2015. február 24.

Rézlemez helyett rézhatású festékkel ellátott vízszigetelés

Rézlemez helyett rézhatású festékkel ellátott vízszigetelés

„Fémtolvajok templomok réz tetőfedéseit lopják” – bulvár szalagcímnek gondolhatnánk, azonban egy dublini parókia számára rideg valósággá vált, amikor fémtolvajok a templom főépületével szomszédos melléképület tetejéről elvitték a fém tetőfedést.

Újra rézlemezzel burkolni a tetőt csak újabb felkínálás lenne a tolvajoknak, ezért más megoldást kellett találni: az épületen fémlemez fedés helyett vízszigetelő lemez nyújt minőségben és megjelenésben hasonló végeredményt, rendszerazonos álkorcprofillal és réztartalmú festékkel.

Rézlemez helyett rézhatású festékkel ellátott vízszigetelés

A 120 m2-nyi tetőn fedésként alkalmazott Rhepanol FK vízszigetelő lemez egyedi előnyökkel is szolgál: a tetőfedés időtálló és „tolvajbiztos”, a rézlemezhez képest költséghatékony megoldás, emellett esztétikailag is megállja a helyét.

A Rhepanol FK szintetikus tetőfedő lemezek a németországi FDT FlachdachTechnologie GmbH & Co KG mannheimi gyárában készülnek minőségi PIB (poliizobutilén) felhasználásával. A Rhepanol FK tekercseket közvetlenül a hidegtető-szerkezet deszkaburkolatára ragasztották, és a körbefutó első ereszcsatornát is Rhepanol FK-val szigetelték. A lemez folytonosításához sem forró levegőre, sem nyílt láng használatára nincs szükség. A vízszigetelő lemez leragasztását követően a tetőfedők elhelyezték a 2 méter hosszú, szintén Rhepanol FK anyagból készült álkorcprofilokat, amelyek akár a tetőn is könnyedén méretre szabhatóak.

Rézlemez helyett rézhatású festékkel ellátott vízszigetelés

A Rhepanol FK álkorcprofil hegesztés nélkül csatlakoztatható a lemezhez, így a rögzítéséhez mindössze nyomóhengerre van szükség. Ezt követően a teljes felületet speciális Rhepanol festékkel színezték, aminek alapanyaga azonos a szigetelőlemez alapanyagával, így szerves alkotórészévé vált a tetőszigetelési rendszernek. A festékbe az UV- és időjárásálló komponensek mellett magas koncentrációban rézrészecskéket adalékoltak, melyek száradás közben a felszínen gyűlnek össze. Mivel a folyékony PIB összeolvad a lemezzel, és „ragaszkodik” a fémrészecskékhez, ez utóbbiak tartósan a felületen maradnak. Idővel a fényes rézbevonat meleg bronzossá szelídül, sőt néhány helyen akár patina is kialakulhat.

A dublini katolikus parókia döntéshozói annyira elégedettek voltak az eredménnyel, hogy 12 hónap múlva a templom közel 600 m2-nyi tetőszerkezetét is ugyanilyen burkolatra cserélték. Így a Rhepanol FK vízszigetelés nemcsak az időjárás viszontagságaitól őrzi a parókiát, hanem a fémtolvajok által okozott meglepetésektől is.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo