2020. június 08.

Zajmentes komfort

Zajmentes komfort

Egy épület szigetelésénél a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie. Egy skála alapján határozható meg a számunkra még elviselhető zajszint, és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimumkövetelményt.

Zavaró a közlekedés épületszerkezeten át beszűrődő zaja és a hangos szomszéd. Felőrli a lakók idegeit hosszú távon az is, ha – a családtagok mindegyike otthon lévén – a másik szobában folyamatos az alapzaj, és a szobák, emeletek között áthallás van. Nem meglepő, hogy az élhető mindennapok megteremtése érdekében egyre inkább előtérbe kerül az általános igény, hogy az energiahatékony hőszigetelésen felül a zajvédelem is megfelelő legyen. Homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani.

Az Ursa BiOnic ásványgyapot hőszigetelések különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően nemcsak kiváló hőszigetelők, hanem kiváló hangszigetelők is – nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő –, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak, amivel költség és munkadíj is megtakarítható.

Maximális akusztikai komfort teremthető a lakáson belül a szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével. Több okból szerencsésebb, ha a belső falak nem hagyományos falazattal, téglából, hanem gipszkartonból készülnek. Rugalmas a térkialakítás: ha bővül a család, a falak tetszőlegesen – kis munkával és költségráfordítással – áthelyezhetők. Mivel szárazépíthető, építésekor nem kerül nedvesség az épületbe, így nem kell száradási időkkel számolni. Optimális a súlya, ami tetőtér-beépítésnél nem elhanyagolható szempont. Gyors megoldás, azonnali kész felületeket ad, melyek festhetők, burkolhatók.

Zajmentes komfort

A sárga vagy zöldesbarna Ursa BiOnic hangelnyelő ásványgyapot táblák mind szimpla, mind dupla vázkialakítású, szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben kitűnő akusztikai szigetelést nyújtanak hosszú távra. A szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok együtt teljesítik a kívánt hangszigetelési követelményeket: a gipszkarton a hanggátlásért, az Ursa ásványgyapot – ami rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret – pedig az üregi hangelnyelésért felel. A komplett szerkezet léghanggátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha:

• a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozása a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készül (a túl sűrű csavarozás pontonkénti hanghidakat hozhat létre),

• a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztják az öntapadó hangszigetelő szivacscsíkot,

• az épületgépészeti vezetékek nem érintkeznek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba ágyazva helyezik el azokat (különben a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe),

• az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) nem esnek egy tengelyvonalba, hanem köztük minimum 50 cm elhúzás van.

A ház pincéjében hangos tevékenység folytatását tervezve a pincefödém léghanggátló szigetelésére is gondolni kell. Ilyenkor az alsó tér, azaz a pince irányából kell elhelyezni a speciális kasírral ellátott hőszigetelő és egyben hangszigetelő-hangelnyelő, dübellel rögzített Ursa FDP vagy csak ragasztott Ursa Terra ásványgyapotot.

hírlevél-feliratkozás

épjog