Deceuninck

 

2010. május 08.

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

Milyen módszerekkel lehet olcsóbbá tenni a vakolatokat? Az áron kívül mi függ a vakolat kötőanyag-, vagy töltőanyag-tartalmától, a színezőpaszta minőségétől, a pigmentek védelmétől, az adalékanyag szemcseméretétől, vagy a vakolat nedvességkezelő képességétől?

A Mapei Kft. felmérést végzett a lakosság körében a homlokzati hőszigetelő rendszerekkel és a vakolatokkal szemben támasztott elvárásokról. A felmérés eredménye szerint a hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos elvárások: 1. megfelelő árfekvés; 2. minőség; 3. jó szigetelőképesség; 4. tartósság. A vakolatokkal kapcsolatos elvárások : 1. tartós, időtálló felület; 2. színtartóság; 3. esztétikus, szép felület; 4. vízállóság; 5. jó ár.

Vizsgáljuk meg, hogy milyen módszerekkel lehet olcsóbbá tenni a vakolatokat, és annak milyen következményei vannak a vakolatokkal, illetve a hőszigetelő rendszerrel kapcsolatos elvárásokra.

 

Tartós, időtálló felület

A vakolatok minőségét alapvetően három tényező határozza meg: az alkalmazott műgyanta típusa, mennyisége, illetve minősége, de fontos tényező még a vakolatba kerülő töltőanyag mennyisége is. Minél nagyobb a töltőanyag aránya, és kevesebb a műgyanta mennyisége, annál rosszabb lesz a vakolat minősége. A műgyanta töltőanyaggal történő helyettesítésével jelentősen csökkenthető a vakolat ára, de mivel a minőséget meghatározó alkotórészről van szó, a kispórolt műgyanta mennyiségével arányosan romlik a vakolat minősége is.

 

Színtartóság

A vakolat nem megfelelő minőségének egyik leggyorsabban – akár néhány hónap alatt – láthatóvá váló jele a fakulás, aminek több oka is lehet.

• Műgyanta-tartalom

Amennyiben a vakolat kötőanyag- (gyanta-) tartalmát csökkentik, a színezéshez használt pigmentek kevesebb védelmet kapnak. Mivel ilyenkor nincs akkora mennyiségű kötőanyag a vakolatban, ami képes lenne „megtartani” a pigmenteket, a színezőanyagok könnyen kifakulnak, eltűnnek. Ezek a problémák csak jól megtervezett, állandó színezőrendszerrel előzhetők meg, ahol a termékek megfelelő és állandó mennyiségű és minőségű kötőanyagot (gyantát) tartalmaznak.

• UV-álló pigmentek

A felkészült gyártók a színezés megtervezésénél kialakítanak egy általános és egy szervetlen színezőpaszta rendszert (az utóbbit a szilikát-, illetve szilikonvakolatok színezéséhez használják). Szilikátvakolatok esetében csak jó minőségű lúgálló pigmenteket szabad használni. Ez azért fontos, mert a szilikátvakolatok pH értéke 12, vagyis lúgosak. Ebben a kémhatásban a nem megfelelő pigmentek átalakulnak, és a színek kifakulnak (a vakolat maga támadja meg a színezőpasztát). Akrilvakolatoknál a lúgállóság kérdése már nem lényeges ennyire, azonban a tartós szín elérése érdekében itt is elengedhetetlen az alkalmazott szerves pigmentek jó minősége.

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

 

Esztétikus, szép felület

A vakolatok esztétikájában nagy szerepet játszanak a vakolatszemcsék – a felület homogénebb, egységesebb lesz kis szemcseméretű töltőanyagok alkalmazásával. Sok vakolat azáltal válik olcsóbbá, hogy a 1,5 mm-es szemcsenagyságú anyagba más méretű kövecskéket is kevernek (ami jól érzékelhető a kihúzott felületen, amikor is látszódik, hogy a szemcsék nagysága nem egyforma, és a felület nem teljesen homogén). Minél kisebb egy termék kiadóssága, annál nagyobb a szemcsetöltöttsége, úgymond a vásárló már szinte a szemcséket (kavicsokat) veszi meg. Sok esetben tehát a kiadósságból is következtetni lehet a vakolat minőségére.

A Mapei Kft. Quarzolite Tonachino műgyantás vakolatának kiadóssága: 2-2,2 kg/m2 – ezzel az alacsonyabb szemcsetöltöttségű termékkel egyöntetű, sima, kavicsokban nem eltúlzott, esztétikus felület készíthető.

 

Vízállóság

A vízállóság kérdése főleg műgyantás vakolatok esetében fontos. A hőszigetelő rendszerekhez használható vakolatok kétféleképpen működhetnek: vannak vakolatrendszerek, amelyek gyorsan vesznek fel nedvességet, azonban a felvett nedvességet gyorsan le is adják (szilikátvakolatok), valamint vannak olyan rendszerek, amelyek nagyon lassan vesznek fel nedvességet, de azt gyorsan elpárologtatják (szilikonvakolatok). Nem működő vakolatoknak nevezzük azokat a – műgyantás – termékeket, amelyek felvesznek nedvességet, de nagyon lassan párologtatják el azt. Ezek a műgyantás vakolatok szintén olcsóbb árkategóriájú termékek, de az olcsó műgyanták kevésbé állnak ellen a nedvességterhelésnek is. Ezekbe a vakolatokba hamar bejut nedvesség, de nagyon nehezen képes távozni onnan. Ilyenkor felléphet az algásodás veszélye, ami természetesen nemcsak a vakolat gyenge minőségéből, hanem a homlokzat fekvéséből is adódhat. A nedvességet sokáig magában tartó külső vakolat a hőszigetelési rendszert is károsíthatja.

 

Az ár

Látható, hogy homlokzati hőszigetelés, vagy színvakolás előtt különösen fontos az ár mellett a minőséget is figyelembe venni. Egy családi háznál például – természetesen annak nagyságától függően – pár tízezer forinttal kerülhet többe a jobb minőségű anyag, de ezzel sok évvel meghosszabbítható a vakolat élettartama.

 

Zsótér Zoltán – termékfelelős
zsoter.zoltán@mapei.hu
Mapei Kft.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog