2014. március 10.

Változtak az összeférhetetlenségi szabályok az építésügyi műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető esetében is

Változtak az összeférhetetlenségi szabályok az építésügyi műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető esetében is

A Szakmagyakorlási rendelet egységesítette a szakmagyakorlási tevékenységek összeférhetetlenségére vonatkozó előírásokat. Az Építésijog.hu portál az áttekinthetőség érdekében táblázatos formában is összehasonlítja a 2014. január 1-je előtti és utáni előírásokat. 

A 2014. január 1-jétől hatályos előírás az építésügyi műszaki szakértői, a vállalkozói kivitelezői, az anyagbeszállítói és a felelős műszaki vezetői tevékenységet folytatók esetében valamennyi beruházás esetében előírja, hogy nem lehetnek az építési műszaki ellenőr Ptk. szerinti hozzátartozói, illetve nem állhatnak az építési műszaki ellenőrrel szerződéses jogviszonyba.

Ugyancsak 2014. január 1-jétől hatályos az a rendelkezés, mely szerint az építési műszaki ellenőr nem lehet az építészeti-műszaki dokumentáció engedélyezésében vagy az annak alapján megvalósítandó építmény kivitelezésének építésfelügyeletében feladatot ellátó hatóság köztisztviselője vagy kormánytisztviselője.

Ugyanakkor – érdekes módon – az engedélyező hatóság felügyeletét ellátó szerv köztisztviselője ugyanakkor jelenleg már nincs kizárva az építési műszaki ellenőri tevékenységből.

A Szakmagyakorlási rendelet továbbá már nem tartalmazza azt, hogy a Közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó építési beruházások esetében nem lehet felelős műszaki vezető az építésügyi műszaki szakértői vagy építési műszaki ellenőri tevékenységeket folytatóknak a Ptk. szerinti hozzátartozója, illetve nem állhat velük munkavégzésre irányuló jogviszonyban. A Kivitelezési kódex (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) 11. § (4) bekezdése ezt a tilalmat még rögzítette, de a 2014. január 1-jétől hatályos meghatározásból már kimaradt.

A rendelkezésekről az Építésijog.hu portálon olvasható írás részletes magyarázatot közöl, továbbá összehasonlító táblázatban is bemutatja a szakmagyakorlási tevékenységek összeférhetetlenségi szabályait, illetve az összeférhetetlenségi előírások megsértésének új jogkövetkezményeit. 

(A teljes anyag csak a portál előfizetői számára érhető el. Az előfizetés lehetőségéről itt lehet tájékozódni >> )

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog