Deceuninck

2009. december 16.

Miért nem népszerűbb Magyarországon a könnyűbeton?

Miért nem népszerűbb Magyarországon a könnyűbeton?

Ausztriában évi 300 ezer köbméter, Olaszországban évi 1 millió köbméter könnyűbetont használnak fel évente magas-, illetve mélyépítési alkalmazásokra, míg hazánkban csak körülbelül 50 ezret. Mi lehet ennek az oka?

Könnyűbetonok alkalmazásának elmélete és gyakorlata – régi és új megoldások címmel rendezett ankétot a Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztálya a BauMix Építőipari és Kereskedelmi Kft. és „Az Építés Fejlődéséért” Alapítvány támogatásával 2009 novemberében Budapesten.

A rendezvényen Terlaky József, a Baumix Kft. ügyvezetője a könnyűbetonok viszonylagos hazai népszerűtlenségének okai között említette, hogy ezt az anyagtípust nálunk még nem ismerik eléggé, illetve félnek az alkalmazásától. Ez utóbbi – az általános ismerethiányon kívül – arra vezethető vissza, hogy előfordulnak a technológiai ismeretek hiányából adódó szakszerűtlen kivitelezések, illetve hogy nem megfelelően előkészített alapanyagokból dolgoznak.

Mindezek a bizonytalanságok abból is adódnak, hogy a könnyűbeton általában a helyszínen, azaz monolit jelleggel készül, ami hibaforrás lehet. Ugyanakkor épp ebből adódik az anyag egyik legfőbb előnye: például ki lehet vele egyenlíteni a szinteltéréseket, meg lehet oldani a lapostetők pontralejtését. Terlaky József szerint a könnyűbeton-forgalmazók tőkeerős versenytársai ezekről az előnyökről hallgatnak, és a gyári termékek felsőbbrendűségét hangsúlyozzák.

A Baumix ügyvezetője ezek után saját termékeiket ajánlotta a hallgatóság figyelmébe: a Baumix habcementet és az Ökocell termékcsaládot, továbbá ezek széles körű alkalmazási lehetőségeiről beszélt (üregkitöltés, szintkiegyenlítés, alapozás, feltöltés, hőszigetelés, hangszigetelés, lejtésképzés stb.). Mint hozzátette, az ajánlott könnyűbetonok tulajdonságai sok esetben bizonyíthatóan jobbak, mint a jelenleg használt szálas vagy műanyag hőszigetelő anyagoké. Megjegyezte, hogy a könnyűbetonok hazai alkalmazásában a hőszigetelésen kívül a mélyépítésben van még rengeteg kiaknázatlan lehetőség. Mindezekre számos külföldi példát is említett előadásában.

A rendezvény előadásának anyagai egyébként az interneten megtalálhatók; ezekből részletesebb információkat is kaphatunk például a könnyűbeton hőtechnikai, hangszigetelési, vagy tűzvédelmi vizsgálatairól és paramétereiről.

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

Lakossági hulladékégetéssel kapcsolatos ombudsmani állásfoglalás - Forrás: http://www.ajbh.hu/

Iparági kérdőív a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégiához – határidő: 2020. szeptember 25.

épjog