2009. november 24.

Toronyépítés egyetlen daruval

Toronyépítés egyetlen daruval

Az egyetlen daru befogadására képes építési terület, illetve a szűk építési határidő miatt a Belfastban épülő, 80 méter magas Obel torony szerkezetépítése nem mindennapi feladat elé állította az építőket.

A szerkezetépítő Fernwave Ireland Ltd – a részletesen kidolgozott zsalutervek alapján – a Doka hatékony megoldása mellett döntött. A szűkös építési terület csupán egy toronydaru használatát tette lehetővé, így kizárólag a zsaluzatok teljesen darufüggetlen áthelyezése jöhetett csak szóba. „Az SKE 50 önkúszó zsaluzatok alkalmazása a lépcsőházi magoknál, valamint a TLS darufüggetlen asztaláthelyező rendszer használata tette lehetővé, hogy a két kulcsfontosságú kihívásnak (a szűk darukapacitásnak és a hetenkénti födémbetonozási ciklusoknak) sikeresen meg tudjunk felelni” – vallja Ronan McHugh, a Fernwave projektmenedzsere. A zsaluzási fázisok maximális biztonságáról a felső négy szint köré helyezett Xclimb 60 védőpajzs gondoskodott.

 

Kúszás 80 méter magasra heti ciklusokban

Az épület központi magja 22 darab nagy teljesítményű SKE 50 kúszóautomatával készült. Az önkúszó rendszer teljesítményének első perctől történő kihasználhatósága érdekében a Fernwave szakmunkásait a Doka tapasztalt betanító szakembere képezte ki, illetve irányította a helyszíni összeszerelést. „A monolit magok heti építési ütemének tartásához különösen fontos volt a Doka szakemberének segítsége. Az általános szintmagasság 2,8 méter, a zsaluzást, a vasszerelést és a szerkezet betonozását mindössze két ember végezte 2-3 nap alatt” – magyarázza Ronan McHugh.

Toronyépítés egyetlen daruval

22 darab nagy teljesítményű Doka SKE 50 kúszóautomatával
készült az Obel torony központi magja. Az asztalzsaluk
darufüggetlen mozgatása a TLS asztaláthelyező rendszerrel történt


Gyors födémzsaluzás TLS asztaláthelyező rendszerrel

A 600 négyzetméter alapterületű födém speciális Dokaflex asztalokkal készült. A rendkívül szűk darukapacitás teljesen darufüggetlen áthelyezési megoldást kívánt, így két TLS asztaláthelyező egység emelte az asztalokat egyik szintről a másikra. „A két TLS egység lehetővé tette számunkra a heti födémzsaluzási ciklusok tartását, rövidebb áthelyezési időket, és folyamatos, hatékony munkavégzést eredményezett” – mondja Ronan McHugh. A TLS rendszer a daruval történő áthelyezéshez képest jelentősen kisebb bérköltségeket kíván, és a függőleges áthelyezéshez csupán két szakembert igényel. Egyikük a hidraulikus mozgatókocsival kizsaluzta az asztalokat és a TLS állványára tolta, majd egy gombnyomással elindította a liftet. A másik szakember egy áthelyező kocsival a felső szinten fogadta az asztalt, és a végleges helyére pozícionálta. A TLS a munkabiztonság területén is felülmúlja a daruzott áthelyezést: a rendszer folyamatosan az elkészült szerkezethez van rögzítve, rendelkezik számos aktív és passzív munkavédelmi eszközzel, ugyanakkor erős szélben – amikor a daruzás már nem lehetséges – is használható.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo