2012. június 12.

Új taggal bővült az exkluzív síklemez tetőfedő termékcsalád

Új taggal bővült az exkluzív síklemez tetőfedő termékcsalád

Az építészek által ötödik homlokzatnak is nevezett tetőfelület az épület összképének meghatározó eleme, aminek tartós és esztétikus megvalósításában különleges dizájn- és műszaki lehetőségeket nyújtanak a helyszínen korcolható Lindab PLX svédacél síklemezek.

Mivel a korcolt síklemez tetők egyre népszerűbbek, a Lindab folyamatosan fejleszti ezt a termékcsaládját is. 2012 egyik nagy újdonsága a továbbfejlesztett Lindab bevonatrendszer, amihez a cég mérnökei új összetételű, egyedi alapanyagokat fejlesztettek ki, melyek ötvözik a könnyű alakíthatóságot és az esztétikus látványvilágot a korrózióval és a mechanikai hatásokkal szembeni ellenállósággal. Ennek eredményeképpen a Lindab PLX termékcsaládban a korábbi Elite bevonatos változat mellett megjelent a PLX Premium, amely optimális műszaki jellemzőkkel rendelkező, gazdaságos termék a korcolt fémlemez tetők piacán.

Új taggal bővült az exkluzív síklemez tetőfedő termékcsalád

 

Egyedi, különleges formák és változatos színek

A Lindab PLX Premium, illetve a PLX Elite síklemezekből művészi tetők valósíthatók meg a világos színekkel, puritán, funkcionalista formákkal operáló minimalista vagy a dizájnra épülő modern stílus jegyében, de kialakítható a mediterrán hangulathoz vagy a klasszikus stílushoz illeszkedő textúra is. Ugyanakkor a hagyományos nyeregtetőkre és kontyolt tetőkre is különleges megoldást kínálnak. A korcolt fémlemeztetők a műemlékvédelem alatt álló építményeken (templomok, kúriák, múzeumok stb.) is felhasználhatók, hiszen tradicionális tető- és épületformák esetén hagyományőrző, szép megjelenést nyújtanak, amit a rendkívül széles színválaszték is segít megvalósítani.

Új taggal bővült az exkluzív síklemez tetőfedő termékcsalád

 

Kiváló műszaki paraméterek

A PLX alapanyaga kitűnően alakítható, 0,6 mm vastagságú „lágy” acéllemez. Az acélmag folyáshatára 180 N/mm2, ami egyszerre garantál megfelelő mechanikai szilárdságot és könnyű helyszíni alakíthatóságot, beépíthetőséget. Ennek köszönhetően számos olyan tetőforma (például íves donga- vagy kupolafelületek, tagolt vagy felépítményekkel áttört tető) építhető belőle, amely más anyaggal nem, vagy csak nehézségek és többletköltség árán lenne megvalósítható. Még a legbonyolultabb tetőfedés is hosszú ideig tartós marad, mert a PLX Premium és a PLX Elite mechanikai ellenálló képessége, szilárdsága magasabb, mint a leggyakoribb alternatív alapanyagoké (alumínium, cink, horgany). A PLX acéllemez hőtágulása a legkisebb a gyakorlatban használt fém síklemezek között, ami nagy előny a fémfedéseknél szükséges hőmozgás biztosításakor. Az acélmag korrózióvédelméről kétoldali tűzihorganyzás (cinkbevonat) gondoskodik, PLX Premium esetén 275, PLX Elite esetén 350 g/m2-enkénti mennyiségben. A cinkrétegre kiváló minőségű műanyag színbevonat kerül (Premium bevonatra 35 μm, Elite bevonatra 50 μm vastagságban), a többrétegű bevonatrendszer pedig évtizedekig ellenáll a korróziónak és az UV-sugárzásnak, továbbá fokozott védelmet nyújt a felületi karcolódásokkal szemben. A dupla állókorcos lemezillesztésnek köszönhetően a fedés vízzárósága is tökéletes.

 

Szakszerű és gyors kivitelezhetőség

A korcolt fedés kivitelezése szakképzett tetőfedő-bádogos szerelőkkel végeztethető. A kivitelezők munkáját gyorsítja a hosszú szalagméret, illetve az, hogy a kézi korcolás mellett úgynevezett gépielőkorcolt PLX táblaelemek is rendelhetők. Az anyag előkészítését és a kivitelezést gyorsítják a Lindab által is kínált, speciálisan a korcolt fedésekhez kifejlesztett megmunkáló gépek, mint az előkorcoláshoz használatos előprofilozó gép és az állókorcot véglegesítő korczáró gép. Íves tetőkhöz célszerű igénybe venni ívesítő gépet, ami a kívánt ívben hajlítja meg az előprofilozott lemezeket.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo