2021. január 11.

Talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése XPS lapokkal

Talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése XPS lapokkal

Napjainkra egyre gyakrabban kerülnek olyan belső terek a terepszint alá, amelyeknek rendeltetésszerű és gazdaságos használhatósága indokolja a hőszigetelést, de az egyre szigorodó energetikai követelmények értelmében is kiemelt fontosságú a föld alatti épületrészek hőszigetelése.

A terepszint alatt alkalmazott hőszigetelő lemezeknek többféle igénybevételnek kell megfelelniük. Ezek lehetnek különböző nedvességhatások, valamint a talaj által kifejtett oldalnyomás, ami a terepszint alatti mélységtől, illetve a környező talaj szerkezetétől függően változik.

A Ravatherm XPS (300, 500, 700) termékek tartós nyomószilárdságukat tekintve 130-180-250 kPa feszültségre vehetők igénybe, tehát – talajszerkezettől, víznyomástól függően – általában 15 méternél mélyebben is beépíthetők. Az extrudált polisztirol (XPS) termékek anyagszerkezetüknek köszönhetően tartós nedvességhatásra is megőrzik hőszigetelő képességüket.

Talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése XPS lapokkal

Talajnedvesség esetén először elkészül a pince falszerkezetére a bitumenmáz kellősítés, majd modifikált bitumenes vastaglemezből a talajnedvesség/talajpára elleni szigetelés. Erre poliuretán alapú ragasztóhabbal sávos ragasztással helyezhetők el az XPS hőszigetelő lapok.

Rétegvíz esetén ezt a megoldást felületszivárgóval és vízelvezetéssel kell kiegészíteni. Az extrudált polisztirolhab hőszigetelés elé geotextíliával kasírozott, dombornyomott drénlemezt kell alkalmazni, az elfolyó talajvizet pedig kavicságyazatba helyezett perforált dréncsővel kell elvezetni az épület alapzatától.

Állandó talajvíz esetén a zártcellás polisztirol hőszigetelő táblákat teljes felületen kell felragasztani vizes bázisú, oldószermentes, hideg bitumenes ragasztóval. A pince falszerkezetének anyagát és vízszigetelését a szárazsági követelményekkel összhangban kell megválasztani.

A talajvisszatöltés során minden esetben különös gondossággal kell eljárni, ugyanis szabálytalan visszatöltéskor az ülepedő talaj elmozdíthatja, károsíthatja, roncsolhatja a hőszigetelést és a vízszigetelést is.

Résfallal megtámasztott vagy szigeteléstartó fallal kialakított falszerkezet esetén a Ravatherm XPS bennmaradó zsaluzatként a vízszigetelés külső vagy belső oldalán is alkalmazható. A hőszigetelés mechanikai rögzítésű, átlapolással elhelyezett speciális, visszatapadó vízszigetelés hordozórétege is lehet. A Ravatherm XPS a pinceszint hővédelmén kívül a résfal és a bélésfal közötti csúsztatórétegként is funkcionál. A pinceszint határoló vasbeton falai egyoldali zsaluzattal, a szigetelőlemeznek öntve készülhetnek el.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo