2021. december 07.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

Napjaink kiemelt fontosságú feladata a meglévõ épületállomány energetikai felújítása. A folyamatosan szigorodó hõtechnikai követelmények betartásához pedig nagy teljesítményû és vastagságú hõszigetelésekre van szükség. A zártcellás polisztirolhab speciális tulajdonságainak – mint a nagy nyomószilárdság és nedvességállóság – köszönhetõen a pincétõl a padlásig az épület nagyobb, többszörös igénybevételnek kitett pontjain is beépíthetõ.

Talajon fekvõ padló

Épületen belüli felújításkor érdemes megfontolni a talajon fekvõ padló hõszigetelését. Hõszigeteletlen padló esetében fõleg fûtési idõszakban gyakran elõfordul, hogy a járófelület kellemetlen hidegérzetet ad. A Ravatherm XPS 300 SL zártcellás polisztirolhab hõszigetelés nagyban hozzájárul az épület belsõ komfortjához és a szerkezetek állagvédelméhez. További elõnye, hogy padlófûtés kialakítása esetén a beépített hõszigetelés növeli annak hatékonyságát.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

 

Lábazat

Az épület lábazatát fokozott nedvesség és mechanikai hatások érik, így erre a területre csak olyan hõszigetelés alkalmazható, ami ennek ellenáll. A Ravatherm XPS 300 WB termék speciális, érdesített felületének köszönhetõen könnyen vakolható, nagy nyomószilárdságának és elhanyagolható nedvességfelvételének hála kiválóan alkalmas az épületlábazati igénybevételekre, hõszigetelõ képességét pedig hosszú távon megõrzi. A legújabb „közel nulla energiaigény” energetikai követelmény eléréséhez felújítás esetén minimum 14 cm hõszigetelést kell beépíteni! A homlokzat felújításakor a vasbeton koszorún, illetve egyéb potenciálisan hõhidas vasbeton szerkezeteken is Ravatherm XPS 300 WB hõszigetelés alkalmazható.

Zártcellás polisztirolhabok családi házak felújításához

 

Fordított lapostetõ, terasztetõ

A terasztetõ felújítása minden esetben egy újabb hõszigetelõ réteg elhelyezésével történik, ami a meglévõ rétegrendre kerül. Amíg a fordított tetõ a felújítás után is fordított tetõ marad, addig egy egyenes rétegrendû lapostetõ plusz tetõ lesz.

Felújításkor az elsõ lépés mindig a meglévõ rétegek megtarthatóságának vizsgálata. A vizsgálatoknál érdemes a tetõ – tartószerkezeten kívüli – két legfõbb elemére, a vízszigetelésre és a hõszigetelésre koncentrálni. A vízszigetelés kritikus helyei a falcsatlakozások, dilatációk és szegélyek mentén, valamint a tetõösszefolyók környékén találhatók. A hõszigetelés esetén annak szilárdságát és nedvességtartalmát érdemes ellenõrizni. Adott esetben a felújítás elõtt elkerülhetetlen a meglévõ vízszigetelés vagy hõszigetelés javítása, cseréje. A meglévõ épületállomány tetõszerkezeteibe épített – jellemzõen 8-12, késõbb 12-16 cm – hõszigetelés már nem felel meg a lapostetõvel szemben támasztott energetikai követelményeknek. Ma egy új vagy felújított lapostetõn a követelmény teljesítéséhez minimum 22 cm, a hõhídkorrekciók figyelembevételével pedig 24-28 cm kell, mely Ravatherm XPS 300 SL hõszigetelésbõl alakítható ki.

A Ravago Building Solutions Hungary Kft. a hõszigetelõ anyagokat a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében, az ISO 50001 energiairányítási és az ISO 14001 környezetirányítási rendszerszabványoknak megfelelõen gyártja.

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog