2010. október 04.

Környezetbarát pellettüzelés a gázfűtés kényelmével

Környezetbarát pellettüzelés a gázfűtés kényelmével

A tavaszi, illetve az őszi napokon, amikor az épületet csak kis mértékben kell fűteni, egy hagyományos kandalló hasznos fűtőeszköznek bizonyul, a téli időszakban pedig hatékony kisegítő fűtőeszköz is lehet, de önálló fűtésre e készülékek nem alkalmasak. Egy pelletkandallóval azonban teljes mértékben is kiváltható a gázfűtés.

A pelletkandalló teljesen környezetbarát fűtőanyagot hasznosít, amely az égés során nem bocsát ki a környezetre káros gázokat. A Frey Kft. kínálta pelletkandallók kaphatók mobilkandallóként (ami tulajdonképpen kályhaként üzemel) – e kompakt készülékeket csak be kell állítani a nappaliba, és már üzembe is helyezhetők. De léteznek olyan pelletkandallók is, melyek a teljes épület fűtésére alkalmasak – ezek légfűtéses vagy vízteres változatban állnak rendelkezésre. A légteres kiegészítő berendezés a kandalló fölötti meleg levegőt viszi el a ház egyéb helyiségeibe, míg a vízteres változat a ház központi fűtését oldja meg teljeskörűen, a hagyományos melegvizes radiátorokhoz szállítva a meleg vizet úgy, mint a gázkazánok.

 

A pellet

A fapellet – biopellet – természetes fűtőanyag, amelyet tiszta, száraz fűrészporból és faaprítékból, nagy nyomás alatt – kémiai kötőanyagok hozzáadása nélkül –, préseléssel állítanak elő. Segédanyagként a mezőgazdaságból származó, maximum 2 százaléknyi kukoricalisztet adnak hozzá, mely adalék feljavítja a pellet minőségét. A pellet rendkívül magas kalóriatartalmú környezetbarát tüzelőanyag: 6 mm átmérőjű, 3-4 cm hosszú hengerekre préselt, színezék- és vegyianyagmentes fűrészpor. 15 kilogrammos csomagolása révén szállítása és tárolása egyszerű.

 

A pelletkandalló

A pelletkandalló lelke a megbízható, robusztus, egybeöntött égéstér. A készülék más elemei (például fedlap, ajtó) is készülhetnek öntvényből, de a külső oldalait általában finom kerámiaburkolat vagy zsírkő díszíti. A pelletkandalló szabályozógombok, illetve távirányító segítségével rendkívül egyszerűen szabályozható. Beépítése könnyű: hagyományos kéményt nem igényel, szűkebb (80 mm-es) füstcsővel működtethető. Termosztáttal, mikroprocesszoros vezérléssel, esetleg távvezérlővel is ellátható. Egy szinoptikus panel (digitális kijelző) lehetővé teszi a kandalló minden működési fázisának irányítását és ellenőrzését. Automata vagy manuális módban is működtethető, illetve programozható az automatikus be- és kikapcsolás.

 

Környezetbarát fatüzelés a gázfűtés kényelmével

 

A pelletkandalló működése

A tüzelőanyag (pellet) a tárolótartályból csigán keresztül jut az égéstérbe, melyet egy motor forgat, az egyenletes feltöltésről pedig automata rendszer gondoskodik. A begyújtás általában gombnyomással történik, aminek következtében az izzítógyertya által előállított forró levegőt egy füstventilátor az égéstérbe juttatja, ahol a pellet a forró levegő hatására meggyullad. Az égésterméket ugyanez a ventilátor szívja ki az égéstérből és bocsátja ki a kivezetőnyíláson. A tüzelőanyag mennyiségét, a füstkibocsátást és a levegőellátást központi elektronika szabályozza, biztosítva ezzel az égés magas hatásfokát. Az égetődoboz tisztítása általában automatikusan történik.

 

Környezetbarát fatüzelés a gázfűtés kényelmével

 

A fapellet tüzelés előnyei:

• egyszerű és tiszta fűtési megoldás;

• környezetbarát, természetes tüzelőanyag;

• magas komfortfokozat;

• teljesen automatikus fűtési üzem alakítható ki;

• gombnyomással szabályozható;

• versenyképes üzemeltetési költség (a pellet hazánkban 25-27 + 15 forint áfa/kg áron beszerezhető);

• a gázfűtés kényelmét egyesíti a kandalló esztétikumával, a gáznál lényegesen olcsóbban és környezetkímélően;

• 80 százalék fölötti hatásfok és a környezetre ártalmatlan égéstermékek;

• maximális biztonság (üzemzavar esetén azonnali leállás);

• egyszerű kezelhetőség (a kerámia gyújtófej automatikus start/stop állapotot biztosít);

• nem igényel hagyományos kéményt (de parapetes üzemmódban is kiválóan üzemel);

• a kémény – ha van – huzatigénye a normál kémények 5-10 százaléka;

• rendelkezik külsőlevegő szívócsonkkal, így nem a fűtött tér oxigénjét használja el az égéshez, hanem a külső levegőt;

• a pellet alacsony, 0,5 százalékos hamutartalma miatt rendkívül ritkán kell a hamufiókot üríteni;

• az elektromos energia igénye a begyújtáskor 400 W, az üzemeléskor a lángnagyságtól függően 25-80 W.

 

 

Pellet a gyakorlatban

Egy átlagos családi ház éves hővesztesége 2000-3000 kg pellettel pótolható. Akinek fontos a környezetvédelem, a kényelem, a precizitás, a megbízhatóság, a hatékonyság, valamint a pénzére is odafigyel, annak javasolható a pelletfűtés.

Az Európai Unióban (például Németországban, Svájcban, Ausztriában, Svédországban) a pelletet nagy tömegekben hasznosítják tüzelőanyagként. A pellettüzelés technológiája Európában, Észak-Amerikában dinamikusan fejlődik. A pellet gyártására önálló cégek jöttek létre, melyek több millió tonna pelletet gyártanak és forgalmaznak évente. A pelletkészítés, -gyártás a világon új iparággá nőtte ki magát, s a közeljövőben olcsó, környezetkímélő tüzelőanyaga lehet Magyarországnak is.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog