2011. július 12.

Nemzetközi elismerés a soproni Harrer cukrászműhely és a Sky Court statikusainak

Nemzetközi elismerés a soproni Harrer cukrászműhely és a Sky Court statikusainak

A hazai mérnöktársadalom nemzetközi hírnevét erősíti, hogy az idei Nemetschek Engineering User Contest pályamunkáiról kiadott elegáns albumnak három magyar vonatkozása is van.

A Nemetschek Engineering User Contest pályázatot minden évben meghirdetik olyan mérnökirodák számára, amelyek a Nemetschek valamelyik szerkezettervező szoftverét (pl. Allplan, Scia, Frilo, Glaser) használják munkájukhoz. A versenyre idén 117 kiváló minőségű tervet nyújtott be 19 ország 91 mérnökirodája.

Nemzetközi elismerés a soproni Harrer cukrászműhely és a Sky Court statikusainak

A benyújtott és a díjazott pályamunkákat ismertető exkluzív kötet címlapján mindjárt egy hazai létesítményt láthatunk: a budafoki víztorony fotóját. A terv ugyan nem szerepelt a pályaművek között (a projekt fordulatos történetéről a Nemetschek honlapján lehet bővebben olvasni >>), de a Nemetschek Engineering központi látványelemeként számos helyen – hirdetésekben, kiadványokon – láthatjuk felbukkanni.

Az albumban két magyar pályaművet is találhatunk; ezek közül az egyiket – Báthory Tibor Gábor soproni mérnökirodájának munkáját – a „győztesnek jelölt” kategóriában. Ennek magyarázatához tudnunk kell, hogy a versengés öt kategóriában folyik:

1. Buildings (magasépítés, azaz házak szerkezettervezése Nemetschek-szoftverekkel)

2. Civil Structures (mérnöki szerkezetek, műtárgyak tervezése Nemetschek-szoftverekkel)

3. Design of Industrial Buildings and Plants (ipari épületek és telepek tervezése Nemetschek-szoftverekkel)

4. Industrialized Planning (olyan létesítmények komplex tervezése, amelyek esetében a tervek mélységükben is – pl. a zsaluzási, előregyártási stb. tervek tekintetében is – Nemetschek-szoftverekkel készültek

5. Special Projects (speciális létesítmények – pl. környezetvédelmi létesítmények, sportlétesítmények, tartályok, műalkotások stb. – tervezése Nemetschek-szoftverekkel)

A nemzetközi zsűri minden kategóriában kiválasztotta a négy-négy legjobb pályaművet. A 4. kategóriában ezek közé került be Báthory Tibor a soproni Harrer cukrászműhely, bemutatóterem és cukrászda statikai terveivel. (A kategória első díját végül egy hollandiai felüljáró tervei nyerték el, de a magyar mérnök jelölése így is jelentős hazai sikernek tekinthető – különös tekintettel arra, hogy egyszemélyes irodaként tudott kiemelkedő eredményt elérni olyan nemzetközi mezőnyben, ahol többnyire nagy létszámú és nagynevű irodák indulnak. Báthory Tibor részletesen is nyilatkozott a munkáról a Nemetschek honlapjának >>)

Nemzetközi elismerés a soproni Harrer cukrászműhely és a Sky Court statikusainak

Ugyancsak bekerülhetett a Nemetschek Engineering User Contest idei albumába a KÉSZ Építő Zrt. is, melynek Császár Viktor által vezetett tervezőcsapata a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Ferihegy) rekonstrukciójának és bővítésének projektjével, az építészvilágban is figyelmet keltett Sky Court projekttel vett részt a versenyben.

Nemzetközi elismerés a soproni Harrer cukrászműhely és a Sky Court statikusainak

Az album egyébként – a verseny és a díjazottak teljes körű ismertetésével – az interneten is végiglapozható a www.scia-online.com/ebook/uc2011 oldalon, Báthory Tibor Gábor pályaműve a 186-187. oldalon, a KÉSZ Kft.-é a 62-63. oldalon található. Az online változat mellett 6000 példányban kinyomtatott album a világ számos helyére eljut, a magyar szakemberek hírnevét is öregbítve.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog