor nincs szükség jelentõs betonozási munkákra, száraz technológiával építhetõ, és az új födémszerkezet beépítés után azonnal terhelhetõ.

 

Ráépítések

A meglévõ tartószerkezet állapotának ellenõrzésére minden esetben vizsgálatokat és számításokat kell végeztetni. Ráépítésekkor az új tartó- és épületszerkezetek terhei többletterhelést jelentenek a meglévõ falak, födémek számára. A meglévõ tartószerkezet teherbírási tartalékai minden esetben korlátozottak, ezért nem mellékes, hogy az új falak, födémek milyen önsúlyúak. A csekély önsúly ebben az esetben elõny. Az Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal és emellett megfelelõ szilárdsággal is, könnyen összeépíthetõ a meglévõ szerkezetekkel, kevés hulladékkal járó gyors kivitelezést tesz lehetõvé.

Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel Régi házak felújítása pórusbeton építési rendszerrel 

 

Tetõtér-beépítések

Az üres tetõterek beépítésénél az egyik fõ probléma a hiányzó hõ- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával elegánsan kezelhetõk. Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást és egyben kellemes belsõ klímát teremtenek. A tetõ megemelésével, a tetõforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is. Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítõbordákkal, térdfalkonzolokkal, koszorúkkal. Így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetõk a térdfalak belsõ oldalán, nem kell a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot. A falazó- és válaszfal elemekkel gyorsan készíthetõk a térelválasztások. A teljes rendszer alkalmazása esetén az épület teljesen homogén belsõ felületet kap, ami megkönnyíti a felületképzési munkákat és kiváló belsõ klímát eredményez.

 

Tetõcserék

Amennyiben egy régi épület beépítetlen tetõterében új lakrészt szeretnénk kialakítani, elõfordulhat, hogy egyidejûleg a tetõszerkezet cseréjét is meg kell oldani. Az ilyen esetekben probléma a kis önsúlyú szerkezet és a megfelelõ hõ-, hang- és tûzgátlás egyidejû biztosítása. Az Ytong tetõpallók minden igényt kielégítenek, illeszkednek sokféle tetõformához és szerkezeti kialakításhoz (például lapostetõk, koporsófödémek, egy- és kéthéjú tetõk, manzárdtetõk stb.), megfelelõ szilárdsággal rendelkeznek és kiváló épületfizikai tulajdonságaik révén kiegyenlített belsõ klímát biztosítanak, ugyanis megszûnik a tetõterek jellegzetes túlmelegedése. Emellett a határoló szerkezetek hõ-, hang- és tûzgátló képessége átlagon felüli marad. A tetõpallókra a szarufák közvetlenül rögzíthetõk, így azok között elhelyezhetõ a szükséges hõszigetelés, illetve azokon a további tetõrétegrend.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog