2010. május 08.

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

Milyen módszerekkel lehet olcsóbbá tenni a vakolatokat? Az áron kívül mi függ a vakolat kötőanyag-, vagy töltőanyag-tartalmától, a színezőpaszta minőségétől, a pigmentek védelmétől, az adalékanyag szemcseméretétől, vagy a vakolat nedvességkezelő képességétől?

A Mapei Kft. felmérést végzett a lakosság körében a homlokzati hőszigetelő rendszerekkel és a vakolatokkal szemben támasztott elvárásokról. A felmérés eredménye szerint a hőszigetelő rendszerekkel kapcsolatos elvárások: 1. megfelelő árfekvés; 2. minőség; 3. jó szigetelőképesség; 4. tartósság. A vakolatokkal kapcsolatos elvárások : 1. tartós, időtálló felület; 2. színtartóság; 3. esztétikus, szép felület; 4. vízállóság; 5. jó ár.

Vizsgáljuk meg, hogy milyen módszerekkel lehet olcsóbbá tenni a vakolatokat, és annak milyen következményei vannak a vakolatokkal, illetve a hőszigetelő rendszerrel kapcsolatos elvárásokra.

 

Tartós, időtálló felület

A vakolatok minőségét alapvetően három tényező határozza meg: az alkalmazott műgyanta típusa, mennyisége, illetve minősége, de fontos tényező még a vakolatba kerülő töltőanyag mennyisége is. Minél nagyobb a töltőanyag aránya, és kevesebb a műgyanta mennyisége, annál rosszabb lesz a vakolat minősége. A műgyanta töltőanyaggal történő helyettesítésével jelentősen csökkenthető a vakolat ára, de mivel a minőséget meghatározó alkotórészről van szó, a kispórolt műgyanta mennyiségével arányosan romlik a vakolat minősége is.

 

Színtartóság

A vakolat nem megfelelő minőségének egyik leggyorsabban – akár néhány hónap alatt – láthatóvá váló jele a fakulás, aminek több oka is lehet.

• Műgyanta-tartalom

Amennyiben a vakolat kötőanyag- (gyanta-) tartalmát csökkentik, a színezéshez használt pigmentek kevesebb védelmet kapnak. Mivel ilyenkor nincs akkora mennyiségű kötőanyag a vakolatban, ami képes lenne „megtartani” a pigmenteket, a színezőanyagok könnyen kifakulnak, eltűnnek. Ezek a problémák csak jól megtervezett, állandó színezőrendszerrel előzhetők meg, ahol a termékek megfelelő és állandó mennyiségű és minőségű kötőanyagot (gyantát) tartalmaznak.

• UV-álló pigmentek

A felkészült gyártók a színezés megtervezésénél kialakítanak egy általános és egy szervetlen színezőpaszta rendszert (az utóbbit a szilikát-, illetve szilikonvakolatok színezéséhez használják). Szilikátvakolatok esetében csak jó minőségű lúgálló pigmenteket szabad használni. Ez azért fontos, mert a szilikátvakolatok pH értéke 12, vagyis lúgosak. Ebben a kémhatásban a nem megfelelő pigmentek átalakulnak, és a színek kifakulnak (a vakolat maga támadja meg a színezőpasztát). Akrilvakolatoknál a lúgállóság kérdése már nem lényeges ennyire, azonban a tartós szín elérése érdekében itt is elengedhetetlen az alkalmazott szerves pigmentek jó minősége.

Lehet-e tartós és jól működő az olcsó vakolat?

 

Esztétikus, szép felület

A vakolatok esztétikájában nagy szerepet játszanak a vakolatszemcsék – a felület homogénebb, egységesebb lesz kis szemcseméretű töltőanyagok alkalmazásával. Sok vakolat azáltal válik olcsóbbá, hogy a 1,5 mm-es szemcsenagyságú anyagba más méretű kövecskéket is kevernek (ami jól érzékelhető a kihúzott felületen, amikor is látszódik, hogy a szemcsék nagysága nem egyforma, és a felület nem teljesen homogén). Minél kisebb egy termék kiadóssága, annál nagyobb a szemcsetöltöttsége, úgymond a vásárló már szinte a szemcséket (kavicsokat) veszi meg. Sok esetben tehát a kiadósságból is következtetni lehet a vakolat minőségére.

A Mapei Kft. Quarzolite Tonachino műgyantás vakolatának kiadóssága: 2-2,2 kg/m2 – ezzel az alacsonyabb szemcsetöltöttségű termékkel egyöntetű, sima, kavicsokban nem eltúlzott, esztétikus felület készíthető.

 

Vízállóság

A vízállóság kérdése főleg műgyantás vakolatok esetében fontos. A hőszigetelő rendszerekhez használható vakolatok kétféleképpen működhetnek: vannak vakolatrendszerek, amelyek gyorsan vesznek fel nedvességet, azonban a felvett nedvességet gyorsan le is adják (szilikátvakolatok), valamint vannak olyan rendszerek, amelyek nagyon lassan vesznek fel nedvességet, de azt gyorsan elpárologtatják (szilikonvakolatok). Nem működő vakolatoknak nevezzük azokat a – műgyantás – termékeket, amelyek felvesznek nedvességet, de nagyon lassan párologtatják el azt. Ezek a műgyantás vakolatok szintén olcsóbb árkategóriájú termékek, de az olcsó műgyanták kevésbé állnak ellen a nedvességterhelésnek is. Ezekbe a vakolatokba hamar bejut nedvesség, de nagyon nehezen képes távozni onnan. Ilyenkor felléphet az algásodás veszélye, ami természetesen nemcsak a vakolat gyenge minőségéből, hanem a homlokzat fekvéséből is adódhat. A nedvességet sokáig magában tartó külső vakolat a hőszigetelési rendszert is károsíthatja.

 

Az ár

Látható, hogy homlokzati hőszigetelés, vagy színvakolás előtt különösen fontos az ár mellett a minőséget is figyelembe venni. Egy családi háznál például – természetesen annak nagyságától függően – pár tízezer forinttal kerülhet többe a jobb minőségű anyag, de ezzel sok évvel meghosszabbítható a vakolat élettartama.

 

Zsótér Zoltán – termékfelelős
zsoter.zoltán@mapei.hu
Mapei Kft.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (2. rész)

Hová kell befizetni az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságot?

2023. szeptember 21-étől csak e-Papír szolgáltatáson keresztül nyújthatók be az elektronikus, közigazgatási keresetek

2023 szeptemberétől emelkedtek az építésügyi és az építésfelügyeleti bírságok összegei (1. rész)

épjog